Microsoft rolt nieuwe Windows-updates met oplossing voor Spectre uit

Microsoft heeft nieuwe Windows-updates uitgebracht. Die bevatten hardware-fixes van Intel, waarmee de Spectre variant 2 CPU-fout opgelost wordt. Het gaat om twee updates, die Microsoft uitbrengt voor Windows 10 en Windows Server 2016. De updates zouden ervoor moeten zorgen dat de Spectre-problemen opgelost zijn.

De twee updates zijn vrijgegeven in de Microsoft Update Catalog, onder de nummers KB4078407 en KB4091666 en lossen de Spectre Variant 2 CVE-2017-5715 problemen op. De kwetsbaarheid die Google-onderzoekers afgelopen januari vonden en bekendmaakten, is daarmee opgelost.

Spectre en Meltdown

Van de drie varianten die van Spectre en Meltdown gevonden werden, was variant 2, die enkel gevolgen heeft voor Intel-chips, de meest problematische. Intel bracht daar al updates voor de microcode uit, die vervolgens uitgesteld werden toen bleek dat de updates ervoor zorgden dat apparaten onverwacht opnieuw opgestart werden.

Vorige maand wist Intel de problemen definitief op te lossen, waarmee de uitrol hervat kon worden. Eigenlijk moest dat via hardwarefabrikanten gebeuren, maar Microsoft besloot vorige maand het heft in eigen hand te nemen en zelfstandig de updates uit te rollen. Daarmee worden de maatregelen eindelijk breder uitgerold.

Overigens raadt Microsoft gebruikers wel aan om bij hun fabrikant te controleren of het wenselijk is om KB4078407 te installeren. Verder brengt de KB4091666-update de microcode-update van Intel naar veel meer verschillende apparaten dan eerdere updates. Microsoft zal de komende tijd, als Intel met meer fixes komt, manieren zoeken om die naar meer mensen uit te rollen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home