Eurocontrol en BT werken samen aan veiligere luchtvaartdatastromen

Eurocontrol investeert in samenwerking met BT aan een krachtige netwerkdienst onder de noemer NewPENS (New Pan-European Network Service). Het nieuwe tienjarige contract is goed voor 50 miljoen euro en verhoogt de veiligheid en beschikbaarheid, terwijl het extra flexibiliteit zorgt.

Na een brede samenwerking tussen 41 sectorpartners en Eurocontrol is er een nieuw contract met BT afgesloten dat het huidige PENS opvolgt dat in december 2009 werd geïntroduceerd. Het gaat om een belangrijke upgrade op gebied van servicemanagement en netwerkinfrastructuur binnen de luchtvaart. NewPENS vormt een nieuwe ruggengraat voor grensoverschrijdende data- en spraakcommunicatie.

Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat een groter aantal partijen toegang krijgen zoals defensie, luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en meteorologische diensten. Het biedt meer flexibiliteit bij ondersteuning van bestaande en nieuwe applicaties. De beschikbaarheid wordt gegarandeerd op 99,999%.

“Het aantal vliegbewegingen zal de komende jaren naar verwachting verdubbelen, waardoor de behoefte aan veilige en zeer betrouwbare communicatie groter en belangrijker is dan ooit. De netwerkinfrastructuur die wij gaan bouwen voor de NewPENS-gemeenschap garandeert zeer hoge niveaus van veerkrachtigheid en veiligheid voor luchtverkeersleiders om hen te helpen vliegtuigen veilig naar hun bestemmingen te leiden,” zegt Bas Burger, CEO Global Services, BT.

Er zijn ongeveer 100 sites van de 30 huidige PENS-gebruikers en Eurocontrol die geleidelijk aan in clusters worden overbracht naar NewPENS. Vanaf oktober 2018 start de transitie; 30 november 2019 is de deadline dat alles actief moet zijn omdat op die datum het huidige PENS-contract afloopt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home