Azure beste keuze voor ontwikkelaars, AWS blijft grootste slokop

Microsoft Azure

In een rapport van analistbureau Forrester staat Azure met stip op één in de public cloud-markt. AWS komt als nipte tweede over de finish, maar geniet wel van een veel grotere userbase en haalt bijna drie keer meer omzet binnen dan Microsoft. Google vervolledigt het podium, met Oracle, IBM en Salesforce als sterke groeiers.

Het rapport plaatst 11 public cloud-platformen tegen elkaar om de voor- en nadelen af te wegen: Alibaba, Amazon Web Services (AWS), CenturyLink, Google, IBM, Microsoft, Oracle, Pivotal Software, Red Hat, Salesforce en SAP.

Grote drie

In zijn totaliteit is Microsoft de grote winnaar met Azure volgens Forrester. Het is een snelle volger van AWS en plaatst zich sterk op de tweede plaats, ver weg van de resterende concurrenten. Azure wordt ook aanzien als de beste omgeving voor ontwikkelaars. Het omvat tal van services, inclusief vele database services waaronder Azure Cosmos DB dat interessant is voor grote, gedistribueerde applicaties. Enkel wat betreft natural language processing doet AWS het beter dan Azure.

AWS blijft de grote mastodont die elk jaar groter en groter wordt. Het genereert nu al bijna drie keer zoveel omzet dan zijn dichtste concurrent Azure. Het is al langer de favoriet van hardcoders, maar nu bereikt het ook een breder publiek met vooraf geconfigureerde diensten, service bundles en high-level tools zoals SageMaker voor machine-learning apps en QuickSight voor business analysis. Desondanks heeft AWS hier en daar nog wel wat gaten in zijn aanbod, meer specifiek container services en content management.

Google is de eenzame derde die een flinke voorsprong heeft op de rest, maar tegelijk flink achterloopt vergeleken met de top twee. De zoekgigant wil het gat met de top twee verkleinen en investeert het meest van allemaal in een globale infrastructuur. Het doel van Google is om alle wrijving van cloud-native ontwikkeling weg te nemen en productiviteit van ontwikkelaars te maximaliseren met zero-configuration infrastructure en een toewijding naar open source (Kubernetes, Tensorflow).

Rest van het veld

Achter de grote drie volgen Oracle, IBM en Salesforce, in die volgorde. Alle drie hebben flinke stappen gezet het afgelopen jaar, allemaal in de juiste richting. Zij worden door Forrester als ‘Strong Performers’ aangeduid. De groep ‘Contenders’ wordt geleid door SAP, met Alibaba, Red Hat en Pivotal Software in zijn sas.

Onderaan de lijst zit CenturyLink dat het label ‘Challenger’ krijgt opgeplakt. Het mist nog de ervaring van ontwikkelaars en rijke services zoals AI, mobile en database.

Wie het volledige rapport dieper wil analyseren, kan hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home