Facebook: persoonlijke gegevens van alle 2 miljard gebruikers zijn in gevaar

Net wanneer je denkt dat het niet erger kan worden voor Facebook, is het zover. In een nieuw statement van Mike Schroepfer, Chief Technology Officer bij Facebook staat dat 87 in plaats van 50 miljoen gebruikers misbruikt werden door Cambridge Analytica en dat alle 2 miljard gebruikers in gevaar zijn.

Volgens een blogpost van Schroepfer zijn de gegevens van alle 2 miljard Facebookgebruikers potentieel in gevaar. Dat komt volgens hem door malafide gebruikers die persoonlijke data van het sociale platform hebben afgetapt. De zoekfunctie maakte het tot gisteren immers mogelijk om ieders Facebookprofiel op te zoeken door enkel op emailadres of telefoonnummer in te geven. Op die manier kan er misbruik worden gemaakt van persoonlijke gegevens zoals geslacht, verjaardag of thuisadres die interessante zijn om in andere accounts te hacken waar je door persoonlijke vragen te beantwoorden toegang kan krijgen.

Afgetapt gegevens

Schroepfer zegt in zijn blogpost dat de functie initieel werd ingevoerd omdat in bepaalde landen de naam van iemand lastig is om in te typen. “Gezien de schaal en complexiteit van de activiteiten die we hebben gezien, geloven we dat de meeste Facebookgebruikers hun gegevens werden afgetapt door malafide gebruikers de afgelopen jaren. Deze ‘aftap’-functie hebben we nu uitgeschakeld. We werken ook aan aanpassingen omtrent accountherstelling om daar ook het risico te beperken.”

De blogpost ging net live voordat Facebook CEO Mark Zuckerberg een persconferentie hield om het probleem verder uit te klaren aan de wereldwijde media. Initieel werd er namelijk ingeschat dat 50 miljoen Facebookgebruikers hun gegevens werden misbruikt door Cambridge Analytica, maar dat aantal is nu bijgesteld tot 87 miljoen volgens Schroepfer.

Nieuwe functie

Opvallend: amper 270.000 Facebookgebruikers hebben de app van Cambridge Analytica geïnstalleerd destijds voor de presidentscampagne van Donald Trump. Door de datasharing policy van Facebook kon het echter miljoenen profielen genereren door ook alle vrienden van de gebruikers te scannen. Sinds een klokkenluider meldde hoe groot de schade door Cambridge Analytica was, ging de bal aan het rollen.

Schroepfer sluit zijn blogpost af met het nieuws dat ze intensief werken aan een nieuwe functie binnen Facebook dat gebruikers zal informeren of ze onderdeel zijn van een datalek en wat ze moeten doen om dit op te lossen. Deze functie is vanaf volgende week maandag beschikbaar.

Image credit: Facebook

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home