Fujitsu opent Blockchain Innovation Center in Brussel

Deze middag heeft Fujitsu ’s werelds eerste Blockchain Innovation Center feestelijk geopend. Kris Peeters, vicepremier van België, was van de partij om de twee ‘bakstenen’ met een ketting te verbinden, kwestie van de traditie met het rode lintje te doorbreken. Het Innovation Center ligt in het hart van Europa en moet de blockchaininnovatie een extra drive geven.

In samenwerking met externe partners zal het nieuwe centrum onderzoek doen en projecten uitwerken. Frederik De Breuck, Presales en Business Assurance Director bij Fujitsu Benelux licht toe: “We werken vandaag al met heel wat partijen samen als proof-of-concept. Blockchain heeft een immens potentieel, maar voorlopig is er nog sprake van een voorzichtige aanpak. Bedrijven waarmee we experimenteren, zien echter onmiddellijk het voordeel van blockchain in hun sector. Het hoeft niet altijd de financiële sector te zijn, er zijn genoeg andere mogelijkheden.”

Proof-of-concept

Door de groeiende interesse van klanten heeft Fujitsu dit centrum geopend om onderzoek te doen en specifieke projecten uit te werken. Chris Pilling, Principal Consultant bij Fujitsu, duikt dieper in de blockchain voor ons. “De financiële sector heeft al tal van proof-of-concepts lopen, maar wij mikken ook op andere toepassingen zoals logistiek, de toeleveringsketen, publieke registers zoals het kadaster, stem-ID en slimme contracten. Blockchain heeft een immens potentieel dat de komende jaren hard gaat groeien, waaronder ook IoT.”

Pilling vergelijkt het graag met de cloud-evolutie. “10 jaar geleden moest iedereen nog lokale servers hebben en was cloud niet aan de orde. Vandaag de dag is cloud onderdeel van elk bedrijf geworden. Ik verwacht dat blockchain hetzelfde traject gaat afleggen. Heel wat bedrijven bekijken het en zoeken er toepassingen voor, maar ze moeten verder denken. In plaats van een bestaand proces om te vormen naar blockchain, moet dat proces misschien niet in zijn totaliteit worden geanalyseerd?”

Een specifiek vakgebied waar Fujitsu op mikt in het nieuwe Innovation Center is het gebruik van blockchain rond Smart City-diensten. Een eerste onderzoeksproject genaamd ‘Blockchain as enabler of services in the context of Smart Cities’ wordt deels gefinancierd door Innoviris, een in Brussel gevestigd instituut dat wetenschappelijk onderzoek en innovatie promoot.

Hart van Europa

Kris Peeters is blij dat Fujitsu voor Brussel heeft gekozen als hart van de blockchaininnovatie. “Blockchain gaat in de toekomst heel belangrijk worden. België ligt in het centrum van Europa, waardoor innovaties snel Europees kunnen worden uitgevoerd.”

Yves de Beauregard, Head of Fujitsu Benelux, sluit de ceremonie af: “Het onderliggende beginsel van blockchain is dat transacties vrijwel onmogelijk kunnen worden gewijzigd, waardoor er een hoge mate van betrouwbaarheid ontstaat. Dit is nog maar het begin, aangezien het onze bedoeling is om te onderzoeken hoe blockchain verder kan worden ingezet in diverse commerciële gebieden. Ons nieuwe Blockchain Innovation Center in Brussel toont het belang dat Fujitsu hecht aan blockchain als een technologie en aan Brussel als locatie om onze internationale klanten op zoek naar blockchain-oplossingen – of die al bezig zijn met de implementatie ervan – te ondersteunen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home