Geniet van de zon met je laptop dankzij deze tips

Lokken de zonnige zomerdagen je naar buiten? Met deze tips geniet je samen met je laptop van de zon (met mate).

Niets zo demotiverend als een zonnige dag binnen achter een bureau doorbrengen (tenzij je een ruimte met airco verkiest). Hybride werkers hebben een beetje meer vrijheid om zich te zetten waar ze willen. Op thuiswerkdagen kan het dan ook heerlijk zijn om buiten met je laptop te werken.

lees ook

Hoe hou je de batterij in je laptop of smartphone in topvorm?

Laptops en andere elektronica zijn echter niet de grootste zonnekloppers. In de volle zon zitten, kan niet alleen de leesbaarheid van je scherm verminderen, het kan ook zeer schadelijk zijn voor je toestel. Aan de hand van deze tips zorg je ervoor dat niet alleen jij, maar ook je laptop met volle teugen van de zomerzon geniet.

  • Verhoog de helderheid

    Fel zonlicht kan ervoor zorgen dat je scherm onleesbaar wordt. Dat geldt zeker voor laptops met een glossy display, omdat dit type scherm het licht terugkaatst. Dat heeft voordelen voor de beeldkwaliteit als je binnen zit, maar in een buitenomgeving is dit eerder een nadeel. Speel met de beeldinstellingen om de leesbaarheid te verhogen.

    Wat altijd goed werkt, is de helderheid van je scherm verhogen. Ieder laptoptoetsenbord is voorzien van een sneltoets om de helderheid aan te passen. Werken in hogere helderheid doet de batterij van je laptop sneller leeglopen. Zet de helderheid dus niet hoger dan strikt noodzakelijk, tot je je eigen reflectie niet meer ziet in het scherm.

    Het ene laptopscherm heeft een hogere helderheid dan het andere. Dit wordt uitgedrukt in nits, ofwel hoeveel kaarsen per vierkante meter in je scherm zitten. Een schermhelderheid van 400 nits bijvoorbeeld is het equivalent van de hoeveelheid licht die 400 kaarsen op een vierkante meter zouden uitschijnen.

    Volstaat de helderheid verhogen niet? Stel dan tijdelijk een hoog contrastthema in. Dit doe je in de Windows-instellingen onder Toegankelijkheid > Contrastthema’s of de sneltoetscombinatie Alt + Shift + Printscreen.helderheid

  • Pas je omgeving aan

    De beeldinstellingen bieden een hulpmiddel, maar zorg in de eerste plaats voor omstandigheden waarin je laptop zich goed voelt. Zoek een plek met schaduw op of zorg zelf voor schaduw. Daarvoor hoef je geen ingewikkelde constructie te bouwen of geld te besteden aan een ‘zonnescherm’ voor je laptop: een doek over het apparaat leggen of een doodgewone kartonnen doos kan al voldoende zijn.

  • Hou je laptop koel

    De grootste zorg wanneer je buiten zit met je laptop is niet een onleesbaar scherm, maar oververhitting. Ieder commercieel toestel heeft een optimaal temperatuurbereik. Dit kan van toestel tot toestel verschillen, maar voor de meeste apparaten ligt dit tussen de 10 °C en 35 °C. Het kwik mag dan in België niet zo vaak boven die grens schieten, maar je laptop kan het aardig warm krijgen als je urenlang in de volle zon gaat zitten.

    Een eerste indicator dat je laptop een zonneslag te pakken heeft, is als het toestel luid begint te ‘blazen’. De ingebouwde koeling blaast warme lucht uit het toestel om het binnenwerk koel te houden. Als die lucht niet meer weggeraakt of het simpelweg te warm wordt, kan dat ernstige schade veroorzaken aan de processor en andere interne onderdelen. Er bestaan applicaties om de inwendige temperatuur van je laptop te meten: idealiter balanceert die rond de 75°C.

    Naast voldoende schaduw is het ook belangrijk je laptop in een positie te zetten waarin de ventilatoren hun werk kunnen doen. Zet de laptop bijvoorbeeld niet op een handdoek of kussen waarmee je de ventilatieroosters afschermt. Het slechtste wat je kan doen is een laptop in de wagen laten liggen als die in de zon staat: het toestel zal er gebraden uitkomen.

  • Wees voorzichtig met opladen

    Nadeel aan je scherm in de hoogste helderheid zetten, is dat de batterij sneller leegloopt. Mogelijk zal je dus sneller dan verwacht naar een oplader moeten grijpen. Wees echter voorzichtig met je laptop op te laden bij warme temperaturen of in direct zonlicht.

    Li-ion-batterijen, het standaard batterijtype voor hedendaagse elektronica, zijn gevoelig voor warmte. Wordt het te warm, dan vermindert dit het vermogen van de batterij om zijn lading vast te houden en treedt versnelde degradatie op. Tijdens het opladen wekt de batterij warmte op.

    In normale omstandigheden vormt dat geen probleem voor je toestel, maar als het binnenwerk al aardig opgewarmd is door de zon, verandert een laptop in een zweetkamer. Bijladen doe je dus best even uit de zon.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.