Nooit meer met warrig haar in een videocall: maak je eigen avatars in Teams

Sinds mei is het mogelijk om avatars aan te maken in Microsoft Teams. Je kan je met andere woorden tijdens een videomeeting laten “vertegenwoordigen” door een geanimeerd figuurtje dat je zelf kan aanpassen.

Wie geregeld van thuis uit werkt, die weet dat je dan niet altijd op je paasbest aan de computer zit. Wanneer je dan onverwacht een oproep krijgt voor een videomeeting, is het snel even dat haar goedleggen, kijken of er toch geen (zichtbare) vlek op je T-shirt zit en gaan. Dat probleem is nu van de baan, want wij gaan je vertellen hoe je een avatar kan creëren in Teams.

Hiervoor moet je wel gebruik maken van de desktop-app. Via de mobiele app kan je momenteel alleen maar de avatars van je teamgenoten bewonderen. In de webversie is deze functie zelfs nog volledig niet ondersteund.

Belangrijk begin

Stap één is er eigenlijk eentje die niet iedereen kan doen, dus daar zetten we geen mooi kadertje rond. De IT-admin die verantwoordelijk is voor Teams moet namelijk eerst de optie inschakelen om de Avatars-app toe te voegen aan het account van jouw organisatie.

Wanneer dat is gebeurd, kan je aan de slag.

  • Stap 1: Beginnen bij het begin

    Ga in de linker kolom naar Apps en voeg de app Avatars toe. Meestal staat die onder Populair in Teams. Is dat niet het geval, dan is er nog altijd de zoekfunctie, links bovenaan.

    De Avatars-app komt mee in de linker kolom en is klaar voor gebruik. Zie je die toch niet staan, klik dan even op de drie puntjes en vervolgens op de app. Het startscherm geeft al een klein voorproefje van wat je te wachten staat. Klik op Aan de slag en scherp je creativiteit alvast maar aan! Geen zorgen, net zoals bij andere apps kan je zonder probleem terug naar Chats of Activiteit switchen, zonder dat er iets verloren gaat.

  • Stap 2: Creatief uitleven

    Vervolgens is het tijd om wat plezier te beleven. Er zijn 36 basis-avatars om uit te kiezen, achttien vrouwen en achttien mannen. Die zijn meteen erg divers en vertegenwoordigen een groot deel van de wereldbevolking. Wanneer je die hebt gekozen, begint het echte werk.

    Er zijn een boel opties om die basis aan te passen:

    • Lichaam
    • Gezicht
    • Haar
    • Uiterlijk
    • Kledingkast

    Elke optie heeft nog een aantal onderverdelingen en voor bijna elk item kan je kiezen uit heel wat kleuren, die je bovendien nog feller en zachter kan maken. Er zijn ook erg specifieke zaken, zoals een hoorapparaat, protheses of een bindi (de traditionele voorhoofdversiering voor hindoes). Je kan ook filteren op specifieke opties, bijvoorbeeld kiezen uit alleen kort haar of alleen jassen te zien krijgen.

    Steek gerust wat tijd in het creëren van je avatar, het is leuk om mee bezig te zijn. Je kan tijdens het proces je avatar 360 graden draaien, om te zien hoe bepaalde dingen eruitzien vanuit een andere hoek.

  • Stap 3: Afronden en nog een keer gaan

    Wanneer je helemaal rond bent, klik je op de knop Opslaan en je avatar staat klaar. Was je toch aan het twijfelen? Geen probleem, je kan er namelijk drie verschillende aanmaken. Ga bijvoorbeeld voor een realistische interpretatie bij eentje en doe eens helemaal gek bij een andere. Je kan je creaties altijd verwijderen of opnieuw aanpassen.

    Wij hebben geprobeerd om één van onze redactieleden in zijn huidige staat na te bootsen en om hem op latere leeftijd te voorspellen. Om af te ronden zie je ook een bescheiden poging om de iconische looks van een bepaalde heroïsche filmarcheoloog en -professor bij elkaar te klikken.

  • Stap 4: Als avatar in een meeting zitten

    Om één van je avatars te gebruiken in een meeting, moet je de camera sowieso uitschakelen. Dan ga je naar Meer, klik je op Effecten en avatars en kies je uiteraard voor dat tweede. Je hebt steeds de optie om te wisselen tussen je creaties, als je er meerdere hebt gemaakt. Dat kost wel een seconde of twee laadtijd en gaat niet letterlijk in een klik.

    Het beeld en dan vooral de mond, is redelijk goed gesynchroniseerd met wanneer jij spreekt. Verder kan je je avatar allerlei acties laten uitvoeren, zoals wuiven, een duimpje geven en zelfs een dab. Er is de mogelijkheid om er vijf vast te pinnen, van de in totaal 48 verschillende acties. Daarvoor moet je gewoon op het pinnetje klikken dat rechtsboven bij elke actie staat. Doe dit ook om de actie in kwestie weer “los te maken”.

    Er zijn ruim 60 achtergronden waarin je je creatie kan tonen en je kan een gemoedstoestand aangeven, door je avatar op een schaal er (een beetje) boos te laten uitzien of (een beetje) te laten glimlachen. Op zich moet je daar al wel goed kijken om een verschil te zien, tenzij tussen de twee uitersten.

    Aan de andere kant van de lijn ziet dat er dan uit zoals in onderstaande twee voorbeelden. Die zijn wel nog zonder achtergrond.

Deze functie is leuk en je kan er sowieso je creatieve ei wat in kwijt. Het is vooral echter een leuke gimmick om wat afwisseling te creëren. Wanneer je vaak online contact hebt met je collega’s is het ongetwijfeld nog steeds fijn om elkaar geregeld te zien en niet steeds de getekende versie. Weten dat de optie er echter is wanneer je je niet goed voelt of die ene puist toch te hard opvalt, is gewoon een fijne gedachte.

We kunnen ons ook voorstellen dat het in meer formele videomeetings toch eerder is aangewezen om fris en fruitig zelf digitaal aanwezig te zijn, met een proper T-shirt en de eventueel aanwezige haren netjes in model.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.