Zo log je zonder wachtwoord in op je Google-account

google passkey

Ook bij Google kan je intussen inloggen zonder wachtwoord. Die functionaliteit moet je echter activeren, niet alleen via de instellingen maar ook op de verschillende toestellen die je gebruikt.

Na Microsoft zweert ook Google het wachtwoord af. Je kan voortaan zonder wachtwoord inloggen op je Google-account. Dat gebeurt met zogenaamde passkey-technologie, waarbij je identiteit geverifieerd wordt op een alternatieve manier. Doorgaans is dat alternatief een vorm van biometrie, waarbij het besturingssysteem van je toestel je identiteit checkt en vervolgens het groen licht geeft aan Google, waarna je inlogpoging wordt goedgekeurd.

Passkey-authenticatie activeren, is niet zo moeilijk maar kan een beetje omslachtig zijn wanneer je verschillende toestellen gebruikt. Op een Android-telefoon gaat alles vanzelf, maar op een Windows-pc moet je een beetje dubbel werk leveren. Laat je echter niet afschrikken: op enkele minuten is alles beklonken en kan je je wachtwoord vaarwel zeggen.

 • Activeer passkeys

  Ga eerst via deze link naar de instellingen van je Google-account. Daar kan je passkey-authenticatie met een druk op de knop activeren. Om dat te doen, heb je je wachtwoord nog even nodig. Op al je Android-toestellen waarop je bent ingelogd met je Google-account, worden passkeys automatisch geactiveerd. Hier kan je voortaan inloggen met je vingerafdruk.

 • Koppel je Windows-computer

  Op Windows verloopt de activatie van passkeys niet automatisch. Je zal passkeys manueel moeten aanmaken. Klik in je accountstellingen onder het tabblad Security onder How you sign in to Google op Passkeys. Hier zie je de lijst met automatische sleutels en kan je er ook nieuwe aanmaken. Klik op Create a passkey.

 • Windows Hello

  Microsoft wil nu je identiteit verifiëren met Windows Hello. Het is dus belangrijk dat je je gezicht of vingerafdruk al hebt toegevoegd aan je computer. Er verschijnt nu immers een dialoogvenster waarmee je je identiteit moet bevestigen. Wanneer dat gebeurd is, maakt Google automatisch de passkey aan. Je kan nu op dit Windows-toestel zonder wachtwoord inloggen.

 • Inloggen op een ander toestel

  Wat nu als je geen wachtwoord wil gebruiken, maar wel met een passkey wil inloggen op een nieuw toestel. Dat gaat ook: Via het loginvenster van je Google-account krijg je de optie om in te loggen met de hulp van een ander toestel. Dat is idealiter je smartphone. Bovenaan je browservenster verschijnt nu een QR-code. Die moet je scannen met je telefoon, waarna Google probeert om het toestel te koppelen. Dat lukte tijdens onze tests meestal vlot, maar niet altijd. Na de koppeling kan je je identieit bevestigen op je smartphone, waarna Google je inlogt op de computer.

Voorlopig blijven wachtwoorden nog als back-up oplossing bestaan. Wanneer de passkey-optie niet werkt, kan je daar steeds op terugvallen. Dat is handig, aangezien wij al gebruik moesten maken van die mogelijkheid toen onze smartphone niet wilde koppelen met hulp van de QR-code.

Door passkeys nu te activeren, kan je al vertrouwd raken met het systeem dat in theorie een stuk veiliger is dan wachtwoorden. Op termijn zal je je wachtwoord kunnen verwijderen, zodat hackers er niet meer mee aan de haal kunnen gaan. Bij Microsoft is dat vandaag zelfs al mogelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home