Snel een screenshot van je scherm of een deel daarvan nodig? Microsoft biedt met Windows drie ingebakken opties met elk hun eigen voordelen.
In Windows 11 is een screenshot of schermafbeelding maken eenvoudiger dan ooit. Extra tools installeren om de inhoud van je scherm om te zetten naar een afbeelding, is al lang niet meer aan de orde. Microsoft zelf voorziet twee handige manieren om je hele scherm of een deel daarvan vast te leggen. De schermafbeelding kan je dan bewerken, annoteren, bewaren als bestand of met een druk op de knop delen via Teams.
Techniek 1: Knipprogramma
Veruit de handigste en uitgebreidste manier om in Windows 11 een screenshot te nemen, is via het Knipprogramma. Dat is een tool die standaard zit ingebakken in Windows. Het knipprogramma laat je toe om afbeeldingen te maken van je hele scherm, een enkel dialoogvenster of een door jouw gekozen stuk scherm. Ook deze afbeeldingen komen meteen op het klembord terecht, zodat je ze kan plakken en doorsturen in een programma als Teams. Opslaan op de gewenste locatie is bovendien eenvoudiger dan met de eerste techniek. Hieronder leggen we in detail uit hoe je met het Knipprogramma snel een screenshot neemt.
-
Open het Knipprogramma
Het Knipprogramma kan je vinden door via Start of Zoeken de naam van de tool te typen, maar de handigste manier op het te openen is via de sneltoetscombinatie Shift + Win + S. De ‘S’ komt van de Engelse benaming: Snipping Tool. Je scherm verduistert een beetje en bovenaan verschijnt een klein balkje. In de recentste versies van Windows kan je ook op de PrtSc–knop op je toetsenbord gebruiken. Die was daarvoor gelinkt aan een andere manier om screenshots te nemen maar die voert Microsoft stilaan af.
-
Afgebakende screenshot
Het Knipprogramma is best krachtig en laat je toe om op vier manieren screenshots te maken. Houd je muis boven de pictogrammen in het balkje bovenaan het scherm om een beschrijving van de vier modi te zien. De eerste optie helemaal links in de balk laat je zelf een rechthoekig veld trekken met de muis. Klik eender waar om het scherm en Sleep om het gebied voor de afbeelding af te bakenen. Zodra je de linkermuisknop lost, is de screenshot gemaakt en zit die op het klembord. Let wel op: in beide bovenstaande gevallen neem je een screenshot met een resolutie die overeenkomt met het aantal pixels van je scherm dat je afbakent. Screenshots van details zullen doorgaans dus kleine prenten zijn.
-
Venstermodus
De tweede optie werkt hetzelfde, maar hier mag je de vorm van je screenshot helemaal zelf kiezen. De derde optie dient om een screenshot van een dialoogvenster te maken. Dat hoef je dus niet uit te knippen via één van de vorige opties. Wanneer je deze knop (de derde van links) selecteert, activeer je de Venstermodus. Je kan nu op een venster klikken waarna Windows 11 daar zelf een foto van neemt. Deze optie is erg handig om snel een afbeelding van een programma te delen, zonder extra informatie op te nemen.
Techniek 2: Niet enkel voor de gamers
Je hoeft geen gamer te zijn om de Xbox Game bar te gebruiken. Ook van daaruit kan je screenshots nemen. Gebruik de sneltoetsenkoppeling Win + G om de tool te openen en klik links op het icoontje van een fotocamera.
Via deze weg komt je schermafbeelding niet meteen op het klembord terecht en kan je eveneens niet kiezen welk deel van je scherm je wil vastleggen. Afbeeldingen worden opgeslagen onder Gebruikers > Gebruikersnaam > Video’s > Opnames.
Wat met PrtSc?
Tot voor kort kon je ook met de knop PrtSc een screenshot maken. Dat screenshot werd bewaard op het klembord. Microsoft heeft de functionaliteit van de knop echter aangepast, zodat die gewoon het knipprogramma opent. Klik op het meest rechtse icoontje (Modus volledig scherm) om zoals vroeger een screenshot van je hele schermoppervlak te maken. Het screenshot wordt net als vroeger op je klembord bewaard. Handig om te weten: op sommige toetsenborden heet de knop gewoon PrintScreen of zelfs Impr écran voor wie over de taalgrens is gesukkeld..
Keuze te over
Voor ons geniet het Knipprogramma de voorkeur. Niet alleen kan je snel annoteren en komen de screenshots op het klembord terecht, je kan er ook voor kiezen om Windows bestanden automatisch te laten opslaan. In dat geval komen ze terecht onder Afbeeldingen > Schermopnamen.
Microsoft heeft lang gekeken naar wat tools van derden zo populair maakte voor screenshots, en daaruit de relevantste en krachtigste functies gedistilleerd in zijn eigen tool. Onbekend was helaas onbemind. Veel gebruikers kenden enkel de PrtSc-knop en die bood niet zoveel functionaliteit. Door het knipprogramma achter die knop te steken, voorziet Microsoft meer mogelijkheden al zal dat voor sommige gebruikers ook voor wat verwarring zorgen.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 5 april 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.