Ooit al gehoord van Googles ‘vertrouwelijke modus’? Een top tip om te verzekeren dat enkel de juiste ontvanger jouw privé mail te zien krijgt.
Als je gebruik maakt van Gmails vertrouwelijke modus, zal Gmail nadat jij je mail verstuurd hebt een speciale code opsturen naar de ontvanger via e-mail of sms. Om het bericht te kunnen lezen, moet de ontvangen zijn of haar identiteit bekend maken via deze code. De inhoud van het bericht bestaat enkel op de servers van Google en kan vervallen. De zender kiest daartoe zelf een vervaldatum van een dag, een week, een maand, drie maanden of vijf jaar.
Hoe begin je eraan?
-
Klik op het tijdsslot-icoon
Wanneer je een nieuwe mail stuurt via Gmail en nadat je alle nodige informatie hebt ingevuld, vind je onderaan het bericht een knop in de vorm van een tijdsslot.
-
Geef de vervaldatum in en genereer de toegangscode
Hier kan je makkelijk de vervaldatum ingeven en ook aangeven of je een code via e-mail of sms wil verzenden. Google zal de code zal verzenden naar het e-mailadres van de beoogde ontvanger van je privé mail.
-
Kies het correcte mobiele nummer
Kies je ervoor om een sms te versturen, dien je het correcte mobiele nummer van de ontvanger in te geven nadat je je vervaldatum opgeslagen hebt. Wanneer je al deze stappen doorlopen hebt, is het tijd om je bericht te verzenden.
-
Trek, indien nodig, de mail in
Wanneer je je na enige tijd toch bedenkt, kan je de mail nog intrekken indien de ontvanger het bericht nog niet heeft geopend. Hiervoor ga je naar je verzonden bericht in Gmail en kan je met de knop ‘toegang intrekken’ de ontvanger nog steeds zijn of haar toelating ontzeggen.
Zijn er ook nadelen?
Deze zijn er zeker. Wanneer je een bericht stuurt zonder sms-verificatie (en daarmee ook zonder tweestapsverificatie), moet het e-mailadres waar je de code en het bericht naar verzonden hebt correct en vertrouwelijk zijn. Laat de ontvanger zijn Gmail onbewaakt geopend achter, kan zowat iedereen het bericht lezen. Ook is het bericht mogelijks beschikbaar voor Google werknemers, aangezien Google de inhoud van je inbox niet versleutelt op zijn servers.
Andere veilige e-maildiensten
Om wel gebruik te maken van een end-to-end versleutelde inbox, kunnen ProtonMail en Tutanota dienst doen. Hiervoor moeten zowel zender als ontvanger over deze services beschikken. Wil je je privé mail toch verzenden naar een Gmail- of Outlookaccount, werkt de service op dezelfde manier als Gmails vertrouwelijke modus.