Is de grootste Microsoft Surface Hub 2S zijn fors prijskaartje waard?

Meer dan een tv

Microsoft Surface Hub 2S

De 85-inchversie van de Microsoft Surface Hub 2S is een enorm digitaal aanraakscherm met bijhorende 4K-webcam en een al even fors prijskaartje. We onderzoeken deze mastodont tijdens een live voorstelling bij Insight op zoek naar use-cases.

Met een schermdiagonaal van 85-inch is de grootste variant van de Microsoft Surface Hub 2S een dominante aanwezigheid in iedere kamer. Ook op de kantoren van Microsoft-partner Insight nabij Brussel steelt het enorme toestel de show. Microsofts nieuwste Surface Hub maakt een demotour doorheen ons land en wij mochten het toestel al eens in actie zien. Vanachter ons FFP2-maskers en op gezonde afstand van de aanwezige experts ontdekten we wat de Surface Hub wel en niet is.

All-in-one

De 85 inch-versie van het toestel is eerst en vooral niet goedkoop met een adviesprijs van gemiddeld 23.000 euro exclusief btw voor het scherm. Beschikbare optionele extra’s zijn een mobiele batterij, extra garantie en een verrijdbare standaard. De kleinere 50 inch-versie kost gemiddeld 9.000 euro exclusief btw. Voor dat geld koop je gelukkig niet gewoon een grote tv met een 4K-webcam op. Het imposante ding heeft een erg kwalitatief aanraakscherm waarbij het paneel heel dicht aan de oppervlakte zit. Bedien je het display met een scherm of pen, dan komt die ervaring dicht in de buurt van een klassiek whiteboard.

Aan de achterzijde stopt Microsoft een volwaardige computer gebouwd rond een Intel Core i5-processor. Je kan het computer-component eenvoudig verwijderen en indien nodig vervangen, wanneer er in de toekomst bijvoorbeeld een upgrade zou verschijnen. De ingebouwde pc draait Windows 10 Team: een versie van Windows 10 die Microsoft speciaal voor de Hub bouwde. Met het nodige gevoel voor understatement kan je de Hub een flinke all-in-one-pc noemen.

Nieuw niveau van samenwerking

De Hub is een samenwerkingstoestel. Microsoft en Insight vinden dat we ons vandaag prima behelpen wat thuiswerk en telewerk betreft, “maar de Hub tilt de hele werkervaring naar een nieuw niveau”, zegt Mieke Kennof, Sales & Marketing-expert bij Insight. We begrijpen na de sessie met het toestel wat ze bedoelt.

Het is eerst en vooral belangrijk om te weten dat de Microsoft Surface Hub 2S niet gemaakt is om zich te ontfermen over een specifieke taak die je vandaag uitvoert. Bij de Hub hoort een nieuwe en aangepaste manier van werken. Het toestel is de toekomstvisie van Microsoft in een jasje van glas, metaal en alcantara.

Het toestel integreert met bestaande (Microsoft-gebaseerde) infrastructuur op kantoor en stelt zich op een veilige manier ter beschikking aan alle werknemers. Iedereen binnen een organisatie kan snel gebruik maken van de Hub. Dat kan via een ad hoc-sessie, waarbij je meteen de capaciteiten van de Surface Hub gebruikt, of door in te loggen en een persoonlijke sessie te starten.

Inloggen doe je met je Microsoft 365-account. Via de Hub krijg je zo meteen toegang tot al je bestanden in OneDrive en kan je bijvoorbeeld een presentatie openen. Het grote aanraakscherm leent zich perfect voor presentaties, maar daarmee zou je de capaciteiten van de Microsoft Surface Hub 2S schofferen.

Gedeeld whiteboard

De grootste kracht komt van de whiteboard-functionaliteit. Daarmee kan je met één of twee personen tezamen tekenen. Het whiteboard is overigens erg slim. Zo kan je bijvoorbeeld een tabel met vakjes tekenen en daar vervolgens notities in maken, waarna de software de cellen in de tabel zal schalen om de inhoud te accommoderen. Je kan het systeem ook vragen om je lelijke vormen en figuren automatisch om te zetten naar meer professioneel ogende alternatieven.

Op de Surface Hub open je via een herkenbaar ogend Windows-startmenu eenvoudig een andere toepassing zoals Excel of Edge in een gesplitst scherm. Dat programma kan je gebruiken zoals je gewend bent met aanraakfunctionaliteit. Wanneer de context dat vereist, verschijnt er een aanraaktoetsenbord om te typen.

Vanuit de toepassing neem je met een druk op de knop een soort screenshot die je vervolgens meteen op het whiteboard kan plakken, bijsnijden en annoteren. Zo kan je bijvoorbeeld een stuk van een grafiek in Excel in enkele seconden aan je whiteboard-presentatie toevoegen om zo extra uitleg te geven bij belangrijke cijfers.

Van overal samenwerken

Nu komen we stilaan aan de echte kracht van de Microsoft Surface Hub 2S. Uiteraard kunnen alle deelnemers in de vergaderruimte het digitale whiteboard zien, maar zij zijn niet alleen. Via de ingebouwde Teams-cliënt zien ook deelnemers op afstand het whiteboard. De 4K-camera bovenaan het toestel zorgt er voor dat zowel de presentator als de rest van de kamer in beeld is.

Vindt de vergadering plaats met deelnemers uit dezelfde organisatie, dan kan de presentator het whiteboard zelfs interactief maken. In de ideale Microsoft-wereld kan een collega op afstand met een Surface Pro 7 zo zijn pen nemen en van de andere kant van de wereld netjes mee aantekeningen maken. Voor externe deelnemers staat die functionaliteit op de roadmap, maar zij moeten voorlopig genoegen nemen met passief kijken.

Het whiteboard wordt via de functionaliteit van de Hub een echt gedeeld werkblad waarin je snel en eenvoudig met verschillende deelnemers informatie kan delen en bespreken. De functionaliteit gaat een stuk verder dan gewoon samenwerken in Word en Excel, zoals dat vandaag al kan. Tijdens de demo krijgen we echt het gevoel dat de Surface Hub een nieuwe, efficiëntere en meer tastbare manier van samenwerking ondersteunt.

We krijgen het gevoel dat de Surface Hub een nieuwe, efficiëntere en meer tastbare manier van samenwerking ondersteunt.

Daar horen natuurlijk de nodige kanttekeningen bij. De Hub komt het best tot zijn recht in een Windows 10-ecosysteem en eigenlijk bij voorkeur een Microsoft Surface-omgeving, waarin iedereen Surface-hardware heeft. De eenvoud van het whiteboard en de integratie met andere Microsoft-toepassingen en het internet doen ons echter vermoeden dat wie gewend raakt om met een dergelijke tool te vergaderen, niet snel meer zonder zal willen.

Surface-ecosysteem

Is de vergadering afgelopen, dan kan je het resultaat van je samenwerking exporteren als afbeelding of opslaan om later aan verder te sleutelen. Dat gebeurt niet op de Microsoft Surface Hub 2S zelf, maar op het OneDrive-account van de presentator. Ben je een ad hoc-sessie gestart, dan kan je de notities snel naar een mailadres doorsturen. Wanneer je de sessie beëindigt, wist de Surface Hub alle data zodat de volgende gebruiker met een proper toestel begint en er geen gevoelige informatie achterblijft.

Je moet niet telkens all-in gaan met het toestel. Je kan de Hub ook gebruiken om een gewone Teams-vergadering op te zetten, een PowerPoint-presentatie te openen of zelfs gewoon het scherm van je pc via Miracast te delen. Daarmee haal je echter niet het onderste uit de kan. Insight benadrukt dat training daarom zo belangrijk is. Hoewel de Surface Hub naar ons gevoel heel eenvoudig is in gebruik, neem je toch best de tijd om werknemers de nieuwe manier van werken te tonen.

Vandaag werken we met z’n allen zo goed mogelijk samen vanop diverse locaties met de tools die we al hadden voor de pandemie. Software zoals Microsoft Teams helpt daarbij maar eigenlijk heeft de hardware voorlopig nog geen fundamentele verschuiving gemaakt. De Surface Hub is een centrale fysieke en digitale plek voor samenwerking die echt is gebouwd voor het nieuwe werken.

Dacia

Is het ding daarmee de prijs van een wagen waard? “Het is een flinke investering”, bevestigt Kennof. “Net als een bedrijfswagen. Die wagens staan vandaag stil, terwijl een Surface Hub wel van pas zou komen.” De vergelijking is toepasselijk, aangezien de 85 inch-versie van de Surface Hub 2S ongeveer evenveel kost als drie Dacia’s.

De 85 inch-versie van de Surface Hub 2S kost ongeveer evenveel als drie Dacia’s.

Net als een wagen is de Hub beschikbaar in een DaaS-formule waarbij een organisatie het toestel via een maandelijkse kost afbetaalt. Dat moet de investering in ieder geval een stuk draaglijker maken.

Nice to have

Kennof wijst er nog op dat er meer speelt dan alleen de pure functionaliteit. Niemand zal betwisten dat het ook mogelijk is om zonder de Surface Hub samen te werken, maar de ervaring met het toestel is gewoon een stuk beter. “De technologie die een bedrijf vandaag ter beschikking stelt aan zijn werknemers, speelt een belangrijke rol in de aantrekking van talent”, denkt ze.

Bovendien hoef je niet iedere vergaderruimte met een Microsoft Surface Hub 2S uit te rusten, aangezien het toestel optioneel op wieltjes staat. Zo kan een werknemer het een vergaderruimte naar keuze binnenrollen en wordt het optimaal benut. Uiteraard bevat de Windows 10 Team-software de nodige functionaliteit om boekingen van de Hub mogelijk te maken, zodat je het ding vooraf kan reserveren.

Na een uurtje zijn we helemaal overtuigd van het nut van het ding. We willen er ééntje voor onze brainstorms, maar we gaan er geen kopen. De Surface Hub 2S is beslist nice-to-have en de meerwaarde is onbetwistbaar, maar het toestel is tegelijk ook op en top premium. Wie het budget heeft en zich afvraagt of het de investering waard is, zouden we van ons kant vandaag een volmondige ja geven. Wanneer de schatkist met het IT-budget wel een zichtbare bodem heeft, is de realiteit dat je prima zonder kan. Zorg er dan wel voor dat je nooit zelf een live demo bij woont, want dan weet je wat je mist.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home