ARM heeft details getoond van toekomstige chips tussen nu en 2020. Het focust sterk op de pc-markt en valt Intel openlijk aan. Met de nieuwe Cortex-A76 architectuur mikt ARM op Intel Core i5-prestaties, met een verbruik dat drie keer lager ligt.
Chipfabrikant Intel heeft de gewoonte om een roadmap uit te tekenen waarin alle innovaties staan gepland voor de komende twee jaar. Zo liet het eind vorige maand weten dat 10 nm-chips pas mainstream zullen zijn in 2019 en Xeon-serverchips pas in 2020 gebruik maken van het verkleinde fabricageproces. ARM heeft nu ook voor het eerst een roadmap gedeeld met de wereld.
Roadmap
De roadmap van ARM is niet zo detailrijk als die van Intel, maar toont voor dit jaar nog de Cortex-A76 CPU in zowel 10 nm als 7 nm. Deze CPU werd begin juni bekend gemaakt door ARM. Het lost de Cortex-A73 af op 10 nm die vandaag in de eerste generatie ARM-laptops voor Windows 10 zit.
Belangrijke kanttekening: ARM maakt zelf geen chips, maar voorziet blauwdrukken voor chipfabrikanten om mee aan te slag te gaan. Qualcomm is daarin een belangrijke partner. Het gebruikte de Snapdragon 835 voor de allereerste ARM-laptops met Windows 10 eerder dit jaar.
Lees dit: Windows 10 op ARM: is dit de toekomst van mobiele toestellen?
De nieuwe Cortex-A76 wordt gebakken op een 7 nanometerproces en claimt 1,35x betere prestaties over zijn voorganger met 40 procent betere energie-efficiëntie. Ook wat betreft prestaties per thread is er sprake van een significante sprong voorwaarts. Hij kan ook op 10 nm worden gebakken, vermoedelijk met minder riante winsten.
Intel-prestaties
ARM benadrukt vooral de flinke sprong in prestaties dat het jaarlijks realiseert. De nieuwe Cortex A76 zou 35 procent sneller zijn dan de Cortex A73 van vorig jaar. Het geeft hiermee een duidelijke steek aan Intel en AMD die worstelen om jaarlijks grote prestatiewinsten te realiseren.
De nieuwe chips zijn veelbelovend, maar je moet ze morgen nog niet in mobiele toestellen verwachten. De ARM-chips worden gebakken op Samsungs 7LPP (7 nm Low Power Plus) productieproces.
Lees dit: Samsung toont als eerste EUV-details voor 7 nm-chips
EUV is van cruciaal belang voor Samsung, maar die technologie is vertraagd naar de eerste helft van 2019 voor massaproductie. De chipgigant had gehoopt om EUV te gebruiken op het 7LPP-proces, maar door de vertraging is het onduidelijk of dat nog realistisch is.
Toekomst
Op de roadmap toont ARM verder nog codenaam Deimos dat op 7 nm wordt gebakken volgend jaar. ARM wil de eerste samples dit eindejaar al leveren aan partners en zijn geoptimaliseerd voor de laatste nieuwe 7 nm nodes. Deimos is gebaseerd op ARM DynamIQ-technologie die ongeveer een prestatiewinst van 15 procent met zich mee moet brengen.
In 2020 is het de beurt aan Hercules die zowel op 7 nm als 5 nm kan worden gebakken. Opnieuw is DynamIQ essentieel en verwacht ARM opnieuw een flinke prestatiesprong terwijl ze 10 procent energiezuiniger worden. Dat laatste komt bovenop de extra winst naar het 5 nm-proces.
Met deze bouwstenen kan iedereen aan de slag, maar vermoedelijk kijken fabrikanten zoals Samsung, MediaTek en Huawei nog de kat uit de boom wat betreft Windows 10-toestellen. Daarom werkt ARM nauw samen met Qualcomm om de nieuwe evoluties over te zetten op de heterogene aanpak van die Qualcomm. Zij maken namelijk hun eigen chipontwerpen, en maakt die daarna compatibel met bestaande instructiesets van ARM. Andere fabrikanten zoals Samsung, MediaTek en Huawei werken net andersom en baseren hun ontwerpen op die van ARM.
Wanneer?
Later dit jaar komt Qualcomm met de Snapdragon 850 op de markt met ARM Cortex-A76 als basis. De prestatieboost van 35 procent die ARM belooft, werd berekend op 7 nm. De Snapdragon 850 wordt nog gebakken op 10 nm, maar door een efficiëntere architectuur rekent Qualcomm op een winst van 30% vergeleken met de eerste ARM-laptops eerder dit jaar met een Snapdragon 835 (14 nm) aan boord.
Qualcomm combineert de chip overigens met een Snapdragon X20-modem die LTE-snelheden tot 1,2 gigabit ondersteunt. Daarnaast levert de fabrikant ook een AI Engine mee die driemaal sneller zou moeten zijn dan die in de Snapdragon 835.
ARM hoopt met deze roadmap dat niet alleen Qualcomm chips maakt, maar ook andere partijen. De eerste generatie ARM-laptops werden geloofd voor hun uitstekende batterijduur, maar hadden belabberde prestaties. Ze werden ook niet breed wereldwijd verdeeld, waardoor de kans klein is dat je er ooit eentje hebt gezien. De snelheidsboost die de Qualcomm Snapdragon 850 met zich meebrengt, moet ARM-laptops veel interessanter maken en een waardig alternatief bieden tegenover AMD en vooral Intel.
ARM hoopt met deze roadmap dat niet alleen Qualcomm chips maakt, maar ook andere partijen.
De eerste Windows 10 ARM-laptops met de nieuwe Snapdragon 850 aan boord worden later dit jaar verwacht. We vermoeden dat op IFA in Berlijn de eerste modellen bekend zullen worden gemaakt begin september.