4 technieken die duurzame opslag in datacenters mogelijk maken

Met nieuwe applicaties en de opmars van artificiële intelligentie (AI) hebben datacenters een enorm aandeel in onze energieconsumptie. Volgens voorspellingen zouden datacenters tegen 2025 zo’n 20% van de elektriciteit verbruiken en 5,5% van de uitstoot voor hun rekening nemen. Er is dus nood aan duurzame oplossingen, ook in de manier waarop we data opslaan.

Groene opslag verwijst naar het geheel van methoden en technologieën die we gebruiken om data op een zo milieuvriendelijk mogelijk manier te bewaren. Van energie-efficiënte hardware tot het beperken van de voetafdruk van de data zelf: datacenters zullen in de komende jaren hard moeten inzetten op duurzame praktijken. Uiteindelijk heeft niet alleen de planeet hierbij te winnen, want de focus op efficiëntie zal ook de operationele kosten aanzienlijk verminderen.

Opslag is natuurlijk slechts één radertje in een veel groter systeem, maar het zal zeker cruciaal zijn om onze groeiende hoeveelheid data slim te beheren. Daarom bespreken we vier technieken die de basis vormen van efficiëntere dataopslag. De rode draad in ons verhaal is software-defined storage. Door een softwarelaag over de opslag te leggen, heb je minder hardware nodig en kan je data op een schaalbare manier bewaren. Bij DataCore bieden we dit aan in de vorm van Swarm, een software-defined storage oplossing voor core, edge en hydride cloudomgevingen.

1. Maak optimaal gebruik van de middelen die je hebt

De basis van het software-defined storageprincipe zit in het feit dat je de levensduur van je huidige opslag gaat verlengen. De software zorgt ervoor dat je elke beschikbare schijf voor opslag gebruikt en dus niet voortdurend nieuwe opslagmiddelen moet aankopen.

Wie bijvoorbeeld om de vier jaar een nieuwe auto aanschaft, beschikt uiteraard altijd over het meest duurzame voertuig op de markt. Maar als je twintig jaar met dezelfde wagen rijdt, blijft je voetafdruk eveneens beperkt omdat er niet constant een nieuwe auto moet worden geproduceerd. Hetzelfde geldt voor storage. Wellicht ligt het antwoord ergens in het midden, maar in elk geval ben je groen bezig als je bestaande storage zoveel mogelijk verlengt en uitbreidt.

Virtualisatie speelt hierin een belangrijke rol. De techniek ontkoppelt de rechtstreekse connectie tussen fysieke opslag en applicaties of gebruikers. Daardoor krijg je een virtuele pool met opslagmiddelen die eenvoudiger te beheren valt. Extra voordelen zitten in het feit dat je een stuk minder afhankelijk bent van vendoren, gemakkelijker nieuwe technologie kunt integreren en niet-disruptie datamigratie mogelijk maakt. Hierdoor kunnen datacenters groeien en uitbreiden zonder dat hun energieverbruik en voetafdruk exponentieel toeneemt.

2. Verklein de voetafdruk van je data

Een ander aspect van software-defined storage is het idee dat je intelligente functionaliteiten kunt gebruiken die in de software en dus niet in de hardware zitten. Hierdoor heb je minder ‘ijzer’ nodig om hetzelfde te doen en verbruik je minder energie.

Belangrijke technieken hierbij zijn deduplicatie en compressie. Data-deduplicatie zorgt ervoor dat redundante data in het opslagsysteem niet meerdere keren in z’n originele formaat zit opgeslagen. Zodra de eerste dataset bewaard is, zal de volgende identieke dataset naar het origineel verwijzen en onnodige duplicatie vermijden.

Vervolgens zal compressie de omvang van de data verder verkleinen, waardoor er minder ruimte nodig is om meer data te bewaren en ook de bandbreedte van de datacenters minder groot hoeft te zijn. Ook AI en Machine Learning (ML) bieden hier extra mogelijkheden.

3. Beheer het energieverbruik van opslagsystemen

Software-defined storage voegt dus een stukje intelligentie toe aan een opslagsysteem. Wanneer een opslagapparaat niets hoeft te doen, wil je bijvoorbeeld niet dat het volledig in gebruik is. Met intelligente software kan je nodes of schijven downspinnen, waardoor je energieconsumptie naar omlaag gaat.

Geavanceerde technologie houdt rekening met de wisselende workload-vraag en zorgt ervoor dat systemen bij beperkte vraag switchen naar een energiebesparende modus. Zodra de vraag weer toeneemt, kunnen ze meteen terug activeren. Ook hardware verslijt op die manier minder snel.

4. Zet data flexibel op de juiste plaats

Tot slot maakt software het mogelijk om data altijd op de meest efficiënte plaats te zetten. Load balancing zorgt er bijvoorbeeld voor dat workloads gelijkmatig verdeeld zijn over opslagapparaten. Zo vermijd je dat één systeem overbelast geraakt. Met data placement ga je vervolgens de locatie van de data verder evalueren. High-performance data moet snel toegankelijk zijn, terwijl koelere data op tragere, energie-efficiëntere en goedkopere storagesystemen kan worden geplaatst.

Conclusie? Datacenters hebben een aanzienlijke impact op onze energieconsumptie. Met nieuwe energieslurpers zoals AI-toepassingen zal die voetafdruk enkel toenemen. Dankzij software-defined storage zijn datacenters in elk geval klaar voor de toekomst en kunnen ze op een energie-efficiënte manier meegroeien met de noden van de markt. Ze beschikken over de flexibiliteit om de optimalisaties door te voeren die nodig zijn om datacenters zo duurzaam mogelijk te maken.


Dit is een ingezonden gastbijdrage van Pieter van de Burg, Senior Solutions Architect Benelux bij DataCore. DataCore biedt met SANsymphony en Swarm flexibele software-defined storage oplossingen. Klik hier voor meer info en bereken hoeveel energie je kunt besparen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home