SAS: ‘Analytics moet een kant-en-klaar pakket zijn dat iedereen begrijpt’

data analytics

We leven in een digitale wereld waar data belangrijk is. De analyse van data om beslissingen en processen te verbeteren, is vandaag crucialer dan ooit. SAS begrijpt het vraagstuk en zet daarom steeds meer in op een instapvriendelijk SaaS-aanbod.

De focus van SAS is al meer dan 40 jaar duidelijk: business analytics. Door dat lange historische traject heeft het bedrijf een unieke blik op het belang van data vandaag en wat je ermee kan aanvangen. SAS Viya, de tool waarmee iedereen vandaag moet werken, verlegt de grens van theorie naar praktijk binnen een operationele context.

Combineer dat met een sterke focus op real-time analytics, automatisering van modellen (ModelOps) en de nood aan meer kant-en-klare SaaS-oplossingen, en je weet dat SAS zijn handen vol heeft. Beginnen doen we bij het begin: de SAS-taal waarmee het bedrijf groot is geworden en hoe belangrijk die vandaag nog is.

SAS-taal

De SAS-taal is wat SAS als organisatie groot heeft gemaakt. De programmeertaal is uniek in zijn soort door de sterke analytics-focus, maar de steile groei van opensource-talen als Python en R kan je moeilijk negeren. “Daarom was de lancering van SAS Viya vijf jaar geleden essentieel”, benadrukt Mathias Coopmans, agile analytics architect bij SAS. “Deze cloud-native tool heeft als hart een in-memory engine die los staat van de SAS-taal.”

De SAS-taal is uniek in zijn soort door de sterke analytics-focus, maar de steile groei van opensource-talen als Python en R kan je moeilijk negeren.

Mathias Coopmans, agile analytics architect bij SAS

Heel cru gezegd kent de engine geen taal en kan je met zowel SAS als een andere opensourcetaal werken. Die flexibiliteit is vandaag nodig, omdat een taal als Python voortaan dominant scoort en overal in het lessenpakket wordt meegenomen. “Vroeger gaven sommige universiteitsvakken nog les rond de SAS-taal. Vandaag is dat veel minder het geval en focussen we binnen SAS op onze eigen trainingen.”

Waar de SAS-taal vroeger een unieke verkoopstool was, is dat vandaag minder van toepassing. Volgens Coopmans is opensource vandaag gelijkwaardig, maar hij wijst graag naar de unieke eigenschappen van de SAS-taal. “Op vlak van optimalisatie is lineaire programmatie en graph analyse traditioneel heel complex. Daar zijn we sterker dan opensource omdat we die bouwstenen hebben binnen de SAS-taal. Hetzelfde met patronen zoeken in graph-structuren.” Er is vroeger veel geïnvesteerd in de SAS-taal, het spreekt voor zich dat de fabrikant die pro-actief naar voren schuift.

Viya als agnostisch platform

De SAS-taal mag dan vandaag niet meer de troef zijn van de fabrikant, SAS Viya is dat wel. Het platform is agnostisch richting databronnen en besturingssystemen. Of je nu hardware on-premises draait of in de cloud, je kan overal terecht. “Daarin zijn we uniek”, zegt Michel Philippens, customer solution manager bij SAS. “We bieden een diversiteit aan keuzes die anderen niet hebben.”

Hij verwijst dan naar samenwerkingen met cloudproviders die elk hun eigen stack hebben. Eens je daar te diep in zit, ben je eraan gebonden. Met Viya werk je cloud-agnostisch. “We moeten ook rekening houden met de talrijke industrieën waarin we actief zijn.

Of je nu hardware on-premises draait of in de cloud, je kan overal terecht. Daarin zijn we uniek.

Michel Philippens, customer solution manager bij SAS

“Sommige zijn heel gereguleerd en kunnen niet zomaar alle data verhuizen.” Binnen de publieke cloud werkt SAS samen met de populairste partijen, maar heeft Microsoft Azure een streepje voor.

Composite AI

Al eens gehoord van Composite AI? Volgens Gartner is het de combinatie van verschillende AI-technieken om het beste resultaat te behalen. Gartner neemt daarin SAS als voorbeeld, omdat ze zulke systemen al jaren bouwen.  Nu de technologie binnen de ‘Hype Cycle’ werd opgenomen, staat het meer dan ooit in de spotlight.

Philippens: “Wanneer er een complex probleem is, moet je vaak verschillende technieken combineren. Denk daarbij aan statistiek, data mining, forecasting, optimalisatie, Natural Language Processing (NLP), computer vision, machine learning (ML), alles is mogelijk om je businessprobleem te tackelen. Dat combineren in één platform maakt ons uniek binnen de AI- en analyticswereld.”  

Ethische vragen oplossen

AI, ML, NLP, computer vision, het zijn allemaal zaken die vandaag in de lift zitten, maar tegelijk roepen ze ook ethische vragen op. Het operationaliseren van modellen betekent ook voldoen aan privacy- en andere regularisaties. Binnen Viya helpt SAS met het beheersen van risico’s en stelt het de juiste vragen rond governance en andere zaken.

Kant-en-klare SaaS-oplossingen zijn de toekomst. We willen de drempel verlagen naar SAS als toepassing.

Mathias Coopmans, agile analytics architect bij SAS

“Er gebeuren heel wat processen, reviews, goedkeuringen, checks en balansoefeningen alvorens een analyticsmodel in productie gaat”, zegt Philippens. “Elk model wordt onmiddellijk getest, zowel binnen de SAS-taal als opensource-varianten. Zit er bias in? Dan mitigeren we die door een aantal testen uit te voeren tot het op een faire manier werkt.” 

SaaS-pakketjes

Wanneer we vragen naar een blik op de toekomst, moet Coopmans niet lang nadenken: kant-en-klare SaaS-oplossingen. “We willen de drempel verlagen naar SAS als toepassing”, verduidelijkt hij. “Het is vandaag een van de speerpunten binnen onze R&D. We evolueren naar heel specifieke analytische applicaties.”

Die aanpak is alleen mogelijk dankzij de cloud-native fundering van SAS Viya. “Daar kunnen we alles mee. De industriële kennis die er nu al in zit, moet er meer hapklaar uit komen. We bekijken vandaag met Microsoft hoe we dat kunnen integreren in de Azure cloud om zo handig toegang te geven tot bepaalde modellen.” Het uiteindelijk doel is de drempelverlaging van SAS als analyticstool. Het aanbieden van kleine SaaS-pakketjes is daarin een belangrijke stap.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met SAS. Eerder publiceerden we al een driedelige reeks over hoe je een toekomstbestendig analytics-platform bouwt. Klik hier voor meer informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.