Waarom RPA en test automation voor elkaar gemaakt zijn

testing automation

De technologie achter RPA zit in een unieke positie om test automation een broodnodige boost te geven. Een rond RPA-gebouwde testomgeving is robuuster, flexibeler, maar ook nuttiger wanneer toepassingen uiteindelijk in productie gaan.

“Testing automation bestaat al 25 jaar”, vertelt Gerd Weishaar, senior vice president product management bij UiPath. “De droom van automatisering bestaat al een kwarteeuw, maar werd nooit werkelijkheid.” In de praktijk zag Weishaar hoe automatisering in testing telkens ontoereikend bleek. “Automatisering gaat stuk wanneer de zaken onbeheersbaar worden. Dat komt meestal door veranderingen in applicaties”, weet hij. “Een typische enterprise-organisatie heeft misschien 1.000 toepassingen in productie, met een SAP-systeem dat vijf tot tien veranderingen per dag ondergaat. Dat heeft een impact.

In die 25 jaar van streven naar automatisering was er geen AI, geen technologie die fouten kon opsporen… Kortom: het was niet mogelijk om op een structurele manier met veranderingen om te gaan. Het resultaat laat zich in veel bedrijven nog voelen. De testing-tak wordt gezien als een kostenpost en een noodzakelijk kwaad. Een plaats waar IT-experts zich vooral bezig houden met het opstellen en up-to-date-houden van teststrategieën. Wat ze bouwen, is al snel gedateerd en heeft weinig tot geen meerwaarde wanneer toepassingen in productie gaan.

RPA in testing

UiPath wil daar verandering in brengen met zijn Test Suite. Die zet RPA-technologie in om test automation op een beheersbare manier mogelijk te maken. Bovendien kunnen automatiseringen in het kader van testing doorvloeien naar productie waar ze wel een meerwaarde bieden.

lees ook

Waar je op moet letten wanneer je met softwarerobots begint

“55 tot 70 procent van de automatisering voor testing gebeurt later ook in productie”, zegt Subashini Damodaran, Global Head of Automation Delivery bij ITC Infotech. Dat brengt misschien meer geld op voor een IT-serviceprovider, maar is uiteindelijk geen gezonde manier van werken.

Subashini zocht in 2018 al naar een manier om een grote klant verder te helpen op een structureel interessante en efficiënte manier. Door de synergie in de automatisering in testing en later in productie, besloot ze om de RPA-technologie van UiPath in te zetten voor testing.

Framework knutselen

“Daarvoor bouwden we zelf een framework gecombineerd met bots”, zegt Subashini. “Op dat moment gebruikte niemand RPA echt voor testing automation. Toen we aanklopten bij UiPath om hun visie te horen, ontdekten we dat ze zelf aan een testproduct werkten. Voor de grote bouwden Subashini en ITC Infotech nog zelf het framework uit, maar frequente conversaties met UiPath volgden. Zo benadrukte Subashini het belang van compatibiliteit met andere software en producten voor de testsuite.

“De Test Suite integreert daarom perfect met andere diensten en tools zoals Jira”, zegt Weishaar. Organisaties die van hun bestaande testingsysteem willen migreren naar een modernere en meer geautomatiseerde aanpak, kunnen dat gradueel doen.

Robuust ondanks veranderingen

De kracht van de nieuwe aanpak komt zoals gezegd van de RPA-technologie. Die is vandaag volwassen en kan veel beter om met aanpassingen in toepassingen. “Het gaat om een combinatie van technische ID’s die knoppen identificeren en computer vision. Hiermee kan het knoppen en velden zien in een programma wanneer die ID’s niet beschikbaar zijn. Het zorgt ervoor dat veranderingen in toepassingen de opgezette automatiseringen niet stuk maken.”

De stap naar testing

Dat betekent niet dat je RPA-technologie zoals ze vandaag bestaat voor productie-omgevingen integraal naar de wereld van testing kan halen zonder aanpassingen. “RPA en testing zijn nauw aan elkaar verwant, maar hebben hun eigen uitdagingen”, bevestigt Weishaar. “Aan de ene kant zijn er voordelen. Testing is een minder kritieke omgeving dan productie. Als er toch iets stuk gaat, is dat geen ramp. Aan de andere kant moesten we ook gaten opvullen.”

lees ook

Robots helpen ons uit de nood: hoe werk voor altijd is veranderd

Weishaar bedoelt dat de RPA-tools voor testing een breder scala aan toepassingen moeten dekken. “We hadden bijvoorbeeld geen tools voor mobiele automatisering omdat daar binnen de RPA-wereld geen grote vraag naar was. Binnen testing was dat dan weer wel heel belangrijk. Voor testing introduceerde we ook version control.”

Uiteindelijk dichtte UiPath de gaten en zag de Test Suite het levenslicht, niet zo lang nadat Subashini met succes haar eigen implementatie uitrolde. Intussen gebruikt ITC Infotech de eigenlijke suite, met succes.

Beter voor iedereen

“Onze klanten zijn heel tevreden, maar onze werknemers ook”, vertelt ze. “testers die zich verdiepten in automatisering met de Test Suite, doen expertise op die ze ook voor automatisering in productie kunnen gebruiken. Dat geeft hen de kans om hun carrière een boost te geven. Ze beginnen met RPA voor testing, maar voor ze het zelf goed beseffen bouwen ze bots in productie.”

Ook Weishaar ziet de synergie met productie als een groot voordeel. Om te beginnen kan je aan de slag met RPA-experts, wat een breder veld van expertise is dan pakweg Selenium-testing. Vervolgens is niet alleen de kennis van de testers nuttig in andere delen van het bedrijf, ook de automatiseringen die ze bouwen komen van pas. Een geautomatiseerde flow gebouwd om een toepassing te testen, kan immers ook in productie voor een efficiëntiewinst zorgen.

Testing: geen kostenpost meer

“Een organisatie investeert vaak een hele bom geld om de testingstrategie te automatiseren met een combinatie van opensource, legacy en andere tools die uitsluitend betrekking hebben op testing automation. Daarna betalen ze dan opnieuw zoveel geld om gelijkaardige flows te automatiseren in productie”, bevestigt Subashini. “Door RPA voor testing te gebruiken, hoeft testing geen kostenpost meer te zijn.”

Organisaties betalen dubbel om gelijkaardige flows te optimaliseren in testing en productie.

Subashini Damodaran, Global Head of Automation Delivery bij ITC Infotech

Zij gaat vandaag nog een stap verder en overtuigt bedrijven om ‘automation centers of excellence’ op te richten. “Historisch gezien werken testingteams te vaak in silo’s. Ze werken met de applicaties van hun afdeling, terwijl een ander team in een andere bedrijfstak gelijkaardige uitdagingen op een andere manier oplost. Er is zoveel redundantie.” Subashini denkt dat een gecentraliseerd automatiseringsdepartement, geautomatiseerd op basis van RPA en low code, veel efficiënter is. Zo’n departement combineert alles, van testing automation tot de automatisering van processen in productie.

Geautomatiseerde toekomst

“Automatisering is de belangrijkste drijfveer in digitale transformatie”, vindt Weishaar nog. “Dankzij RPA zal test automation een comeback maken.” RPA toont zich vandaag een volwassen technologie voor automatisering die steeds meer organisaties kan bekoren.

“De technologie heeft zich intussen bewezen. RPA in testing is misschien nieuw, maar de achterliggende fundering niet. Die bewees zich al in productie-omgevingen”, stipt Weishaar tot slot aan. Combineer dat gegeven met een framework op maat van testing, dat bovendien netjes samenspeelt met andere testingtools en suites, en je kan ervan uitgaan dat de wereld van testing aan de vooravond van een belangrijke transformatie staat.

Deze redactionele bijdrage kwam tot stand in samenwerking met UiPath. Via deze link ontdek je meer informatie over het live webinar ‘Improving Software Robots and Application Resilience‘ georganiseert door het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.