Hoe AI de ontwikkeling van software transformeert

Er is al veel gezegd en geschreven over generatieve AI (GenAI) sinds de technologie plots bij het brede publiek doorbrak na de lancering van ChatGPT in november 2022. Maar zoals met de meeste nieuwe technologie duurt het even voor we begrijpen waarvoor we tools kunnen gebruiken (of misbruiken). Ook voor softwareontwikkelaars biedt GenAI een pak nieuwe mogelijkheden die de kwaliteit van producten en werk aanzienlijk verbeteren.

Overal zien we mooie voorbeelden van situaties waarin de samenwerking tussen mens en AI leidt tot betere resultaten dan wat ze apart kunnen bereiken. Dat is zeker zo voor programmeren en softwareontwikkeling. Het is een sector die veel waarde creëert voor gebruikers met dank aan de automatisatie van manuele en repetitieve taken. Maar ironisch genoeg ging daar tot voor kort voor ontwikkelaars van oplossingen juist veel manueel werk aan vooraf.

Code schrijven en onderhouden met GenAI

Denk aan het schrijven van boilerplate code. Dat is een relatief eenvoudig en gestandaardiseerd proces dat je moet doorlopen als je een nieuw product of functie ontwikkelt. Het is zeker niet zo dat het hart van een ontwikkelaar hier sneller van gaat slaan. Daarom lijkt het heel geschikt voor een Large Language Model (LLM) dat met behulp van machine learning in staat is om zowel taalkundige als numerieke patronen te herkennen. Vervolgens kan zo’n model op eigen houtje boilerplate code genereren. Het hele proces is zo dus geautomatiseerd, waardoor ontwikkelaars tijd krijgen voor meer waardevolle taken.

AI-tools ondersteunen ontwikkelaars ook bij andere omslachtige en tijdrovende processen, zoals het debuggen van code. Ze doen bovendien vaak goede suggesties voor het oplossen van bugs. Daarnaast bieden ze hulp bij het schrijven van testen en documentatie, wat cruciaal is voor het onderhouden van de kwaliteit en het verlengen van de levensduur van de code.

Voordelen van AI in softwareontwikkeling

Bij Visma werken ongeveer 4.500 softwareontwikkelaars die bedrijfskritische software maken. Ze maken gretig gebruik van technologie om processen voortdurend te verbeteren en stroomlijnen. Dit zijn enkele inzichten rond het gebruik van AI die hieruit voortkomen:

  • AI verhoogt de efficiëntie: 85% van de ontwikkelaars merkt dat hun werk efficiënter verloopt sinds ze gebruik maken van de beschikbare AI-tools. Sommigen stellen zelfs dat ze code tot 50% sneller ontwikkelen dan vroeger.
  • AI leidt tot betere producten: meer efficiëntie biedt ruimte voor een sterkere focus op de kwaliteit van de producten die ontwikkelaars ondersteunen – zonder dat er nieuwe mensen moeten worden aangeworven. Extra AI-functionaliteiten zorgen er ook voor dat gebruikers van de software meer taken kunnen automatiseren en meer waarde uit technologie halen.
  • AI maakt werk aangenamer: teams die als eerste met AI-tools zijn beginnen werken, tonen een grotere werktevredenheid en professionele groei. AI heeft dus ook een positieve impact op zowel productiviteit als inzet bij werknemers.

Ontwikkelaar moet zichzelf heruitvinden

Terwijl AI-tools helpen om ontwikkelingsprocessen te stroomlijnen, is het natuurlijk belangrijk om de kwaliteit en veiligheid van code niet uit het oog te verliezen. Code die AI gegenereerd heeft, is immers niet altijd veiliger of betrouwbaarder dan de code van een menselijke ontwikkelaar. Deze moet daarom behandeld worden als een suggestie, en niet als een absolute oplossing.

Waakzaam blijven is dus belangrijk, maar dat neemt niet weg dat de mogelijkheden van AI blijven toenemen. Op termijn moet het zelfs mogelijk zijn om technologische modernisaties – zoals het migreren van oude naar nieuwe technologie – met behulp van AI aanzienlijk te versnellen en een stuk veiliger te maken.

Naarmate AI steeds volwassener wordt, moeten ook ontwikkelaars zichzelf heruitvinden. Door de snelle ontwikkeling van LLM’s zoals ChatGPT en andere commerciële AI-tools, zal er minder vraag zijn naar ontwikkelaars die enkel goed zijn in coderen. Daarnaast zal er juist meer vraag zijn naar ‘product engineers’. Zij die begrip hebben van de behoeften van klanten, van productstrategie en van het effectief gebruiken van AI, zijn het best gewapend om de innovatieve oplossingen van de toekomst te ontwikkelen.


Dit is een ingezonden bijdrage van Alexander Lystad, CTO bij Visma. Klik hier voor meer informatie over de SaaS-oplossingen die het bedrijf aanbiedt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.