HashiCorp: ‘Onze grootste concurrent is eigenlijk onze opensourcesoftware’

Gezondheid

Hashicorp

Bedrijven op hoog niveau helpen met hun transitie naar de cloud is een vaag begrip. Om welke cloud gaat het, privé of publiek? Een mix van de twee? Welke tools heb je allemaal nodig en welke processen moeten op de schop. HashiCorp helpt daarin een handje met opensource tools en geeft ook terug aan de community.

De kans bestaat dat Hashicorp niet direct bij jou een belletje doet rinkelen. Het bedrijf bestaat nog maar sinds 2012, maar heeft ondertussen zijn strepen verdiend wat betreft datacentermanagement. Het datacenter vandaag ziet er helemaal anders uit dan gisteren, om maar te zwijgen van wat er allemaal staat aan te komen.

Vandaag kan je kiezen uit fysieke of virtuele datacenters, private of publieke cloud, hybride, IaaS, PaaS, SaaS, Windows, Linux en ga zo nog maar even door. Eén kiezen is niet genoeg: de beste aanpak bestaat vaak uit een combinatie van meerdere aspecten. 

Digitale transformatie blijft belangrijk

Wie digitale transformatie tegen ons zegt, krijgt van ons meestal rollende ogen terug of we zetten een stip op de bingokaart. Lieuwe Helmus, Regional Manager, Solutions Engineering bij HashiCorp, haalt het woord al snel in de mond. Dat neemt niet weg dat het belangrijk blijft voor elk bedrijf. Ze krijgen er namelijk vaak vragen over van klanten. Dat digitale transformatie toch belangrijk is, blijkt dan al snel. 

Je merkt vandaag dat er heel wat organisaties zijn die willen veranderen.

Lieuwe Helmus, Regional Manager, Solutions Engineering bij HashiCorp

“Je merkt vandaag dat er heel wat organisaties zijn die willen veranderen. Dat is een belangrijke evolutie, maar je doet dat niet zomaar door een tool in huis te halen. Heel wat processen moeten worden aangepast en ook de mensen moeten een inspanning leveren. Pas dan kan je succesvol zijn. Vandaag zie je maar al te vaak dat bedrijven richting de cloud trekken, om daarna stil te vallen.”

Bij HashiCorp maken ze er een prioriteit van met enterprise architects en trainingen hoe je organisaties op hoog niveau kan aanpassen. HashiCorp heeft vandaag acht producten in zijn portfolio die elk een specifiek soort probleem oplossen. Vandaag ligt de focus vooral op infrastructuur, netwerk, security en run (ontwikkeling). Het doel is een DevOps-proces waar agile kan worden gewerkt. Kijk, twee stippen extra op onze bingokaart.

Alles is opensource

Alle producten van HashiCorp zijn in de kern opensource. Vier zijn commercieel beschikbaar binnen het portfolio, terwijl de andere vier helemaal opensource zijn zonder enterpriseversie. “We kiezen ervoor om elk product volledig opensource te maken,” zegt Helmus. “Op die manier krijgen we razendsnel feedback, omdat iedereen er kosteloos mee aan de slag kan. Bovendien zorgt het ervoor dat organisaties onze tools leren kennen.”

Waarom dan betalen voor zaken die gratis beschikbaar zijn? “Na een testfase merk je dat organisaties meer ondersteuning wensen als iets in productie wordt toegepast. De commerciële oplossing is technisch identiek aan de opensource-variant, maar brengt meer organisatorische oplossingen met zich. Het gaat vaker om governance, updatebeleid, ondersteuning en niet zozeer om extra technieken.”

lees ook

Van opensource naar winst: waar je het verschil kan maken

De tools van HashiCorp zijn gelaagd opgebouwd, wat betekent dat er geen migratie nodig is van een opensource-versie naar een commercieel product. Een ontwikkelaar kijkt specifiek naar technische problemen, terwijl een manager hoger kijkt om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat producten compliant blijven. “In de Benelux wordt er veel gebruik gemaakt van de opensourceversie van onze tools. De meesten staan echter nog niet ver genoeg in hun proces om al over te stappen naar een enterprise-versie.”

Onafhankelijk van iedereen

HashiCorp ziet zich graag als het Zwitserland tussen alle cloudproviders. Het belangrijkste is om de ontwikkelaar eerst te overtuigen van beschikbare tools. Mark van der Zijden, Enterprise Sales Director, bevestigt die filosofie. “Omdat al onze tools opensource zijn, kan iedereen ermee beginnen te spelen zonder dat het geld kost. Ontwikkelaars kunnen wat uitproberen en proof-of-concepts uitwerken en presenteren zonder dat management budget moet vrijmaken.”

“Die vrijheid is belangrijk voor ons om bedrijven te kunnen overtuigen van wat onze tools allemaal kunnen. Vandaag gebruiken 10.000 bedrijven onze technologie. Dat kan een kleine klant zijn die wat experimenteert, of een grote organisatie met 100.000 werknemers.” HashiCorp focust met zijn tools op grote organisaties, maar hanteert geen ondergrens vanaf wanneer het interessant wordt. 

HashiCorp ziet zich graag als het Zwitserland tussen alle cloudproviders.

De zogenaamde new economy moet snel infrastructuur kunnen activeren en beheren. Dat kunnen ook kleinere organisaties zijn die in de basis snel groeien. Dat kan bij de start gratis via de opensourcelicentie en een online leerplatform waar mensen certificeringen kunnen halen. De financiële drempel wordt bewust laag gehouden om de tools zo breed mogelijk beschikbaar te stellen.

Niet alleen maar Kubernetes

Over Kubernetes wordt er niet heel veel gesproken bij HashiCorp. Volgens het bedrijf loopt de markt nu vol met Kubernetes-oplossingen, maar vergeten er heel wat mensen dat niet alle IT-technologie in Kubernetes zit. “Er is altijd ondersteuning nodig voor bestaande systemen die je moet connecteren, iets wat velen uit het oog verliezen.”

Door COVID-19 accelereren heel wat organisaties hun traject naar zowel de private als de publieke cloud. HashiCorp plukt daar vandaag ook de vruchten van. In een eerder onderzoek van Flexera blijkt dat 49 procent van de bedrijven in 2021 hogere IT-uitgaven verwachten dan in 2020. Wanneer we naar alle clouduitgaven kijken, is dat goed voor ongeveer 30 procent van het gemiddelde IT-budget binnen bedrijven. Dat is een lichte stijging vergeleken met 2020 waar het 25 procent was. 

De grootste groeiers door COVID-19 zijn SaaS, public cloud, desktops/laptops, netwerk en opslag. Private cloud kent maar een lichte groei, terwijl on-premises software, servers en datacenters in het rood duiken.

Wie opensource tools zegt op enterprise-niveau, komt al snel bij Red Hat terecht. Helmus ziet hen echter niet als een concurrent. “Onze grootste competitie is eigenlijk onze eigen opensourcesoftware. Iedereen kan daarmee aan de slag, kosteloos.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.