Bedrijven gebruiken steeds meer digitale tools om hun processen te automatiseren. Hoe goed deze tools interageren met elkaar, bepaalt de digitale gezondheid van een bedrijf.
“De manier waarop bedrijven hun digitale tools inzetten en implementeren, bepaalt of ze digitaal gezond zijn”, begint Suvish Viswanathan, Hoofd Marketing UK en EU bij Zoho. Bedrijven implementeren steeds meer digitale tools om hun processen te versnellen en automatiseren. Deze tools stapelen zich op en fungeren vaak naast elkaar, wat een invloed kan hebben op de productiviteit en gebruikerservaring. Hoe zorg je ervoor dat je een digitaal gezond bedrijf bent, en welke landen tonen het goede voorbeeld?
Digitale gezondheid
“Digitale transformatie is geen nieuw topic. Het bestaat al meer dan vijftien jaar”, begint Viswanathan. De digitale gezondheid van een bedrijf wordt niet alleen bepaald door de adoptie van nieuwe tools, maar ook de manier waarop ze geïmplementeerd worden.
De digitale gezondheid van een bedrijf wordt grotendeels bepaald door de adoptie en integratie van digitale tools.
Suvish Viswanathan, Hoofd Marketing UK en EU bij Zoho
“Wanneer je als bedrijf beschikt over meerdere tools, of dit nu in de cloud of on-prem is, ben je een digitaal bedrijf. Als deze tools niet met elkaar interageren of helpen om de privacy van jouw klanten, werknemers of gegevens te beschermen, dan ben je nog geen digitaal gezond bedrijf”, stelt hij.
Integratie van tools
De integratie tussen de verschillende digitale tools is een bepalende factor om als digitaal gezond bedrijf bestempeld te worden. Viswanathan illustreert dit met een voorbeeld. “Binnen een bedrijf werkt het sales departement dagelijks met een Customer Relationship Managementtool (CRM). Die moet naadloos verbonden zijn met de marketingtool, zodat de salesafdeling de juiste leads binnenkrijgt. Daarnaast is ook de connectie met facturerings- en juridische tools belangrijk om offertes op te stellen en contracten te beoordelen.”
Een veelvoorkomend scenario vandaag de dag, is dat bedrijven voor elk van deze afdelingen met verschillende tools werken. “Die verscheidenheid aan tools heeft een invloed op de productiviteit en gebruikerservaring”, aldus Viswanathan. Zoho helpt organisaties door geïntegreerde, cloudgebaseerde tools aan te bieden die naadloos samenwerken, waardoor bedrijven geen tijd en kosten hoeven te besteden aan het integreren van verschillende systemen.
Technische schuld
De meeste bedrijven zijn zich bewust van hun digitale gezondheid, volgens Viswanathan. Toch slaagt niet elk bedrijf erin om een bepaald niveau van digitale gezondheid na te streven. “De complexiteit om veranderingen door te voeren is soms zo hoog, dat bedrijven een technische schuld opbouwen”, stelt hij. “Ze houden hun oude systemen in stand waardoor de stapel alleen maar groter wordt en de overstap naar integratie op termijn alleen maar moeilijker.”
Dergelijke technische schuld is een veelvoorkomende oorzaak bij grote ondernemingen wiens digitale gezondheid niet op punt staan. Ook kleine bedrijven worstelen met hun digitale gezondheid, al ligt een gebrek aan middelen zoals geld of vaardigheden hier aan de basis. “Kleine ondernemingen hebben vaak geen begrip van wat er nodig is om hun bedrijfsvoering te verbeteren”, aldus Viswanathan.
België loopt achter
Uit het ‘Europe Digital Health Report 2024’ van Zoho blijkt dat Nederland lager scoort op digitale gezondheid dan verwacht in vergelijking met andere landen. “Dit zijn opvallende resultaten aangezien Nederland in het dagelijks leven als zeer digitaal geavanceerd wordt beschouwd”, aldus Viswanathan.
Hoewel België als het ‘hart van de EU’ een centrale rol speelt, moet het nog heel wat stappen zetten op gebied van digitale transformatie.
Suvish Viswanathan, Hoofd Marketing UK en EU bij Zoho
Hij gelooft dat deze lage score te maken heeft met de kloof tussen stedelijke en landelijke gebieden. “In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam of Utrecht is de digitale infrastructuur en adoptie sterk ontwikkeld. Buiten deze stedelijke hubs wordt er nog gebruik gemaakt van bijvoorbeeld spreadsheets, wat de algemene digitale gezondheid van het land naar beneden haalt.”
lees ook
De Vlaming en technologie: enthousiasme voor AI, vertrouwen in de overheid en fan van hybride
De studie richtte zich op vijf landen: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Nederland. Over België zijn er dus geen specifieke cijfers beschikbaar. “Hoewel België als het ‘hart van de EU’ een centrale rol speelt, moet het nog heel wat stappen zetten op gebied van digitale transformatie.” Viswanathan gelooft dat België nog een inhaalslag te maken heeft in vergelijking met Nederland.
Stijgende lijn
Viswanathan is ervan overtuigd dat de digitale gezondheid van bedrijven in de toekomst alleen maar zal groeien. De opkomst van AI benadrukt het belang om systemen en tools te moderniseren en om een betere ervaring voor zowel klanten als werknemers te bieden. “Bedrijven ontdekken steeds meer dat hun bestaande systemen niet voldoende zijn voor de digitale vereisten van vandaag.”
Daarnaast dragen overheden steeds meer bij aan de digitale transformatie, zowel op nationaal als Europees niveau, met behulp van subsidies en diensten. “Alle indicatoren wijzen op een positieve trend in de digitale gezondheid van bedrijven”, besluit Viswanathan.
Dit is een redactioneel artikel in samenwerking met onze partner Zoho.