Hoe machine learning en gegevensanalyse terroristen kunnen stoppen

Vandaag markeert de tweede ‘verjaardag’ van de terroristische aanval op Brussels Airport en metrostation Maalbeek. Door middel van machiene learning en gegevensanalyse moeten we in staat zijn om vooraf al gevaren te detecteren, voordat het gebeurt. Unisys demonstreert aan Techzine zijn nieuwste Linesight-technologie en gaat er dieper op in.

Terroristen die probleemloos de wereld rondreizen per vliegtuig, grote drugstransporten die ongehinderd het land binnenkomen, mensenhandelaars die ongestoord hun gang kunnen gaan. Volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme is het aantal internationale toeristen in 2017 met 7 procent gegroeid tot een totaal van meer dan 1,3 miljard. Een aantal dat dit jaar naar verwachting met 5 procent zal toenemen. Cargo kent een jaarlijkse groei met dubbele cijfers.

Gegevensanalyse

“Veel oudere oplossingen voor grensbeveiliging identificeren potentieel risicovolle reizigers en vracht op basis van eerder bekende bedreigingen. Dit is zoals een auto besturen en alleen uw achteruitkijkspiegel gebruiken”, zegt Mark Forman, wereldwijd hoofd van Unisys Public Sector. “Door de overweldigende hoeveelheid data die moet worden beoordeeld, evenals beperkte budgetten en middelen bij overheden, kunnen deze oude oplossingen niet volgen.”

Ray Batt, Director Border Security Program bij Unisys gaat verder: “Met geavanceerde gegevensanalyse en machine learning kunnen grensagenten de bewegingen van passagiers en cargo efficiënter versnellen zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Het resultaat is een snellere en beter geïnformeerde afhandeling aan de grens en een veiliger proces voor ons allemaal.”

Het resultaat van 15 jaar onderzoek resulteert in Unisys’ nieuwste tool: Linesight. Bij reizigers die grenzen oversteken, beoordeelt de tool het risico vanaf de oorspronkelijke reisintentie en verfijnt die risicobeoordeling naarmate er meer informatie beschikbaar komt: de visumaanvraag van een reiziger, zijn vluchtreservatie, de aankoop van het ticket, stoelkeuze, check-in en aankomst.

Linesight

Batt kijkt verder dan alleen mensen: “Op dezelfde manier biedt LineSight de meest actuele tools voor risicobeoordeling om bij vrachtzendingen een doelmatige vroege interventie mogelijk te maken. Cargo groeit met dubbele cijfers elk jaar, terwijl het net een bijzonder moeilijk iets is om fatsoenlijk te analyseren. Linesight analyseert alles over lucht-, water- en landsgrenzen om steeds de beste analyse te maken waar er potentieel gevaar zit.

De tools die vandaag de dag gebruikt worden bij grenscontrole, zijn gebaseerd op eenvoudige patroonherkenning gebaseerd op historische ervaring. Het resultaat hiervan is dat bij 90 procent van de flags vals positief zijn. “Linesight moet ervoor zorgen dat overheden gevaar kunnen identificeren nog voor ze aan de grens verschijnen. De tool voert continu een risicobeoordeling uit om gevaren vooraf te detecteren.”

Linesight maakt gebruik van meerdere high-volume transactiestreams terwijl het risicoanalyses genereert in minder dan twee seconden. Deze bijna realtime analyse is volgens Unisys essentieel om direct de juiste beslissing te nemen in een vroeg stadium van interventie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home