Wat je moet weten over Microsoft Office 2019 en Office 365

Microsoft Office

Microsoft heeft deze week Office 2019 beschikbaar gemaakt. Dat zorgt bij sommige gebruikers voor verwarring, want hoe verschilt het product van Office 365? We scheppen duidelijkheid in dit artikel.

Office 2019 is de nieuwste versie van Microsofts kantoorpakket voor gebruikers die nog niet klaar zijn om naar de cloud te verhuizen of dat niet wensen. Het biedt ‘on-premises’ versies van Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Project, Visio, Access en Publisher. Voorlopig zijn alleen de volumelicenties voor commerciële klanten beschikbaar, een aparte consumentenversie volgt in de komende weken.

Microsoft voegt heel wat verbeteringen en nieuwe functies toe ten opzichte van Office 2016, maar tussen de nieuwigheden zit niets waar Office 365-klanten al niet langer van kunnen genieten. Integendeel, Office 365 bevat extra cloudgerelateerde functies die in Office 2019 helemaal afwezig zijn.

Momentopname

In feite moet je Office 2019 – en Office 2016/2013 daarvoor – beschouwen als een momentopname van Office 365, exclusief cloudfuncties. Sinds Microsoft in 2011 Office 365 op de markt bracht, is het de de facto versie van het kantoorpakket met de nieuwste features. Van zodra een nieuwe functie klaar is, wordt die onmiddellijk naar alle gebruikers gepusht.

Voor klanten die de overstap naar het cloudabonnement niet kunnen of willen maken, houdt Microsoft vast aan het ritme van voorheen waarin elke drie jaar een nieuwe standalone versie op de markt komt. Alleen biedt die vandaag geen nieuwe functies meer aan, maar bundelt deze ‘Office-in-een-doosje’ een deel van de features die in tussentijd voor Office 365-gebruikers werden uitgerold.

 

In feite moet je Office 2019 beschouwen als een momentopname van Office 365.

 

In de kern gebruiken Office 2019-klanten dezelfde versie van Word of Excel als Office 365-klanten, maar met veel minder functies. In plaats van eens om de drie jaar, rolt Redmond elke maand nieuwe functionaliteit uit voor Office 365. Het updateritme van Windows 10 verbleekt in vergelijking.

Dat maakt van Office 365 in principe een no-brainer. Volgens onderzoek van Bitglass maakt meer dan de helft van de bedrijven er vandaag gebruik van. Je krijgt altijd als eerste toegang tot de laatste nieuwe functies en security-updates, geniet van een terabyte cloudopslag in OneDrive en krijgt toegang tot Office op verschillende apparaten in de vorm van desktop-, web- en mobiele applicaties.

Cloudloos

Toch is er nog steeds een aanzienlijk publiek voor een on-premises versie van Office. Denk aan scenario’s waarin het kantoorpakket op een enkele pc wordt gebruikt die bovendien zelden of nooit online is, of bedrijven in sectoren met strikte compliancy-regels rond de cloud.

Sommige ondernemingen doen misschien beroep op specifieke plug-ins voor Office en zien liever een ‘feature lock’, zodat compatibiliteit geen gevaar loopt. Hetzelfde principe geldt voor Windows: voor heel wat bedrijven gaat het updateritme van Windows 10 te snel, waardoor Microsoft op de rem is gaan staan.

Een ander argument is de eenmalige kost tegenover een lopend abonnement, dat voor sommigen misschien zwaarder opweegt dan nieuwe functionaliteit. Daar dient wel bij opgemerkt dat Microsoft de prijs voor Office 2019 met tien procent heeft verhoogd. De eenmalige aankoop van Office 2019 komt zo voor bedrijven overeen met 20 tot 30 maanden Office 365, afhankelijk van de gekozen formule. Onder de streep verdient Microsoft dus meer aan een Office 365-abonnee.

Latest, but not the greatest

Microsoft zal voor de voorzienbare tijd nog standalone versies van Office blijven uitbrengen. Een opvolger voor Office 2019, Office 2022, werd alvast bevestigd. Alleen betekenen die versienummers niet langer hetzelfde als vroeger.

Office 2019 is dan wel de laatste nieuwe versie van Office, maar het is niet de beste. Je loopt immers heel wat cloud- en AI-functionaliteit mis. Office 365-gebruikers werkten vorige week al met een versie van Office die superieur is aan wat Microsoft deze week onder de noemer Office 2019 lanceert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home