Salarisgids: deze lonen mag je verwachten in de IT-sector

jobs it

Uit een onderzoek van Robert Half blijkt dat 6 op de 10 CIO’s in België het steeds moeilijker vinden om gekwalificeerde IT-professionals aan te werven. Nochtans komen er heel wat extra permanente en tijdelijke functies vrij. We overlopen alle functies en welk loon je mag verwachten.

De digitale transformatie van heel wat bedrijven, ons land en de economie in zijn totaliteit zorgt ervoor dat er een grondig tekort is aan IT-professionals in België. 4 op de 10 Belgen vreest dat hun job de komende tien jaar zal verdwijnen door toenemende automatisering. Omscholing wordt de komende jaren cruciaal om het gat aan IT-professionals te vullen.

Volgens een onderzoek van Robert Half bij 200 Belgische CIO’s en 300 senior managers blijkt dat maar liefst 6 op de 10 CIO’s het moeilijker vindt om gekwalificeerd IT-personeel te vinden vergeleken met vijf jaar geleden. Techzine kon de cijfers exclusief inkijken vooraf. Heel wat CIO’s plannen extra permanente (49 %) en tijdelijke (42 %) functies aan hun team toe te voegen.

Prioriteiten

De ‘millenials’ en ‘Gen Z’ moeten van een carrière in IT een prioriteit maken. Er moet volgens het onderzoek nauwer overleg komen tussen hogescholen en universiteiten. Daarnaast moeten ook bedrijven steeds meer investeren in interne opleidingen om werknemers om te scholen.

CIO’s hechten vandaag belang aan technische vaardigheden (52 %) en ervaring (48 %).

CIO’s hechten vandaag belang aan technische vaardigheden (52 %) en ervaring (48 %). Een bijscholingstraject op maat kan op termijn waardevolle werknemers opleveren volgens Robert Half. CIO’s investeren vandaag al in bijkomende training (48 %) en extra mentoring (37 %) om binnen eigen muren goed talent te kweken.

Om de belangrijkste IT-posities binnen het bedrijf in te vullen, starten CIO’s steeds meer een interne zoektocht naar talent. Bijna 1 op 2 CIO’s zegt dat ze samenwerken met verschillende departementen om te zoeken naar mensen met het juiste potentieel. De meest gevraagde profielen vandaag zijn: IT Management, Networking, App Development, IT Security en Software Development.

Vaardigheden

De meestgevraagde ‘soft skills’ uit het onderzoek zijn communicatieve vaardigheden, leiderschap en flexibiliteit. Op vlak van technische vaardigheden staan deze bovenaan:

  • ERP-systemen: SAP, Microsoft AX
  • Datahandling & BI-tools: QIikView, Business Objects, MS Power BI, Tableau
  • Programmeertaal: .NET, Java
  • IT Project Management: Prince2, Agile, Scrum
  • Business en functionele analyseskills

Tot slot geeft Robert Half nog een overzicht van de IT-salarissen in België. Het overzicht is verdeeld in vier percentielen: 25, 50, 75 en 95. Het 25ste en laagste percentiel kan je koppelen aan kandidaten waar de functie nieuw en hun vaardigheden nog volop moeten ontwikkelen. Het 50ste percentiel heeft een gemiddelde ervaring en de nodige vaardigheden om het werk uit te voeren. Het 75ste percentiel vereist sterke vaardigheden en meer ervaring met gespecialiseerde kwalificaties. Het allerhoogste niveau duidt op een complexe functie of wanneer de strijd om talent heel hevig is.

De salarissen in de tabel hieronder houden geen rekening met bonussen, voordelen en andere compensatievormen. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave van de tabel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home