Qualcomm Snapdragon X Elite vs. Plus: kwestie van centen

ARM-worstelen

Qualcomm lanceert zijn Snapdragon X-processors in twee belangrijke smaakjes: Elite en Plus. Hoe groot is het verschil, en zijn de extra pk’s van de Elite-chip de moeite?

Na enkele matige pogingen met onder andere de Snapdragon 8cx-reeks, hernieuwt Qualcomm zijn offensief op de markt van de laptopchips met de Snapdragon X-reeks. Die ARM-gebaseerde chips kunnen perfect schouder aan schouder staan met equivalenten van AMD of Intel, en overtreffen de klassieke x86-processors zelfs.

ARM in een Windows-laptop is met Qualcomm Snapdragon X eindelijk een te overwegen optie, maar welke kies je dan? Ga je voor de Snapdragon X Elite, of de meer bescheiden Snapdragon X Plus.

Vijf varianten

Qualcomm zet in feite vijf processors in de markt op dit moment. Vier daarvan zijn variaties van de Snapdragon X Elite. Die hebben erg gelijkaardige specificaties, maar verschillen een beetje in kloksnelheid.

lees ook

Qualcomm Snapdragon X getest: sneller dan Intel Core en AMD Ryzen?

Vermoedelijk maakt Qualcomm net als andere chipontwikkelaars een onderscheid om een grotere opbrengst bij de productie te halen: varianten die niet de maximale kloksnelheid halen, vinden zo hun weg naar laptops als een ‘lichtere’ Snapdragon X Elite.

Van de Snapdragon X Plus bestaat er op dit moment maar één variant. Hieronder zie je de specificaties:

CPUKernenCache (totaal)BasisfrequentieBoostGPU (TFLOPS)NPU (TFLOPS)
X1E-00-1DE1242 MB3,8 GHz4,3 GHz4,645
X1E-84-1001242 MB3,8 GHz4,2 GHz4,645
X1E-80-1001242 MB3,4 GHz4,0 GHz3,845
X1E-78-1001242 MB3,4 GHznvt3,845
X1P-64-1001042 MB3,4 GHznvt3,845

Wij zetten voor deze test de Qualcomm Snapdragon Elite X1E-80-100 tegenover de Qualcomm Snapdragon Plus X1P-64-100. We testen de processors in Microsoft Surface Laptop 7-toestellen met vrijwel identieke configuraties op de processor na.

Rauwe rekenkracht

We beginnen onze vergelijking met een analyse van de pure rekenkracht op basis van de Cinebench 2024-benchmark. Die laat de CPU een complexe afbeelding renderen, waarbij iedere beschikbare thread wordt ingezet om pixels te berekenen. Meer en snellere threads corresponderen doorgaans met een snellere rendertijd, aangezien de pixels sneller en met meer tegelijkertijd berekend worden.

Iedere Qualcomm Snapdragon X heeft één thread per kern. De Snapdragon X Elite als Plus hebben dezelfde Oryon-kernen onder de motorkap. Op beide chips hebben die kernen een basiskloksnelheid van 3,4 GHz. De Snapdragon X Elite kan in theorie boosten tot 4 GHz op één kern, maar daar zien we in deze test weinig van. Single threaded scoren de twee chips identiek.

Multi threaded zien we een ander verhaal. De Qualcomm Snapdragon X Elite heeft twaalf kernen, de Plus heeft er maar tien. De Snapdragon X Elite is bijgevolg de krachtigere van de twee chips, met exact de marge die je van twee extra kernen zou verwachten.

Diversere workloads

Voor onze volgende test kijken we naar Geekbench 6. Die benchmark draait net als Cinebench 2024 native (zonder emulatie) op de ARM-processors, maar onderwerpt de chips aan meer diverse workloads die correcter dagelijks gebruik simuleren. Ook deze test onderzoekt zowel de totale prestaties als de prestaties per kern.

Kijken we per kern, zien we opnieuw identieke cijfers. De 4 GHz-boostcapaciteit op één kern die je in theorie koopt met een Qualcomm Snapdragon Elite X1E-80-100, is nergens te bespeuren. De twee Oryon-kernen met dezelfde kloksnelheid, kwijten zich identiek van hun taak.

Bij de test van alle kernen, presteert de X Elite opnieuw beter. De meer diverse workloads die Geekbench 6 naar de chips gooit, schalen echter minder mee met het aantal kernen. De Snapdragon X Elite presteert ongeveer acht procent beter dan de Snapdragon X Plus.

Werken met echte applicaties

Bovenstaande benchmarks zijn duidelijk, maar een beetje artificieel. We kijken daarom ook naar de PCMark 10 Applications-test. Die peilt naar de (native) prestaties van een systeem aan de hand van tests met Microsoft Office, waarin werk in Word, Excel en Powerpoint aan bod komt, net als browsen met Edge. Deze test is representatief voor het werk dat je ook daadwerkelijk wil uitvoeren op een computer met Snapdragon X Elite of Plus.

De test bevestigt wat Geekbench 6 al suggereerde: de Snapdragon X Elite is krachtiger, maar nauwelijks. Onder Applications zie je de gemiddelde testscore. Die ligt voor de laptop met X Elite nog geen vijf procent hoger dan voor de laptop met Snapdragon X Plus. Voor de workloads in Word is het verschil het grootst, maar bedraagt het nog steeds niet veel meer dan zeven procent.

Puur op vlak van prestaties moeten we vaststellen dat de meerwaarde van de Qualcomm Snapdragon X Elite tegenover de X Plus niet erg groot is. Voor diverse workloads, zoals kantoorwerk, is het verschil niet immens. Workloads die de CPU wel consequent maximaal belasten, halen een meerwaarde uit de twee extra rekenkernen.

Wat met de conditie?

De kracht van de processor heeft ook impact op de batterij. We testen de Microsoft Surface Laptop 7-toestellen met twee simulaties van dagelijkse workloads. De ene test focust op Microsoft Office, met PowerPoint-presentaties, Excel-spreadsheets en werk in Word en is in opzet vergelijkbaar met die PCMark 10-test. Hij draait ook helemaal native op ARM. De andere is de klassieke testsuite die we voor onze reviews gebruiken. Die simuleert gelijkaardig werk en kijkt ook naar foto- en videobewerking, maar draait langs de emulatielaag van Windows.

In beide gevallen gaat de laptop met Qualcomm Snapdragon X Plus iets langer mee, maar het verschil is niet zo groot. Reken op ongeveer een half uurtje meer autonomie met de Plus-chip. Je ruilt dus een beperkte dip in prestaties, voor een beperkte boost in autonomie.

Weinig verschil…

We moeten op vlak van batterij en prestaties vaststellen dat het verschil tussen de Qualcomm Snapdragon Elite X1E-80-100 en de Qualcomm Snapdragon Plus X1P-64-100 eigenlijk niet zo groot is. Wie zich af en toe aan 3D- of videobewerking waagt, zal de meerwaarde van de extra twee Oryon-kernen voelen. Draai je vooral kantoorsoftware, dan betwijfelen we of je het verschil echt zal merken.

Verder zijn de GPU en de NPU in onze testmodellen identiek. De grafische kwaliteit verschilt dus niet, en moest je in het wild ergens een workload vinden die echt profiteert van de NPU, dan presteert die eveneens gelijkaardig.

…behalve in de portemonnee

Dat maakt de keuze tussen de twee moeilijk. Of niet? De basisversie van de Microsoft Surface Laptop 7 met Qualcomm Snapdragon Elite X1E-80-100 kost 1.362 euro exclusief btw. Kies je voor de versie met Snapdragon X Plus, dan betaal je 990 euro exclusief btw.

lees ook

Qualcomm Snapdragon X: beter voor de batterij?

Het grootste verschil tussen de twee chips is met andere woorden niet de autonomie, noch de prestaties, maar gewoon de prijs. De plus-versie kost je ongeveer 370 euro minder dan de Elite-editie, terwijl de laptop verder identiek is. In onze tests zien we niet zo veel dat die meerprijs verantwoord. Prijs-kwaliteit is de keuze snel gemaakt: Qualcomm biedt met de Snapdragon Elite X1E-80-100 bijna hetzelfde als met de Snapdragon X Plus, maar voor noemenswaardig minder geld.

Andere varianten

We sluiten af met een kanttekening: zoals je in de tabel bovenaan kan zien, levert Qualcomm nog twee krachtigere variaties van de Snapdragon X Elite, waarbij ook de basiskloksnelheid hoger ligt. Die zullen vermoedelijk een beetje beter presteren op alle tests, maar ook iets meer van de batterij vergen. Voor deze analyse hebben we ons gefocust op de processors die vandaag bij ons verkrijgbaar zijn via de laptops van Microsoft.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home