Qualcomm Snapdragon 855 onthuld: 8 cores, AI en optionele 5G

qualcomm snapdragon 855

Na al het 5G-nieuws van Qualcomm gisteren, is het nu de beurt aan de Snapdragon 855, het vlaggenschip dat in heel wat topsmartphones van 2019 zal zitten. De chip krijgt een octacore cpu, wordt gebakken op 7 nm en biedt de keuze tussen 4G LTE of 5G.

Qualcomm heeft eindelijk alle details bekendgemaakt rond de Snapdragon 855, het nieuwe vlaggenschip voor 2019. Het gaat om een 8-core ARM system-on-chip (SoC) met een snellere cpu, nieuwe gpu, AI en optionele 5G-connectiviteit.

In het verleden maakte Qualcomm zijn eigen cpu-technologie en maakte het die compatibel met ARM. Tegenwoordig neemt het steeds de standaard ARM-blauwdrukken en voegt het kleine aanpassingen toe. Samsung en Huawei hebben al langer een soortgelijke aanpak met Exynos en Kirin.

De nieuwe cpu krijgt vier krachtige kernen, opgesplitst in 2,84 GHz en 2,42 GHz (3x). Deze kernen zijn gebaseerd op Cortex-A76. Daarnaast zijn er ook vier zuinigere (Cortex-A55) kernen aan 1,8 GHz geklokt. De hoogst geklokte kern wordt als ‘Prime Core’ gelabeld door Qualcomm.

7 nm-chip

De Snapdragon 855 is een 7 nm-chip en zou volgens Qualcomm tot 45 procent betere cpu-prestaties moeten leveren. De chipontwikkelaar benadrukt wel dat applicaties vandaag veel meer dan enkel de cpu gebruiken, waardoor die grote prestatiewinst niet altijd voelbaar is. De chips worden vermoedelijk gebakken bij TSMC, in tegenstelling tot Samsung vorig jaar. Dat komt omdat Samsung met de stap naar 7 nm ook tegelijk wil overschakelen naar EUV-technologie. Het kan hiermee nog niet dezelfde output leveren als TSMC op 7 nm, ook al gebruikt die laatste nog geen EUV. Mogelijk splitst Qualcomm nog een deel af naar Samsung, maar dat wordt nergens bevestigd.


Lees dit: Hoe EUV-lithografie een stoelendans in processorland veroorzaakt


De Adreno 640-gpu is een volledig eigen ontwerp en is 20 procent sneller dan zijn voorganger in de Snapdragon 845. Waarom is niet echt duidelijk, omdat Qualcomm geen details deelt over de kenmerken van zijn gpu. Extremetech verwacht dat de nieuwe gpu meer processing nodes heeft om die prestatiewinst te verklaren.

Adreno 640 ondersteunt voortaan HDR10+ (in plaats van HDR10) en biedt ondersteuning voor games in HDR. De gpu kan ook veel efficiënter VP9-video (tegenhanger van H.265) decoderen en verbruikt maar een zevende van de energie vergeleken met de Snapdragon 845.

‘AI-kernen’

Digital Signal Processing (DSP) verbetert ook sterk. Andere fabrikanten zoals Samsung en Huawei kenmerken dit element steevast als ‘AI-kernen’. Qualcomm heeft het aantal vector-processors in de DSP verhoogt van twee naar vier en heeft nieuwe functies toegevoegd. Eén van de nieuwe kernen focust op de spraakassistent om je stem accurater te registeren en om je telefoon sneller te wekken.

 

De nieuwe Qualcomm Snapdragon 855 komt in twee smaken: 4G LTE of 5G.

 

Qualcomm voegt ook een specifieke ‘Tensor Xccelerator’-core toe voor on-device machine learning. Op cameravlak ondersteunt de nieuwe DSP 4K60-video met HDR en realtime bokeh-effecten.

4G LTE of 5G

De nieuwe Qualcomm Snapdragon 855 komt in twee smaken: 4G LTE of 5G. De LTE-versie krijgt een Snapdragon X24-modem met een maximale bandbreedte van 2 Gbps, mocht je provider dat ondersteunen. De 5G-versie krijgt een aparte X50 millimeter wave 5G-modem. Die laatste ondersteunt tot 5 Gbps op een compatibel 5G-netwerk.

De eerste toestellen met een Snapdragon 855 aan boord worden in de eerste helft van 2019 verwacht. De focus zal allereerst op LTE-toestellen liggen, met 5G-versies later op het jaar. In België is er nog geen sprake van een potentieel 5G-netwerk in 2019. Vermoedelijk zullen er bij ons enkel smartphones met LTE-chips in de winkelrekken liggen volgend jaar.

Eerder kondigde Qualcomm nog een nieuwe 3D-sonische sensor aan die een vingerafdruk onder het scherm sneller en accurater kan detecteren. Lees hier alle details

 

Gerelateerd: Qualcomm toont 5G-smartphone met Snapdragon 855

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home