Nieuwe Belgische HP-baas Koen Van Beneden over Benelux-samensmelting: ‘hybride werk is de sleutel’

HP evolueert van twee organisaties, Belux en Nederland, naar een Benelux-organisatie met de Belg Koen Van Beneden aan het roer. Wat verandert er allemaal?

Voor ons zit de kersverse directeur van HP Benelux met een grote glimlach. We hadden niet anders verwacht, Koen Van Beneden is nu eenmaal een joviaal persoon, maar je ziet de extra sterretjes in zijn ogen. Het gaat snel voor hem, want nog maar drie jaar geleden werd hij aangesteld als directeur van de Belux-organisatie.

“Vanuit Europa werd er beslist dat de organisatie sterker zou zijn in een Benelux-structuur. Binnen HP wordt er altijd opnieuw geanalyseerd wat er beter kan. De directeursrol werd daarna opengezet en ik ben het geworden.”

Van Beneden was blij dat de organisatie opeens met het telefoontje kwam dat een Benelux-structuur interessanter zou zijn. “Het toeval wil dat ik de laatste maanden voor dat bericht zelf op een plan broedde om het voor te stellen. Zoiets houdt natuurlijk heel wat risico in voor mezelf afhankelijk van de reactie erop, maar ik ben blij dat het management zelf met het voorstel kwamen.”

Vandaag moet je niet langer elke keer fysiek naast elkaar zitten om iets moois te creëren.

Koen Van Beneden, Managing Director HP Benelux

Hij speelde zelf al met het idee omdat de manier van werken enorm is veranderd door covid. “Had je me vijf jaar geleden gevraagd of het zou lukken om een managementteam en een organisatie te leiden die 200 kilometer van elkaar liggen, dan had ik waarschijnlijk nee gezegd. Nu kan dat wel.” Van Beneden benadrukt dat je vandaag niet langer elke keer fysiek naast elkaar moet zitten om iets moois te creëren.

Benelux is een logische keuze

De keuze voor een Benelux-organisatie is een logische omdat de markt zo de regio vaak ook als een geheel behandelt. Heel wat retailers zijn actief in twee of drie landen. “Kijk naar Coolblue of Bol.com: die verkopen zowel in België als Nederland. Ook aan de B2B-kant heb je platformen zoals Dustin of Bechtle die grensoverschrijdend werken. Binnen de distributiesector geldt hetzelfde. De opportuniteit is enorm groot en het biedt voor ons enkel maar voordelen.”

Hoewel het één organisatie wordt, blijft HP de lokale kantoren behouden in Mamer (LU), Diegem (BE) en Amstelveen (NL). Die keuze werd bewust genomen volgens Van Beneden omdat het merk dichtbij zijn werknemers wil blijven staan, maar ook dichtbij de klant. “Een lokaal kantoor biedt ons de mogelijkheid om nieuwe producten efficiënter te presenteren. Onderschat ook niet het belang van face-to-face-gesprekken in zulke situaties. Wij steken de grens over zodat de klant dat niet hoeft te doen.”

Onderschat ook niet het belang van face-to-face-gesprekken. Wij steken de grens over zodat de klant dat niet hoeft te doen.

Koen Van Beneden, Managing Director HP Benelux

Onzekerheid beperken

Wie logisch nadenkt, ziet de efficiëntie die een organisatie als HP kan bereiken door beide organisaties te combineren in een Benelux-geheel. Denk bijvoorbeeld aan dubbele functies die wegvallen, maar ook een betere synergie tussen de teams. “Je doet geen dubbel werk meer in Belux en Nederland, alles kan nu worden gestroomlijnd. De markt verdubbelt, wat betekent dat we efficiënter en krachtdadiger te werk kunnen gaan.”

Van Beneden heeft heel snel moeten schakelen. Op 1 oktober 2022 kreeg hij het telefoontje dat de job van hem is, en op 7 november 2022 was de volledige Benelux-organisatie operationeel. Iedereen wist waar hij of zij zou terechtkomen en wat hun job zou worden in de toekomst. “Vandaag moet er niet meer worden geschoven. De organisatie staat er en draait.

lees ook

HP: ‘Wie vandaag de moderne manier van werken omarmt, neemt voorsprong op de rest’

“Ik wilde het zelf grondig maar zo snel mogelijk doen. Je wil mensen niet in een zone van onzekerheid zetten. Het enige wat nog grotendeels moet gebeuren, is de verdeling van de klanten. Dat mag je niet te bruusk doen, zoiets vraagt tijd en een grondige analyse.”

Betekent dubbele functies slecht nieuws voor sommige werknemers? “Niet specifiek, het bedrijf is best groot. Ze krijgen de kans om binnen de organisatie op zoek te gaan.”

Bliksemsnel schakelen in 2022

Het fiscale jaar van HP start op 1 november. Dat maakt de timing logisch om daarvoor te wisselen naar een Benelux-organisatie, maar tegelijk mochten heel wat plannen in de vuilbak. “Er lag best wat klaar voor 2023 binnen de Belux-tak. Ineens mocht ik alles overboord gooien. Zoiets maak je niet snel mee in je carrière,” lacht Van Beneden.

“We hebben dat wel omarmt en alles bekeken team per team en organisatie per organisatie. Binnen de Benelux werd een overzicht van alle klanten gemaakt, hoe er vandaag mee wordt omgegaan, welke opportuniteiten er zijn en hoe we die gaan aanpakken.”

Over zijn grootste uitdaging in die fase wikt en weegt hij zijn woorden. “De mensen zien het voordeel in van de situatie, maar zitten soms onbewust vast in hun gewoontes. Ze hebben jarenlang iets op een bepaalde manier gedaan en onbewust denk je daardoor in beperkingen. Ik wil er nu voor zorgen dat iedereen met een open geest naar elkaar toekomt en nieuwe mogelijkheden kijkt. Dat is in mijn ogen de grootste opportuniteit. Tegelijk moeten we erover waken dat we niet snel in een nieuw systeem komen zonder erover na te denken.”

Spannend avontuur

Van Beneden heeft er bij HP Belux een indrukwekkend traject op zitten. Moet hij zich nu opnieuw bewijzen in Nederland? Met een glimlach zegt hij eerst nee, maar hij nuanceert graag. “Pas op, de mensen zijn wel benieuwd. Zo’n eerste meeting terplekke is heel speciaal. Er heerst een gezonde nieuwsgierigheid, iets nieuws is altijd leuk.”

Het potentieel is enorm, ik kijk heel hard uit naar dit spannend avontuur.

Koen Van Beneden, Managing Director HP Benelux

“Daarnaast hadden we al langer sterke mensen uit Nederland en België in de kern van het managementteam. Die mooie mix betekent dat iedereen de ankerpunten ziet in het team. Wat er gisteren was verdwijnt niet, het evolueert.”

Op veertien jaar tijd van inside sales naar Belux-directeur en nu de Benelux, waar eindigt dit? Van Beneden gniffelt, maar relativeert ook. “Ik ben ongelooflijk blij met deze uitdaging. Het potentieel is enorm, ik kijk heel hard uit naar dit spannend avontuur.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home