Eén jaar met de Asus ExpertBook B9400: waardige concurrent voor grotere merken?

Asus ExpertBook B9400

Wie zakelijke laptops zegt, denkt al snel aan HP, Dell of Lenovo. Wij werken daarentegen al een jaar op een Asus ExpertBook B9400, tot verbazing van menig traditionalist. We zijn nog steeds blij, maar toch wat minder dan in het begin.

Meer dan een jaar geleden publiceerden we een lyrische review van de Asus ExpertBook B9400. Het lichte toestel kon ons bekoren met dank aan de nette prestaties en de uitstekende batterij. Vergeleken met gelijkaardige toestellen van HP, Lenovo en Dell scoorde Asus wat ons betreft beter.

Voor een review onderwerpen we laptops aan heel grondige tests en gaan we er zelf enkele dagen of weken mee aan de slag. Zo krijgen we een duidelijk beeld van de capaciteiten van een toestel, maar dat zegt helaas weinig over de betrouwbaarheid ervan op de lange termijn.

lees ook

Asus ExpertBook B9400 review: indrukwekkend over de hele lijn

Soms krijgen we de kans langer op een laptop te werken. Zo ging het al met toestellen van de drie grote fabrikanten en nu ook met de ExpertBook B9400. Ondergetekende werkte één jaar op het toestel als dagelijkse werklaptop.

Batterij in topconditie

Enkele resultaten springen in de verf. Zo is de batterij vandaag in de praktijk nog steeds ronduit spectaculair. Op beurzen en events zijn we de enige die vol vertrouwen en zonder spijt onze oplader thuislaten. Zelfs een lange werkdag trekt dit toestel na één jaar nog altijd op één batterijlading.

Dat komt ongetwijfeld voor een stuk door de MyAsus-software. Die laat ons toe om eenvoudig batterijprofielen te kiezen. Zo laadt de laptop op een gewone werkdag maar tot tachtig procent vol. Op zo’n dagen pendelen we telkens een uurtje en zitten we hier en daar in vergaderingen weg van ons bureau, maar nooit erg lang. Tachtig procent is meer dan voldoende en dat heeft een positieve impact op de levensduurte van de batterij.

Fysiek ziet onze laptop er nog goed uit. Enkele toetsen hebben lichte gebruikssporen, maar eigenlijk oogt de Asus ExpertBook B9400 na meer dan een jaar nog bijna als nieuw. Over de prestaties klagen we evenmin. De 10 nm Intel Core i7-1165G7 is ook vergeleken met de huidige Alder Lake-chips nog een krachtpatser.

RIP SSD & USB

Niets dan goed nieuws dus? Helaas niet. Na een half jaar startte ons toestel uit het niets niet meer op. We sloten de laptop af, lieten het toestel tijdens het weekend onaangeroerd, en maandag bleken de Monday Blues te sterk. Een hardwarefout lag aan de basis. De SSD die Asus in het toestel had voorzien was ermee gestopt. Dat gaf ons de kans om te onderzoeken hoe vlot de laptop te repareren is. In geen tijd schroefden we de achterkant open en installeerden we een nieuwe SSD. Handig, maar een beetje teleurstellend.

lees ook

Hoe hou je de batterij in je laptop of smartphone in topvorm?

Enkele maanden geleden diende het tweede euvel zich aan. Asus kiest er slim voor om zijn ExpertBook B9400 uit te rusten met twee USB-C-poorten maar ook één USB Type-A-poort. Dat is een meerwaarde in theorie. In de praktijk is die poort op ons toestel vandaag louter decoratief. Na tests met verschillende USB Type-A-kabels en producten moesten we helaas vaststellen dat ze stuk is. Voor onze manier van werken is dat hoogstens een beetje spijtig, maar de combinatie van de twee fouten doet ons toch eens in de haren krabben.

Tof idee, weinig gebruikt

Wat nog wel prima werkt, is het innovatieve numerieke klavier dat verschijnt op het touchpad. We merkten zelf wel dat we actief moeten denken aan de meerwaarde daarvan. Het is handig, maar het gebruik ervan raakt ook na lange tijd moeilijk ingebakken.

Asus ExpertBook B9400

Met dank aan covid kregen we verder de kans om de webcam en de microfoons van het toestel uitvoerig te testen. Ook vandaag nog zijn webcam en geluid competitief. We volgen zelfs calls zonder headset op en worden goed verstaan en gezien door de tegenpartij die ook voor ons helder overkomt. We zien wel dat fabrikanten inzake webcams snel een tandje bij hebben gestoken. Toch hebben we niet het gevoel dat we echt iets missen.

(Eenzijdige) liefde

Wat is dan het verdict, met een kapotte SSD en een gesneuvelde USB Type-A-poort? Laten we het als volgt stellen: we hoeven niet op deze laptop te blijven werken. Er ligt een nieuw toestel voor ons klaar op de redactie. En toch typen we deze review op de Asus ExpertBook B9400.

We willen niet te veel belang hechten aan een anekdotische betrouwbaarheidstest, maar het is op z’n zachtst gezegd toch spijtig dat de Asus dit meemaakt terwijl toestellen van Dell en HP dezelfde periode zonder problemen zijn doorgekomen. Geen van die toestellen combineert echter een gewicht van ongeveer 1 kg met een ontembare batterij. Meer dan een jaar na datum blijven we verliefd op die combinatie.

Maar we moeten hard zijn: niet iedereen heeft de luxe om laptops te testen, problemen te troubleshooten of te wachten op ondersteuning, ook al kan die on-site. Onze ervaring noopte ons om het label ‘keuze van de redactie’ in te trekken. Met hartzeer, dat wel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home