[ADV] Waar bedrijven op moeten letten bij notebooks voor medewerkers

AMD laptop

[Advertorial] Veel werknemers werken tegenwoordig thuis en willen ook in de toekomst flexibel werken. Daarvoor hebben ze notebooks met goede specificaties nodig, die het mogelijk maken om hun taken efficiënt uit te voeren. Daarbij mag de beveiliging echter niet uit het oog worden verloren, zodat bedrijfsgegevens en -middelen veilig zijn. Wat betekent dat voor een bedrijfslaptop en welke centrale rol spelen processors daarbij?

De coronapandemie heeft miljoenen werknemers gedwongen om thuis te werken en zo een ingrijpende verandering teweeggebracht in de manier waarop we werken. Was het voorheen een uitzondering om thuis aan het bureau te werken, in de toekomst zou dit wel eens veel vanzelfsprekender kunnen zijn. Veel werknemers hopen daar ook op: volgens een enquête van Bitkom vindt driekwart dat er meer gebruik moet worden gemaakt van het thuiskantoor. Flexibele werkmodellen zullen ook een steeds belangrijkere rol spelen.

Daarvoor hebben werknemers de juiste technische uitrusting nodig, met een snelle internetverbinding, software – bijvoorbeeld voor toegang op afstand – en een computer. Een notebook die indien nodig mee kan worden genomen naar kantoor of onderweg in de trein kan worden gebruikt, is ideaal. Bij de keuze voor het juiste model staan verschillende criteria centraal.

De wensen van de medewerkers en de IT-afdeling

Een werklaptop moet betrouwbaar, krachtig en snel zijn om er presentaties mee te kunnen maken, beelden te kunnen bewerken, te kunnen videobellen en e-mails te kunnen beantwoorden. Werknemers willen er bovendien meerdere taken tegelijk mee uit kunnen voeren, zonder dat de huidige taak vertraging oploopt.

Een notebook die indien nodig mee kan worden genomen naar kantoor of onderweg in de trein kan worden gebruikt, is ideaal.

Vanuit de optiek van de IT-afdeling is het tegelijkertijd belangrijk om het bedrijf te beschermen tegen veiligheidsrisico’s en aanvallen. Bedrijfsmiddelen en -data moeten te allen tijde veilig zijn. Dat is bij mobiele apparaten een bijzondere eis, want die bevinden zich buiten de directe controle van de IT-afdeling. Om aan beide eisen te voldoen, is de juiste hardware een must.

Type notebook en lange accuduur

Bij het kiezen van een bedrijfslaptop is het ook belangrijk om na te gaan hoe en waar werknemers er voornamelijk mee zullen werken. Zitten ze meestal thuis aan een bureau of hebben ze een notebook nodig die flexibel inzetbaar is? In het eerste geval komt een apparaat met een groter scherm van pas, bijvoorbeeld 15 inch of meer. Voor mobiel gebruik is een licht en compact apparaat van 11 of 13 inch geschikt. Een convertible laptop is desgewenst als tablet of als klassieke laptop te gebruiken, en dus bijzonder flexibel.

Bij veelvuldig mobiel gebruik zijn ook een lange accuduur en hoge energie-efficiëntie van belang. Anders kan het zomaar gebeuren dat het apparaat midden in een gesprek met de klant of tijdens het bewerken van een belangrijk document uitvalt. Op high-end bedrijfslaptops kan 8 tot 10 uur gewerkt worden, zonder dat ze aangesloten hoeven te worden op het stopcontact.

Opslag en werkgeheugen: werken zonder tijdverlies

E-mails, PDF’s, Word-documenten, afbeeldingen en grafieken: de notebook moet genoeg opslagruimte bieden om relevante data kwijt te kunnen. Met name in professionele apparaten nemen snelle SSD’s de plaats in van voorheen gebruikelijke harde schijven. Die bieden in de regel 512 GB opslagruimte of meer. Ze hebben geen bewegende onderdelen en zijn daardoor stiller. Bovendien zijn de gegevens zonder vertraging toegankelijk, starten het systeem en applicaties sneller op en zijn SSD’s minder gevoelig voor schokken. De lokaal beschikbare opslagruimte speelt tegenwoordig echter niet meer dezelfde rol als enkele jaren geleden, omdat veel data in de cloud worden opgeslagen.

De lokaal beschikbare opslagruimte speelt tegenwoordig echter niet meer dezelfde rol als enkele jaren geleden

Het werkgeheugen is belangrijk om probleemloos te werken. Als er meer RAM beschikbaar is, kan de notebook meerdere taken naast elkaar uitvoeren. Er is minstens 4 GB nodig om te voorkomen dat programma’s trager gaan draaien. 8 GB of meer is beter.

Processor: meer productiviteit, maar ook meer veiligheid

Als centrale rekeneenheid is de processor het hart van de notebook en doorslaggevend voor de prestaties. Is de processor te zwak, dan raken medewerkers geïrriteerd: de software reageert dan langzaam of helemaal niet, en ze moeten bepalen waarvoor ze de beperkte prestaties inzetten. Dat houdt op en is niet efficiënt.

Mobiele processors beschikken over maximaal 8 cores. Afhankelijk van het soort toepassing kunnen 4 of 6 cores ook genoeg zijn voor krachtige prestaties. Dit betekent dat multitasking geen probleem is – en de productiviteit versneld wordt.

De keuze voor een processor draagt idealiter ook bij aan de veiligheid van het apparaat als geheel. Beveiligingsmaatregelen kunnen rechtstreeks geïntegreerd worden in de hardware, in aanvulling op softwarematige bescherming als firewalls en antivirussoftware.

Hoe AMD-processors tegelijkertijd veiligheid en hoge prestaties bieden

AMD heeft zijn mobiele processors uit de Ryzen- en Ryzen PRO-series speciaal ontwikkeld om tegelijkertijd snelle prestaties en een hoge mate van veiligheid te bieden.

  • Prestaties: De mobiele processors met maximaal 8 cores maken het mogelijk om naadloos te multitasken en veeleisende taken uit te voeren. Werkzaamheden in Excel of PowerPoint verlopen daarbij 4 tot 23 keer sneller dan met andere processors. AMD-benchmarks tonen aan dat Ryzen PRO-processors tot wel 187 procent snellere multithreading-prestaties leveren dan AMD-processors van drie jaar geleden.
  • Veiligheid: De onderliggende “Zen”-architectuur moet gebruikersgegevens beschermen en tegelijkertijd hoge prestaties mogelijk maken – met een gelaagde aanpak. De geïntegreerde beveiligingschip kan kritieke processen en data isoleren, en de bij het opstarten ingeladen firmware verifiëren. AMD Memory Guard biedt een extra versleutelingslaag voor het systeemgeheugen. Hackers kunnen daardoor het systeemgeheugen niet uitlezen en er geen wachtwoorden uit aflezen. De PRO-processors uit de Ryzen 5000-serie beschikken bovendien over AMD Shadow Stack voor bescherming tegen control-flow-aanvallen op de CPU.
  • Langere accuduur: Hoeveel energie een laptop verbruikt, hangt ook af van de energiebehoefte van de processor. De mobiele AMD Ryzen-processors, zoals de modellen uit de 5000-serie, zijn ontworpen voor een zeer hoge energie-efficiëntie. PRO-processors bieden zelfs tot bijna 16 uur accuwerktijd voor algemene productiviteit. Hoe lang de notebook blijft werken, hangt echter ook af van andere componenten, zoals de helderheid van het beeldscherm. Bovendien produceren de Ryzen-processors minder warmte, waardoor de notebook minder hard hoeft te koelen.

Bij de keuze van een zakelijke notebook moeten bedrijven naast de prestaties ook aan de veiligheid denken. De probleemloze werking verhoogt de efficiëntie en productiviteit, terwijl zo veel mogelijk beschermingslagen helpen om aanvallen op data en bedrijfsmiddelen af te weren. AMD-processors voldoen aan beide eisen – met hoge rekenprestaties en in de hardware geïntegreerde beveiligingsfuncties.


Dit is een aangeleverde commerciële bijdrage van AMD. Voor meer informatie rond hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home