Samen met Jurgen Janssens, General Manager bij Lenovo Benelux, overlopen we waar Lenovo de komende jaren grote stappen wil zetten.
Technologie staat niet stil, zeker niet binnen een bedrijf als Lenovo dat in de spits hoort te zitten. Voor dit artikel zitten we samen met Jurgen Janssens, General Manager bij Lenovo Benelux. Hij overloopt de focus van het bedrijf op vlak van investeringen, infrastructuur en de uitdagingen die het bedrijf te wachten staan. Allemaal met een focus op de lokale markt in de Benelux.
In ons gesprek hebben we het over de educatiemarkt, datacenter en infrastructuur, HPC (high performance computing), edge en hoe samenwerkingen over de hele lijn belangrijk zijn. Beginnen doen we bij de educatiesector.
Educatiemarkt: een stap naar de toekomst
Lenovo’s sterke focus op de educatiemarkt in de Benelux is er al langer, maar de pandemie zorgt voor een stroomversnelling. “Tijdens de COVID-19-pandemie zag de technologische wereld een ongekende stijging in vraag naar digitale leermiddelen. Ik durf te zeggen dat we daar een cruciale rol in hebben gespeeld.” Janssens wijst op de enorme investeringen die in België zijn gedaan om de educatiemarkt te ondersteunen. “De pandemie zorgde voor een versnelling van de digitale transformatie in scholen, waar laptops en andere toestellen een cruciaal onderdeel werden van het leerproces.”
Volgens Janssens is het belang van de educatiemarkt evident: “Een op de vijf pc’s in de Benelux wordt gebruikt door een student.” Dit maakt onderwijs een van de belangrijkste pijlers binnen het marktpotentieel van Lenovo in de regio.
Het belang van de educatiemarkt gaat verder dan enkel de verkoop van hardware. Janssens benadrukt dat het bedrijf zich bewust is van de variërende financiële middelen van scholen en ouders, en dat flexibiliteit in betalings- en investeringsopties van cruciaal belang is om technologie voor iedereen toegankelijk te maken.
Infrastructuur en datacenters: de ruggengraat van innovatie
Naast de focus op de educatiemarkt zet Lenovo ook sterk in op infrastructuur, met name datacenters en cloudoplossingen. Janssens benadrukt het belang van datacenters voor de toekomst van technologie en AI. “We hebben niet alleen geïnvesteerd in slimme apparaten, maar ook in infrastructuur die deze apparaten ondersteunt. Deze infrastructuur vormt de ruggengraat van de digitale wereld, waar gegevens worden opgeslagen, verwerkt en toegankelijk worden gemaakt.”
Een belangrijk aspect van hun infrastructuurstrategie is energie-efficiëntie. Datacenters zijn enorme energieverbruikers, en de toenemende vraag naar gegevensverwerking en opslag – met name door de groei van AI – zal het energieverbruik alleen maar doen stijgen. Janssens noemt een indrukwekkende statistiek: “In 2021 verbruikten datacenters wereldwijd evenveel energie als de volledige economie van Japan.” Dit benadrukt de noodzaak om het energieverbruik in datacenters drastisch te verlagen.
Lenovo is al langer bezig met innovaties zoals waterkoelingstechnologie. Hun Neptune-technologie maakt vandaag gebruik van waterkoeling om datacenters efficiënter te koelen, wat resulteert in een verlaging van de energiebehoefte en een verbetering van de duurzaamheid. “Deze technologie stelt bedrijven in staat om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de bedrijfsresultaten. Met Neptune kan je de energiekosten met 35 tot 50 procent verlagen,” aldus Janssens.
lees ook
Warm water, koele servers: Nvidia’s Blackwell-chips als zwembadverwarming
HPC en edge als focuspunten
Hij benadrukt dat Lenovo een sterke positie heeft opgebouwd in de datacentermarkt, met name op het gebied van high-performance computing (HPC) en edge computing. HPC speelt een cruciale rol in toepassingen zoals AI en machine learning, waarbij enorme hoeveelheden data in realtime moeten worden verwerkt. Lenovo is wereldwijd een van de leiders in supercomputing: de helft van de systemen in de Top 500 supercomputers komt van het bedrijf. Deze expertise stelt het in staat om geavanceerde oplossingen te bieden aan klanten die op zoek zijn naar rekenkracht voor hun (AI-)toepassingen.
Edge computing is een andere belangrijke focus voor Lenovo. Naarmate meer data aan de rand van netwerken wordt gegenereerd – denk aan smartphones, laptops en IoT-apparaten – wordt het steeds belangrijker om deze data lokaal te kunnen verwerken in plaats van alles naar centrale datacenters te sturen. “We investeren zwaar in edge computing-oplossingen”, zegt Janssens. “Die zorgen ervoor dat data lokaal wordt verwerkt, wat de snelheid en efficiëntie van AI-toepassingen aanzienlijk verhoogt.”
Samenwerken als sleutel tot succes
De pc-gigant begrijpt dat succes in de technologie-industrie niet alleen afhankelijk is van interne innovatie, maar ook van strategische samenwerkingen. Het bedrijf werkt nauw samen met andere grote namen in de industrie om de nieuwste technologieën te ontwikkelen en op de markt te brengen.
Een van de meest opvallende samenwerkingen is die met Microsoft, waarbij Lenovo AI-oplossingen integreert in zijn producten. “Microsoft’s Copilot-technologie, die gebruik maakt van AI om de productiviteit te verbeteren, is een voorbeeld van hoe wij onze producten verrijken met innovatieve software van derden.”
lees ook
Meer dan een hardwareboer: Lenovo surft op AI-golf richting grote ambities
Janssens benadrukt echter dat deze samenwerkingen niet alleen betrekking hebben op productontwikkeling. Ook op het gebied van veiligheid is samenwerking essentieel. “In een wereld waarin cybersecurity een steeds belangrijker onderwerp wordt, werken we nauw samen met overheden en partners om ervoor te zorgen dat hun producten voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen.” Lenovo hanteert een security by design-benadering, waarbij veiligheid al in de ontwerpfase van producten wordt meegenomen. Dit is vooral belangrijk in sectoren zoals de gezondheidszorg en de overheid, waar gevoelige gegevens worden verwerkt.
Deze redactionele bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Lenovo.