De kracht van AI benutten op de werkplek voor meer productiviteit en efficiëntie

Het technologielandschap verandert aanzienlijk. Qua invloed is dit vergelijkbaar met de opkomst van smartphones halverwege de jaren 2000. Sindsdien zijn er voortdurend nieuwe technologische verbeteringen op de markt gekomen, maar geen van deze heeft dezelfde transformatieve invloed gehad als de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). AI is niet slechts een technische trend of een fase, het veroorzaakt een fundamentele verandering van de manier waarop we leven en werken.

AI is niet langer optioneel. Het is essentieel dat bedrijven AI omarmen en hun medewerkers helpen om AI toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden. Om dit succesvol te laten zijn, moeten bedrijven de juiste tools bieden die medewerkers nodig hebben om het volledige potentieel van AI te kunnen benutten. Het vernieuwen van pc’s in het gehele bedrijf is hierbij cruciaal. Dit biedt meerdere voordelen, waaronder verbeterde productiviteit en efficiëntie en het waarborgen van een concurrentievoordeel.

Analisten voorspellen dat medewerkers dankzij een AI-pc kunnen profiteren van tools die nog beter inspelen op hun behoeften dan ooit tevoren. Technologieleveranciers beloven dat deze apparaten een enorme sprong vooruit betekenen ten opzichte van traditionele computing. Ze bieden een combinatie van verwerkingskracht en intelligente functies die zakelijke processen opnieuw kunnen definiëren en verbeteren. Bovendien stellen zij dat een vernieuwing zoals deze, waarbij AI in dagelijkse processen wordt toegepast, medewerkers directe en tastbare voordelen biedt – terwijl leiders werken aan uitgebreidere AI-strategieën om groei op de lange termijn te stimuleren.

Ondanks de aanzienlijke voordelen die deze apparaten bieden, twijfelen zakelijke leiders nog steeds om hierin te investeren. Verschillende obstakels staan bredere adoptie in de weg.

Verantwoording van kosten en investeringen

Volgens analisten zijn onzekerheid, zorgen over de kosten en het feit dat use cases nog in ontwikkeling zijn de grootste obstakels voor adoptie.

De kosten van AI-pc’s zijn hoger door gespecialiseerde hardware en complexe integratie. Dit zorgt voor aarzeling, met name in economisch zware tijden. Het feit dat de technologie zo nieuw is en snel verandert, maakt langetermijnplanning ook lastig, vooral in gevallen waarin de voordelen van AI niet direct duidelijk zijn. Zonder een duidelijke en directe return on investment (ROI) is het moeilijk om de mogelijk aanzienlijke initiële investering te rechtvaardigen.

65% van de Belgische bedrijven is ervan overtuigd dat AI sectoren zal transformeren.

Koen Segers, Managing Director BeLux bij Dell Technologies

Tegelijkertijd laat ons eigen Innovation Catalyst-onderzoek zien dat twee derde (65%) van de Belgische bedrijven ervan overtuigd is dat AI sectoren zal transformeren. Bedrijven accepteren dat het integreren van AI-tools binnenkort onvermijdelijk is. Verder blijkt dat een meerderheid van de bedrijven denkt dat AI-gedreven machines de menselijke capaciteiten aanzienlijk zullen vergroten en de productiviteit naar nieuwe hoogtes zullen tillen. AI is onmisbaar in de toekomst, dus bedrijven doen er goed aan om de verandering te omarmen en serieus na te denken over de transformerende kracht van AI-pc’s om hun medewerkers te helpen productiever en efficiënter te werken.

Het menselijk potentieel verbeteren

Hoe ziet deze transformatie er dan uit? Pc’s met AI beschikken niet alleen over aanzienlijke rekenkracht, maar zijn ook ontworpen om de menselijke vindingrijkheid te vergroten.

Deze apparaten fungeren als intelligente partners die workflows stroomlijnen, repetitieve processen automatiseren en direct toegang geven tot informatie. Hierdoor krijgen mensen meer tijd voor strategisch denken en creatieve probleemoplossing, wat essentieel is om innovatie te stimuleren en zakelijk succes te behalen in het huidige concurrerende landschap.

AI-pc’s zorgen ervoor dat medewerkers niet langer de alledaagse en meer tijdsintensieve taken hoeven te doen, waardoor ze zich meer kunnen focussen op strategie en het toevoegen van waarde – waar kritisch denken en creativiteit voor nodig zijn. Medewerkers kunnen nieuwe ideeën onderzoeken, experimenteren met verschillende aanpakken en geavanceerde oplossingen ontwikkelen die concurrentievoordeel opleveren. Verhoogde productiviteit en efficiëntie resulteren in snellere doorlooptijden, betere projectresultaten en een optimaler gebruik van de beschikbare resources.

Ook functies zoals Copilot+ in AI-pc’s bieden direct toegang tot informatie en inzichten die mensen helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Deze functie kan snel relevante gegevens verzamelen, analyseren en op een duidelijke en beknopte manier presenteren. Dit helpt medewerkers bij het nemen van slimmere, datagedreven beslissingen, terwijl het tegelijkertijd risico’s beperkt en resultaten optimaliseert. Door repetitieve taken te automatiseren en werkprocessen te stroomlijnen, neemt bovendien de cognitieve belasting van medewerkers af. Dit kan leiden tot een vermindering van stressniveaus en meer betrokkenheid, wat weer leidt tot meer productiviteit en innovatief denken.

Ongekende productiviteitswinst

AI-pc’s gebruiken speciale AI-processoren (NPU’s) voor AI workloads, waardoor CPU’s en GPU’s efficiënt andere applicaties kunnen draaien. Deze naadloze multitasking mogelijkheid helpt medewerkers om moeiteloos meerdere taken uit te voeren, waardoor ze productiever zijn en meer focus hebben.

Intelligente diensten, mogelijk gemaakt door AI, kunnen gebruikspatronen van apparaten analyseren en mogelijkheden voor optimalisatie identificeren.

Koen Segers, Managing Director BeLux bij Dell Technologies

Dankzij speciale NPU’s kunnen AI-pc’s tegelijkertijd AI-intensieve taken uitvoeren, zoals beeldherkenning, natural language processing en machine learning, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van andere applicaties. Hierdoor kunnen medewerkers complexe simulaties uitvoeren, grote datasets analyseren en andere belangrijke taken uitvoeren terwijl ze een soepele, responsieve gebruikerservaring hebben.

Deze mogelijkheden van AI-pc’s zijn vooral interessant voor medewerkers die aan meerdere projecten of met meerdere applicaties tegelijk moeten werken. Een ontwerper kan bijvoorbeeld afbeeldingen met een hoge resolutie bewerken, 3D renderingsoftware draaien en communiceren met klanten via een videocall. Dit alles zonder vertraging of prestatieproblemen.

Maximale ROI met verbeterde diensten

Zoals eerder gezegd is de return on investment na investering in AI-pc’s een grote zorg. Daarom is het noodzakelijk om volledig te focussen op een naadloze overgang die de waarde maximaliseert en de verstoring minimaliseert. Als bedrijven de sprong wagen, kan de initiële investering worden gecompenseerd door gebruik te maken van het uitgebreide dienstenaanbod van technologiepartners.

Partners die verbindingen faciliteren met een breder ecosysteem van software en expertise, kunnen een enorme steun zijn bij de overgang. Ze helpen bij de strategische planning en implementatie, waarbij ze hun diepgaande kennis van AI-technologieën en best practices gebruiken om veelvoorkomende valkuilen te vermijden en kostbare downtime te minimaliseren. De proactieve monitoring- en onderhoudsdiensten van deze partners zorgen voor optimale prestaties, met regelmatige software-updates, hardwarediagnoses en ondersteuning op afstand, waardoor AI-pc’s altijd optimaal functioneren.

Intelligente diensten, mogelijk gemaakt door AI, kunnen gebruikspatronen van apparaten analyseren en mogelijkheden voor optimalisatie identificeren. Zo kunnen diensten waardevolle inzichten op maat leveren en aanbevelingen doen voor het verbeteren van prestaties, het reduceren van kosten en het verbeteren van de gebruikerservaring. Door de pc’s constant te monitoren en ze te optimaliseren door middel van AI, kunnen bedrijven meer waarde uit hun pc’s halen en hun bedrijfsdoelstellingen ondersteunen, wat uiteindelijk kan resulteren in een betere ROI.

Ondanks de twijfels is het omarmen van AI de toekomst voor bedrijven. AI-pc’s zijn essentieel voor deze toekomst, voor het helpen van medewerkers en voor het stimuleren van groei en succes op de lange termijn. De potentiële voordelen van AI-pc’s wegen ruimschoots op tegen de vermeende nadelen. Bedrijven doen er goed aan om samen te werken met technologieleveranciers om hun toekomst veilig te stellen.


Dit is een ingezonden bijdrage van Koen Segers, Managing Director BeLux bij Dell Technologies. Ontgrendel de toekomst van technologie en AI op Dell Technologies Forum op 21 november 2024. Klik hier voor meer informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.