Probeer voor je koopt: waarom S3S en Gigabyte klanten workloads laten uitproberen op dure servers

Nvidia A100 server

GPU’s, DPU’s en accelerators…: het serveraanbod wordt alsmaar complexer. Vind je een return on investment met jouw software wanneer je een dure AI-server koopt? S3S zet in samenwerking met Gigabyte een uniek Belgisch testlab op waar bedrijven het antwoord op die vraag kunnen zoeken.

Specifieke toepassingen vereisen specifieke hardware. Sommige programma’s hebben baat bij een accelerator zoals een GPU, andere vertrouwen meer op de CPU. In dat laatste geval kan je toepassing beter presteren op een multithreaded-systeem, of net omgekeerd baat hebben bij een hoge kloksnelheid. De juiste serversamenstelling voor je noden vinden, is niet vanzelfsprekend. Tel daar nog bij dat high-end servers met AI-accelerators of 64-core processors prijzig zijn, en je begrijpt waarom organisaties zich soms conservatief opstellen.

Vertrouwen

Belgische serverspecialist S3S wil zijn klanten het vertrouwen geven om te investeren in precies de hardware die voor hen ideaal is. Het bedrijf met hoofdkwartier nabij Gent is wereldwijd actief en bouwt servers op maat. “We verkopen niet wat klanten vragen, maar wat ze nodig hebben”, zegt eigenaar en business developer Roel De Frene trots. “Iedere server is uniek. Bedrijven komen bij ons terecht omdat ze niet vinden wat ze nodig hebben bij de grote fabrikanten. Configuraties die daar niet in de catalogus staan, kunnen wij wel bieden.”

We verkopen niet wat klanten vragen, maar wat ze nodig hebben

Roel De Frene, eigenaar en business developer

De Frene en S3S mikken op een businessmodel waarbij vertrouwen centraal staat. Het bedrijf wil zijn klanten verder helpen met de hardware die ze nodig hebben maar wat ze nodig hebben, weten ze soms zelf niet.

“Logisch”, vindt Kris Vaes, accountmanager bij S3S. “Serverhardware evolueert heel snel. GPU’s, DPU’s, nieuwe AI-toepassingen: het is niet eenvoudig om mee te zijn met de recentste ontwikkelingen. Bedrijven zien de prijzen van op AI gerichte servers met daarin bijvoorbeeld A100 GPU’s van NVIDIA, maar durven de gevraagde investering niet zomaar linken aan een return.” Vaes en De Frene proberen via hun vertrouwensrelatie bedrijven te overtuigen van het nut van bepaalde investeringen, maar woorden alleen volstaan niet altijd.

Luisteren is goed, zelf proeven is beter

Daar komt het testlab van S3S om de hoek piepen. De serverspecialist heeft een unieke testomgeving waar klanten de kans krijgen om hun toepassingen te valideren en te testen op complexe servers, zodat ze voor zichzelf de meerwaarde van een bepaalde configuratie kunnen ervaren. Concreet gaat het om een Gigabyte ZR0-systeem. In de basisconfiguratie bevat die GPU-server twee AMD Epyc Rome 7282-processors met 16 cores en 32 threads, bij gestaan door 256 GB aan DDR4 EEC-geheugen. Voor de accelerators rollen Gigabyte en S3S met hun spierballen: het testsysteem bevat vier NVIDIA A100 GPU’s met 80 GB aan geheugen per kaart. S3S kan de configuratie aanpassen op maat van de noden van de klant.

Vaes: “De NVIDIA A100 is duurder dan voorganger V100, maar de prestaties liggen veel hoger. Bovendien kan je een A100-GPU’s combineren of hardwarematig opsplitsen in zeven virtuele GPU’s via de multi-instance-GPU-technologie of MIG. Die capaciteiten bieden in sommige gevallen een enorme meerwaarde, maar dat besef je pas echt wanneer je ervan kan proeven.”

lees ook

Nvidia A100 toont waarom nieuwe Ampere-architectuur de toekomst van compute is

“AI- en GPU-gerichte hardware is erg duur”, valt De Frene bij. “Wij bieden testmogelijkheden aan als een dienst, zodat klanten niet zelf een dure machine in huis moeten halen. We geven hen de mogelijkheid om specifieke hardware en nieuwe technologie zonder zorgen uit te proberen.”

S3S geeft klanten al van het begin af aan de mogelijkheid om te testen en te valideren, maar ging pas recent met Gigabyte in zee om de eigen mogelijkheden uit te breiden. “We gebruiken speciale testsystemen van Gigabyte die we niet meteen zullen verkopen”, zegt De Frene. “In een klassiek scenario valideert een klant zijn software op een systeem dat we ter beschikking stellen, en koopt hij het daarna meestal. Dankzij de testsystemen van Gigabyte kunnen we organisaties nu laten experimenteren met hardware als onderdeel van het verkoopproces.” Waar de tests vroeger het laatste onderdeel van de verkoop waren, kan S3S woorden nu kracht bij zetten en ROI demonstreren in een veel vroegere fase.

Rechtstreekse verbinding

Het testlab zelf is geen apart datacenter. “We hebben enkele racks in onze burn-inkamer”, verduidelijkt De Frene. “Daarin plaatsen we de testsystemen die nodig zijn. Klanten krijgen rechtstreekse toegang tot de servers via een directe VPN-verbinding. De connectie loopt dus niet via ons eigen netwerk.” S3S heeft zes glasvezelkabels ter beschikking om een snelle verbinding te garanderen.

De Frene is erg flexibel in wat klanten kunnen testen. “We zien dat concurrenten soms ook standaardtests aanbieden, maar dat blijft doorgaans beperkt tot enkele uren.” Bij S3S kunnen organisaties workloads voor verschillende dagen draaien om een echt idee te krijgen van de meerwaarde van een bepaald systeem. “We willen wel telkens weten wat ze willen testen en wat het specifieke doel is”, verduidelijkt hij. “Zo kennen we hun noden en kunnen we hardware eventueel optimaliseren in een latere test.”

Kwaliteitsvolle samenwerking

Wat S3S in België aanbiedt, is redelijk uniek volgens Hsueh-Li Wang EMEA BDM van Gigabyte. “Use cases en workloads worden steeds complexer. Daarom zoeken we partners met expertise die complexe zaken kunnen uitleggen. Met deze samenwerking zal ook de expertise van S3S groeien. Het landschap wordt complexer, maar de serverspecialist zal klaar staan om organisaties te begeleiden.”

Gigabyte staat naar onze mening een technologische stap verder dan de concurrentie.

Roel De Frene, eigenaar en business developer

S3S koos van zijn kant eerder onverwachts voor een samenwerking met Gigabyte. De Taiwanezen hebben al decennia ervaring met serverbouw, maar vooral als OEM. Sinds twee jaar stapt Gigabyte ook bij ons onder eigen naam naar de markt en dat via partners zoals S3S. “Twee jaar geleden besloten we om de hardware te testen”, herinnert De Frene zich. “Daarbij waren we sceptisch, aangezien de kwaliteit van de hardware meer dan uitstekend moet zijn.” De Frene was uiteindelijk aangenaam verrast. “Niet alleen was de kwaliteit van de componenten top, Gigabyte stond naar onze mening ook een technologische stap verder dan de concurrentie.”

Hij verwijst daarbij naar twee zaken. Langs de ene kant heeft Gigabyte een breed aanbod van AMD-platformen, en die zijn in opmars in de markt. Bij klassieke fabrikanten is het portfolio van AMD-servers al bij al redelijk beperkt. Langs de andere kant prijst De Frene de managementsoftware- en interface, die over gans de lijn veel moderner is.

Die initiële samenwerking mondde uiteindelijk uit in het testlab met de testservers van Gigabyte. S3S benadrukt wel dat het als serverbouwer vendor-onafhankelijk blijft en klanten wil bieden wat ze nodig hebben. Daarbij is het niet de ambitie om de goedkoopste te zijn. De Frene: “we willen de beste zijn en relaties opbouwen met klanten. Dat vertrouwen werpt op termijn zijn vruchten af.” Het testlab, dat in zijn huidige vorm uniek is in België, is een zichtbaar onderdeel van die vertrouwensaanpak.


Dit is een bijdrage in samenwerking met Gigabyte en NVIDIA. Op 14 en 16 september organiseren S3S en Gigabyte samen met NVIDIA het gratis online NVIDIA A100 GPU Boot Camp. Wil je hier graag bij zijn en kans maken op een NVIDIA A10 GPU of heb je nog vragen over het S3S testplatform? Surf dan snel naar deze link.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home