Heb jij zicht op je licenties?

Als je investeert in software wil je daar maximaal rendement uithalen en zo min mogelijk risico lopen. Dan is het belangrijk inzicht te hebben in welke investeringen er zijn gedaan in welke applicaties en vooral ook in welke licenties. Wat zijn de aandachtspunten als het gaat om die licenties, en waar liggen de uitdagingen en kansen?

Juist licentiegebruik bij een on-premises situatie

In een traditionele on-premises situatie kreeg een organisatie zogenaamde licencekeys om met applicaties aan de slag te gaan. Daarmee was het mogelijk die applicatie onbeperkt te installeren. Daar schuilt natuurlijk het gevaar in dat de organisatie op een gegeven moment – vaker onbewust dan bewust – niet meer compliant is. Werk je nog – deels – met een on-premise server is het dus heel belangrijk om een proces op orde te hebben waarmee gecontroleerd wordt: wat hebben we, wat gebruiken we en moeten we software deinstalleren of misschien juist licenties bijkopen?

Pay-per-use in de cloud. Maar let ook op

In de cloud is die situatie anders, daar geldt: pay-per-use. Heeft een gebruiker een bepaalde licentie niet toegewezen gekregen, kan hij of zij ook niet aan de slag. Dat maakt de boel een stuk eenvoudiger. Toch schuilt ook hier een addertje onder het gras. Sommige applicaties, zoals bijvoorbeeld bij Microsoft het geval kan zijn, worden niet op gebruikersniveau aangezet, maar op omgevingsniveau. Maar dat wil niet zeggen dat ook alle gebruikers gemachtigd zijn de applicatie te gebruiken. Zaak dus om als verantwoordelijke alert te zijn of alles op het vlak van compliance en security wel goed afgedekt is en blijft.

Hybride omgeving

Hoewel het lijkt alsof een hybride omgeving veel uitdagingen biedt, brengt ze ook kansen met zich mee. Sommige organisaties willen liever stap voor stap naar de cloud. In zo’n geval bestaan er bepaalde cloudlicenties die ook hybride rechten geven. Dan mag je dus, na aanschaf van de juiste licenties, een applicatie zowel in een on-premises omgeving gebruiken als in de public en private cloud. Dat kan dus een interessant licentiemodel zijn.

Legacy

Het komt ook nog vaak voor dat een organisatie vanuit legacy nog verschillende licenties heeft. Niet direct wegdoen! Heb je ooit bij Microsoft licenties gekocht met software-assurance? Dan mag je organisatie bijvoorbeeld de licenties voor Windows Server of SQL Server ook voor Azure gebruiken. Daarom kan het voor een organisatie dus heel interessant zijn om aan die software-assurance te behouden voor bepaalde diensten. Dat kan een aanzienlijke besparing met zich meebrengen.

Azure Cost Management

Microsoft Azure biedt een legio aan mogelijkheden voor organisaties als rijk platform. De kosten die worden gemaakt met Azure kunnen alleen snel oplopen als hier geen beleid op is. Azure Cost Management biedt de mogelijkheden om kosten en omgeving inzichtelijk te houden door gebruik te maken van tags en budgetten. Die moet je uiteraard als organisatie wel zelf inrichten. Daarbij zijn forse kostenoptimalisaties mogelijk. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken in hoeverre een omgeving echt 24/7 beschikbaar moet zijn, het inzetten van Reserved Instances voor een of drie jaar, Hybrid Use Rights waarbij je je eigen licentie-subscription/SA inzet of door gebruik te maken van Azure Spot-VM’s waarmee rekencapaciteit tegen hoge kortingen kan worden gebruikt. 

Nieuwsgierig?

Best een complexe materie dus, met uitdagingen en kansen waar je ze niet altijd verwacht. Software-asset-management rust op drie pijlers: de bedrijfsprocessen, het gebruik van applicaties en het blijvend voldoen aan wet- en regelgeving.


Dit is een ingezonden bijdrage Annemieke Matyas, consultant bij Ctac. Via deze link vind je meer informatie over het software asset management-aanbod van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home