Adequaat beheren van endpoints vereist gebruik van holistische beveiligingsplatformen

De voordelen van digitale transformatie zijn legio. Maar er zijn ook tal van nadelen, met name op het vlak van beveiliging. Dat maakt het beveiligen en beheren van uw IT-omgeving en tegelijkertijd optimaliseren van de kosten niet alleen een uitdaging – het is pure noodzaak.

Met holistische beveiligingsplatformen begrijpen we dat IT-beveiliging meer is dan alleen bescherming; het omvat efficiëntie, aanpassingsvermogen en kosteneffectiviteit. Het doel moet zijn om organisaties te helpen hun digitale en operationele infrastructuur te beveiligen op een manier die zowel de risico’s als de kosten vermindert.

Wat dergelijke platformen kenmerkt, is de focus op oplossingen op maat. Dee behoeften van elk bedrijf en elke branche zijn immers uniek. Er bestaat geen pasklare oplossing voor het beveiligen van heterogene IT-omgevingen. Alleen goed doordachte en volwassen platformen bieden bedrijven de mogelijkheid om precies datgene te implementeren en te realiseren wat nodig is voor de dagelijkse bedrijfsvoering – niet meer en niet minder.

Zichtbaarheid biedt de beste bescherming

De stelregel is eenvoudig: “Als je het niet kunt zien, kun je het ook niet beveiligen”. In het huidige cyberlandschap is uitgebreide zichtbaarheid de hoeksteen van een robuuste beveiligingsstrategie. Met het steeds toenemende aantal endpoints is het moeilijk om het groeiende aanvalsoppervlak in volledig gedigitaliseerde en verbonden ecosystemen af te dekken. Goede beveiligingsplatformen bieden hun gebruikers de 360-graden zichtbaarheid die nodig is om effectieve actie te ondernemen en de beveiliging van de hele infrastructuur te verbeteren.

Als je het niet kunt zien, kun je het ook niet beveiligen

Wytze Rijkmans

Onbeheerde of onvoldoende beheerde apparaten vormen een aanzienlijk beveiligingsrisico. Ze zijn niet alleen moeilijker te beveiligen, maar veroorzaken ook aanzienlijke operationele kosten. Platformen automatiseren de taken die cruciaal zijn voor de beveiliging, verbeteren de efficiëntie van de security-processen en zorgen ervoor dat alle eindapparaten op tijd worden gepatcht en dat gevoelige gegevens te allen tijde worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

Het resultaat? Kostenbesparingen, minder werkdruk en, last but not least, ondersteuning bij compliance.

Veel gedigitaliseerde organisaties gebruiken een lappendeken aan security-tools. Dit landschap wordt gekenmerkt door complexiteit, redundantie en inefficiëntie. Geïntegreerde beveiligingsplatformen daarentegen zijn ontwikkeld met het doel om activiteiten te stroomlijnen door verouderde tools uit te faseren of te vervangen. Dat resulteert in snellere reactietijden en minder ernstige risico’s dankzij real-time monitoring. Daarnaast bevorderen platformen een betere samenwerking tussen operationele, beveiligings- en risicoteams, die nauwer kunnen samenwerken omdat ze over één bron van nauwkeurige gegevens over de IT-omgeving beschikken. Deze synergie verhoogt de algehele efficiëntie en effectiviteit van de organisatie bij het beheren van haar digitale activiteiten.

Integratie met tools van derden en cloud-infrastructuren

De integratie van beveiligingsplatforms met tools van derden en cloud-infrastructuren is essentieel. Door deze integratie kunnen organisaties hun bestaande investeringen in technologie maximaliseren en tegelijkertijd een hoger niveau van beveiliging en efficiëntie bereiken. Platformen die een soepele integratie mogelijk maken, bevorderen de consistentie van het beveiligingsbeleid in verschillende omgevingen, van systemen op locatie tot configuraties met meerdere clouds. Deze uitgebreide integratie helpt ook om het beheer te vereenvoudigen en de complexiteit te verminderen die vaak gepaard gaat met het gebruik van meerdere beveiligingstools.

Artificiële intelligentie en machinaal leren in cyberbeveiliging

Artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML) zorgen voor een revolutie in de cyberbeveiliging door nieuwe manieren te bieden om bedreigingen op te sporen en zich ertegen te verdedigen. Beveiligingsplatformen die gebruik maken van AI en ML kunnen ongebruikelijk gedrag en anomalieën in real-time identificeren, waardoor sneller en nauwkeuriger kan worden gereageerd op potentiële beveiligingsincidenten. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt om routinetaken te automatiseren, waardoor de efficiëntie toeneemt en het aantal menselijke fouten afneemt. De integratie van AI en ML in beveiligingsplatforms is daarom een cruciale stap om de algehele effectiviteit van de cyberdefensiestrategie van een bedrijf te vergroten.

Waarom zijn sommige organisaties dan nog steeds terughoudend om digitalisering en automatisering te gebruiken om hun processen te optimaliseren? Eén antwoord ligt in de vereiste expertise. Dit is ook waar platformen om de hoek komen kijken. Zij vergemakkelijken de implementatie en naadloze integratie van automatisering in bestaande workflows om ze bruikbaar te maken voor de hele organisatie.

De financiële voordelen van automatisering zijn aanzienlijk, met potentiële besparingen tot 200-300 procent ROI. De grootte van deze besparingen hangt af van de bereidheid van besluitvormers om het potentieel voor optimalisatie te identificeren en deze ook daadwerkelijk te implementeren.

Duurzaamheid in de IT-beveiligingsstrategie

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in IT-beveiliging. Holistische beveiligingsplatforms kunnen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van duurzame praktijken door energie-efficiëntie en het minimaliseren van bronnen centraal te stellen in hun ontwerpen. Deze platformen kunnen helpen het energieverbruik te verminderen door efficiëntere processen te stimuleren en hardware-bronnen te optimaliseren. Ze helpen ook de ecologische voetafdruk van bedrijven te verkleinen door oplossingen te bieden die de behoefte aan fysieke hardware verminderen en prioriteit geven aan cloud-gebaseerde alternatieven. Op deze manier leveren ze een waardevolle bijdrage aan het behalen van bedrijfsdoelstellingen op het gebied van milieubescherming en duurzaamheid.

Toekomstige veiligheid als topprioriteit

De visie van beveiligingsplatformen is simpel: automatisering demystificeren en voor iedereen toegankelijk en efficiënt maken. Ontwikkelaars van holistische platformen, zoals Tanium, hebben het hun missie gemaakt om alle gebruikers te helpen hun IT-omgeving veilig te stellen, kostenbesparingen te realiseren en operational excellence te bereiken. Het gaat niet alleen om het beveiligen van het heden. Het doel moet zijn om te focussen op het veiligstellen van de digitale en operationele toekomst van het hele bedrijf.


Dit is een ingezonden bijdrage van Wytze Rijkmans, Regional Vice President van Tanium. Voor meer informatie over de diensten van het bedrijf kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home