Naar een volgend niveau van maturiteit met Value Stream Management (VSM)

micro focus vsm value stream management

Eerst had je agile, daarna volgde DevOps en DevSecOps. Vandaag wordt steeds meer de term Value Stream Management (VSM) in de mond genomen om de waarde gecreëerd door software te optimaliseren.

Vandaag is testautomatisatie een hot topic binnen ondernemingen groot en klein. De markt evolueert continu, net als de technieken die vandaag worden toegepast. Binnenkort houdt Micro Focus hierover een uitgebreide lunch waar experten binnen het vak de laatste trends kunnen bespreken.

Er zullen ongetwijfeld heel wat interessante zaken worden besproken tijdens de lunch, maar ITdaily mocht vooraf al met twee experts van Micro Focus rond een digitale tafel (zonder lunch, helaas) zitten om al enkele belangrijke trends op te noemen.

Value Stream Management (VSM)

Wie trends zegt, zegt Forrester, IDC of Gartner. De drie grote analistenbureaus hebben bijzonder veel expertise in tal van verticale markten en zijn het best geplaatst om een blik op de toekomst te werpen.

“Wij staan in nauw contact met hen”, zegt Olivier Félis, Pre-Sales Engineer Application Delivery Management bij Micro Focus. “Het valt op dat een term steeds meer naar de voorgrond wordt geschoven: Value Stream Management, kortweg VSM.” Digitale tafel of niet, we rollen onmiddellijk met onze ogen bij het horen van een potentieel nieuw buzzwoord. Blijkbaar iets te opzichtig, want Félis verduidelijkt onmiddellijk.

lees ook

Micro Focus stroomlijnt testprocedure in moderne Belgische biotechfabriek

“We denken eerder dat het een nieuwe aanpak is. De inhoud van de term omvat namelijk competenties die vandaag al volwassen zijn. Eerst was er de agile manier van werken, daarna was er DevOps. VSM is nu de logische stap nadat DevOps het pad effende naar industrialisatie.”

De basis van VSM komt uit de industriële wereld en is een evolutie van het alombekende Lean concept om industriële processen te optimaliseren. “Ik verwacht dat sommigen de term VSM al kennen, maar er is nog wat evangelisatie nodig om de term in een IT context duidelijk te stellen, alsook waar je het kan terugvinden binnen onze oplossingen.”

SaaS en automatisatie

In een studie uitgevoerd door Micro Focus rond Software-as-a-Service (SaaS) bij een honderdtal IT-decision makers blijft automatisatie eerder zwak scoren. Zelfs om agile te werken zijn er nog heel wat vraagstukken. “Organisaties kunnen vandaag nog heel veel progressie boeken binnen projecten”, zegt Félis.

“Automatisatie is de sleutel van onze economie. Je bespaart budget en je time-to-market accelereert gevoelig. We zien dat vandaag heel wat organisaties de theorie wel begrijpen, maar de praktijk is nog niet genoeg ontwikkeld.”.

Automatisatie is de sleutel van onze economie. Je bespaart budget en je time-to-market accelereert gevoelig.

Olivier Félis, Pre-Sales Engineer Application Delivery Management bij Micro Focus

Waarom daar niets aan veranderen? Volgens Stefan Brié, IT Management Solution Consultant bij Micro Focus, is er wel een logische uitleg. “De vraag vanuit de business voor aanpassingen aan applicaties wordt steeds groter en gebeurt vaker. Deze toenemende vraag dwingt je om applicaties functioneel en fundamenteel aan te passen. Nog te veel mensen denken dat testautomatisatie enkel in onderhoud zit, met name in het testen van niet-regressie. We moeten echter ook mikken op continu functioneel testen in een DevOps-omgeving.”

AI omarmen

Een derde belangrijke pijler volgens Micro Focus is het omarmen van AI in automatisatie-oplossingen. Hiermee kan je onmiddellijk starten met testen, volautomatisch en dit zelfs voordat de app klaar is, bijvoorbeeld al op basis van scherm ‘mockups’. Deze visuele herkenningstechnologie is niet nieuw, maar Félis benadrukt dat heel wat technologie vandaag niet flexibel genoeg is.

“Automatisatiesoftware gaat menselijke handelingen simuleren om na te kijken of alles werkt. Er zijn bijvoorbeeld testoplossingen waarmee je muisbewegingen kan registeren en valideren, maar dat draait in de soep van zodra een ander schermformaat wordt geselecteerd. Onze tools werken op eigen AI/ML technologie die technische taal en objecten herkent. We voegen in feit “het zien” toe aan onze oplossingen. Neem nu bijvoorbeeld een wachtwoordvenster: waar dat ook staat, onze technologie herkent dat vakje, vult een wachtwoord in en klikt op login, ongeacht welke kleur of waar het ook staat. Hierdoor worden de tests veel robuuster en minder gevoelig aan wijzigingen.”

AI kijkt naar software alsof het een mens is vandaag. Zoeken naar het login-venster, naar het winkelmandje van een online winkel, zonder dat je dat manueel duidelijk moet maken. “Hiermee kunnen we nieuwe technologie vandaag al testen, terwijl standaardtools die technologie afhankelijk zijn, nog niet compatibel zijn”, zegt Félis.


Dit is een bijdrage in samenwerking met Micro Focus. Zin om met andere experts en productspecialisten de laatste nieuwe technologieën en trends te bespreken? Blokkeer dan 6 oktober in je agenda voor een leerrijke lunch in Hotel Living Tomorrow te Vilvoorde. Voor meer informatie of direct inschrijven, klik hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home