Gebruikers van Windows 11 krijgen vanaf vandaag een update met nieuwe functies, ook gekend als een Moment. Microsoft rolt immers Moment 3 uit.
In het verleden deed Microsoft gewoon één grote update per jaar. Voor Windows 11 zijn dat er echter meerdere “kleine” doorheen het jaar. Die meer gefragmenteerde updates kregen de codenaam Moments.
Recent werd Moment 3 al gelost in het Insider-kanaal Release Preview en dat suggereerde al dat de nummer drie in deze serie deze maand een optionele update zou worden voor het grote publiek. Een volledige update is dan waarschijnlijk voor Patch Tuesday, op 13 juni (Microsoft voert elke tweede dinsdag van de maand een beveiligingsupdate door van zijn systemen). Wij geven je alvast een aantal nieuwigheden mee.
2FA-codes kopiëren vanuit notificaties
Dit maakt het mogelijk om de codes voor tweestapsverificatie te kopiëren uit de notificaties die je op je computer krijgt. Wanneer je zo’n code bijvoorbeeld in een e-mail via de Mail-app krijgt, kan je in de notificatie nu meteen een knop aanklikken om die code te kopiëren en ze meteen te plakken waar je wilt.
Verbetering aan de widgets
Microsoft sleutelt in deze update aan Widgets. Het bord zelf krijgt een nieuwe lay-out en wordt opgedeeld in drie kolommen: eentje voor widgets en twee voor nieuwsberichten via Microsoft Start.
De manier om nieuwe widgets aan het bord te pinnen is nu ook anders; je kan nu een preview bekijken om te zien hoe de widget eruit gaat zien voor je die pint. Zo hoef je die niet vast te pinnen en weer te verwijderen als je het zo toch niet goed vindt.
Seconden op de taakbalkklok
Dit is er eentje die al vaak opdook in feedback voor Windows 11. De mogelijkheid om de tijd te laten weergeven in seconden via de taakbalk is terug. Die optie was volledig verwijderd en blijft ook nu uitgeschakeld, maar na de update heb je wel de optie om die via Instellingen opnieuw te activeren.
Snipping Tool opent automatisch bij screenshot
Wanneer je een screenshot via je klavier neemt zal Snipping Tool nu automatisch openen, in plaats van een shot van je hele scherm naar het clipboard te kopiëren. Zo kan je kiezen welk deel van je scherm je wil vastleggen. Die selectie wordt vervolgens automatisch opgeslagen in de folder Schermweergaves. Je kan deze functie ook uitschakelen, in de toegankelijkheidsinstellingen voor het toetsenbord.
Verbeterde instellingen
De nieuwe update voegt ook wat verbeteringen toe aan je Instellingen. Naast een verbeterd gebruik van de zoekbalk krijg je ook volgende aanpassingen:
- Een pagina met heel wat info over geconnecteerde apparaten met USB4-aansluiting, in de sectie Bluetooth en apparaten.
- Nieuwe privacy-opties voor eventuele aanwezigheidssensoren: je kan nu zelf instellen welke apps die functie op je computer mogen gebruiken (als je die hebt).
- Met deze update kan het systeem ook wanneer je computer oplaadt, de helderheid van het scherm aanpassen om energie te sparen; naargelang wat je kijkt.
- Het is nu makkelijker om het schermtoetsenbord te doen verschijnen, zelfs met een fysiek exemplaar dat is aangesloten. Je kan er nu voor kiezen om een digitaal klavier altijd, nooit of wanneer er geen fysiek toetsenbord is aangesloten automatisch te laten verschijnen, wanneer je iets moet typen.
Opnieuw sneltoetsen in contextmenu van Verkenner
Daar zijn de sneltoetsen weer. Wanneer je een contextmenu open in Verkenner, kan je een toets aantikken die direct gelinkt is aan een specifieke optie in dat menu.
Wanneer je een contextmenu via je toetsenbord opent, via de Menu-toets of door Ctrl + Shift + F10 in te drukken, worden de sneltoetsen getoond naast de corresponderende actie.
Verbeterde toegankelijkheidsinstellingen
Na Engels breidde Microsoft de mogelijkheid voor live ondertiteling stevig uit met deze update. Volgende talen zijn nu ook een optie:
- Chinees (vereenvoudigd en traditioneel)
- Frans (Frankrijk en Canada)
- Duits
- Italiaans
- Japans
- Portugees (Brazilië en Portugal)
- Spaans
- Deens
- Verschillende Engelse dialecten (zoals Iers)
- Koreaans
Voorlopig nog geen Nederlands.
Een tweede toegankelijkheidinstelling die sterk verbeterde is de functie voor spraakopdrachten. Zo is er naast Amerikaans Engels nu ondersteuning voor een aantal andere dialecten:
- Verenigd Koninkrijk
- Canada
- Nieuw-Zeeland
- Australië
- Indië
Bovendien kreeg de app voor spraaktoegang een verbeterde hulppagina. Het is nu makkelijker om informatie te zoeken over de beschikbare opdrachten die je luidop kan geven, inclusief een omschrijving en mogelijke variaties. Microsoft vult die lijst in de nabije toekomst ook nog verder aan.
Live kernel-geheugendump in Taakbeheer
Ontwikkelaars hebben nu de mogelijkheid om live een kernel-geheugendump te doen als hulpmiddel bij probleemoplossingen of tijdens het determineren van een probleem met een app. Door het bewuste proces in de lijst aan te klikken met de rechtermuisknop en zo de instellingen voor geheugendumps te veranderen in Taakbeheer, kan je nu een live geheugendump voor een app creëren.
Kleinere updates
Een multi-app kioskmodus waarmee IT-managers en organisaties specifieke apps en functies kunnen uitsluiten van hun netwerk, om gebruikers in een beveiligde (of gecontroleerde) digitale omgeving te houden waarin alleen geselecteerde apps toegestaan zijn.
Wanneer de optie is geactiveerd bij Multitasking in de instellingen, kunnen tot twintig tabs van Microsoft Edge worden getoond in Taakweergave.
Bij gebruik van een VPN zal er een schildicoontje zichtbaar zijn in de taakbalk.
De zoekbalk in de taakbalk zal nu in een lichtere kleur zijn wanneer je een donkere systeemmodus combineert met een lichte app-modus.
Het Accounts-gedeelte van je instellingen toont nu wat je nog aan cloudopslag over hebt, verspreid over je verschillende OneDrive-accounts.
Naast al deze updates zijn er sowieso ook kleine verbeteringen aan de beveiliging aangebracht en zijn er ook minieme bugs opgelost.