Micro Focus: ‘Het DevOps concept triggert hoge verwachtingen, hoe realiseer je die?’

devops

Het DevOps concept en de gedachtegang erachter is niet nieuw. Het is de laatste jaren echter cruciaal geworden om ontwikkeling beter af te stemmen op de noden van het bedrijf en ontwikkelaars meer autonomie te geven. Dit betekent echter niet het verwijderen van processen. Echter, implementatie en theorie staan vandaag helaas vaak niet op één lijn, hoewel ieder bedrijf DevOps roept.

Wie vandaag een rondvraag doet bij organisaties die agile en DevOps concepten toepassen, krijgt vaak als antwoord dat men ermee bezig is of dat men het al jaren actief hanteert. Wanneer je echter doorvraagt hoe ze het allemaal aanpakken, blijkt dat DevOps voornamelijk ‘Dev’ gericht is, en veel minder focust op het ‘Ops’ aspect.

Micro Focus heeft met ALM Octane een tool die heel sterk focust op DevOps om bedrijven te helpen sneller te itereren wat betreft softwareontwikkeling en zakelijke technologieoptimalisatie. Rob Stock, Presales Business Consultant bij Micro Focus: “Doorheen de jaren is DevOps geëvolueerd in verschillende smaakjes met een duidelijk shift naar centralisatie van test en ontwikkeling van applicaties.”

Dirk Hedderich, DevOps Chief Technologist bij Micro Focus, springt hem daarin bij. “Het management van heel wat bedrijven denkt dat ze met DevOps bezig zijn wanneer je ernaar vraagt. Tot je echt onder de motorkap kijkt, dan pas zie je dat hun processen vaak allesbehalve volwassen zijn. Zij denken vaak dat DevOps een opportuniteit is om processen te verwijderen om zo alles te stroomlijnen. Dat is een foute insteek waarbij implementatie en theorie niet op één lijn staan.”

Controle dankzij meer structuur

Micro Focus heeft een lange geschiedenis rond DevOps, nog voor de term echt een buzzword was. Het doel is vooral om de nieuwe werkwijze te integreren in het dagelijkse leven van elke werknemer. Hedderich benadrukt dat een klassieke centrale aanpak niet altijd werkt. “Teams moeten zichzelf optimaliseren, maar verliezen daardoor de controle. Iedereen optimaliseert zichzelf, maar niet het gehele proces.”

ALM Octane Micro Focus

Met ALM Octane wil Micro Focus bedrijven opnieuw die controle geven voor meer structuur. Dev en Ops zijn niet twee aparte departementen die met elkaar in contact staan. De tool bundelt beide krachten in één omgeving en opent zo ook de deur naar andere praktijken als DevSecOps en DevTestOps. Een DevOps initiatief moet een culturele aanpak worden waar iedereen een voordeel uit haalt. ALM Octane draagt bij tot dergelijk culturele aanpak.

“A fool with a tool is still a fool”, zegt Hedderich al lachend. “ALM Octane ondersteunt processen, rapportages en controle. Je wil niet dat alles met plaknotities werkt. Hoewel niet iedereen in eenzelfde ruimte kan werken binnen de organisatie, moet je dat gevoel wel kweken. Daarom heb je binnen DevOps één centrale tool nodig als single source of truth. Alleen agile werken is niet genoeg, dat resulteert vaak in minder controle.”

Flexibele architectuur

Het is allereerst belangrijk dat een DevOps-tool een flexibele architectuur heeft om ontwikkelaars actief te ondersteunen. Voorzie je dat niet, dan loop je het risico dat er buiten de tool wordt gewerkt om bepaalde applicaties toch te ontwikkelen. Een blik op de Micro Focus Marketplace van ALM Octane toont tal van tools en add-ons om iedereen tevreden te stellen. Op dit moment van schrijven zijn er 228 beschikbaar waaronder zelfs DevOps ondersteuning voor (mainframe) Cobol ontwikkeling.

Het management van heel wat bedrijven denkt dat ze met DevOps bezig zijn wanneer je ernaar vraagt. Tot je echt onder de motorkap kijkt

Dirk Hedderich, DevOps Chief Technologist bij Micro Focus

Ontwikkelaars die graag zelf iets willen toevoegen, kunnen dat probleemloos doen. Heel wat tools gebruiken basiscomponenten zoals Jenkins. Die kan je bijgevolg handig in de pipeline pluggen. “Lukt er toch uitzonderlijk iets niet, neem dan gerust contact op met onze teams: in vele gevallen kan dit snel worden opgelost via configuratie en indien nodig wordt er een bijkomende module ontwikkeld.” Volgens Hedderich is het altijd wel handiger wanneer iets officieel door Micro Focus wordt ondersteund.

Het is belangrijk om organisaties en ontwikkelingsteams de vrijheid van tool keuze te geven. ALM Octane evolueert daarom continu mee met de eisen van ontwikkelaars en andere afdelingen binnen de organisatie om die tool keuze te ondersteunen.

ALM Octane Micro Focus

Test automation

Een van de belangrijkste problemen binnen DevOps is het gebrek aan controle. Iets op grote schaal uitrollen is altijd een uitdaging. Wat prima werkt voor één team, kan problematisch evolueren over de hele organisatie. “Er is heel veel ruimte voor verbetering”, zegt Hedderich. “Grote bedrijven willen graag pilootprojecten die hoog innovatief zijn en omarmen daarvoor DevOps. In theorie is dat prima, maar die business later onder de motorkap draaiende houden is een heel andere uitdaging.”

Twee releases per jaar is vandaag achterhaald en in heel wat gevallen ronduit gevaarlijk op securitygebied. Dankzij DevOps moet je kunnen evolueren naar een updatecadans van een week, dag of zelfs uur. Dat is enkel mogelijk wanneer je test automation omarmt als organisatie.

“Test automation is vandaag cruciaal, maar we merken dat heel wat bedrijven zich daaraan mispakken”, zegt Stock. “In het begin gooien ze er veel geld tegenaan en kleuren alle vakjes binnen een heatmap mooi groen. Geleidelijk aan evolueert de helft naar rood tot alles rood kleurt. Resultaat: ze gooien alles overboord omdat het niet werkt. 100 procent automatisatie bestaat niet, maar je moet er wel dichtbij geraken.” Hij raadt aan dat organisaties voor elke heatmap een persoon of team verantwoordelijk stellen om overal groene vakjes te bekomen. Maximaliseer automatisering om regelmatig nieuwe builds van een app uit te rollen.

ALM Octane Micro Focus

Vrijheid voor de ontwikkelaars

Wanneer we aan Stock vragen wat de belangrijkste stap is richting DevOps, wijst hij naar de nood om te beseffen dat er iets moet veranderen. Dat klinkt evident, maar het is essentieel om iedereen op één lijn te krijgen. De volgende stap is controle binnen de organisatie zodat iedereen binnen de DevOps-tool werkt, van ontwikkelaar over supervisor tot management.

“Daarnaast is flexibiliteit van de tool ook belangrijk, voornamelijk voor de ontwikkelaar. Door hen tools te geven met een beperkte vrijheid, mag je er gif op innemen dat ze een omweg zullen zoeken om toch hun zin te doen. Je moet je in het hoofd van een ontwikkelaar verplaatsen om te kijken of er niet teveel ballast is”, benadrukt Stock. “Ze moeten namelijk kunnen innoveren en verbeteren, niet gaten dichten. Zoek altijd naar de juiste balans tussen controle en flexibiliteit binnen DevOps.”

Wanneer je ontwikkelaars tools geeft met een beperkte vrijheid, mag je er gif op innemen dat ze een omweg zullen zoeken om toch hun zin te doen.

Rob Stock, Presales Business Consultant bij Micro Focus

DevOps op kleine schaal is toegankelijk, maar op grote schaal kan het al snel een heuse uitdaging worden. Zelfs bij duizenden defecten, meerdere projecten en tientallen ontwikkelingsteams blijft het belangrijk om inzage te hebben in de volledige ontwikkelingsketen om alles draaiende te houden. Zoek tot waar de processen groen kleuren en zoek naar de rode punten. Heel wat DevOps-tools kunnen je daarbij helpen, maar ALM Octane van Micro Focus zet je alvast op de goede (snel)weg.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Micro Focus. Voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home