Het Europese blockchainproject EBSI schakelt een versnelling hoger. Een nieuwe versie moet toepassingen in productie ondersteunen en ter voorbereiding daarop zetten de KU Leuven, Belnet, Smals en BOSA een kennishub op.
In 2018 engageerde de meerderheid van de Europese lidstaten zich om een grootschalig Europees blockchainproject uit te werken: de European Blockchain Services Infrastructure of kortweg EBSI. EBSI moet in eerste instantie de administratie over de Europese lidstaten heen vereenvoudigen. Door documenten te verifiëren op een blockchain, wordt het zo bijvoorbeeld eenvoudiger om universitaire diploma’s tussen verschillende landen te delen.
Iedereen gelijk
Centraal in het project staat een eigen beheerde identiteit voor iedere gebruiker. EBSI moet zo op een privacyvriendelijke manier de pan-Europese administratie een stuk vereenvoudigen. “Europa wil burgers en organisaties de eigenaar maken van hun eigen verifieerbare credentials”, verduidelijkt Gert De Braekeleer van Belnet.
“Europa wil burgers en organisaties de eigenaar maken van hun eigen verifieerbare credentials”
Gert De Braekeleer, Belnet
Blockchaintechnologie is ideaal voor deze ambitie omwille van een aantal redenen. Zo wordt data in een blockchain op een gelijkwaardig niveau bewaard in deelnemende nodes. Alle nodes hebben een actuele kopie van de hele blockchain die evenwaardig is. Een complex authenticatiemechanisme zorgt er bovendien voor dat één node niet zomaar de hele ketting kan contamineren. Omdat een blockchain geen centrale server heeft, zijn alle deelnemers gelijkwaardig. Verder is een blockchain robuuster: er is niet één server die een hele infrastructuur offline haalt wanneer er iets misloopt.
Blockchain-agnostisch
“Het project is best ambitieus en omvat miljoenen euro’s”, zegt Kristof Verslype, cryptograaf bij Smals en nauw betrokken bij het project. “Intussen nemen alle lidstaten aan EBSI deel, met daar bovenop Noorwegen en het VK.” Evrim Tan, onderzoeker bij de KU Leuven, verduidelijkt het opzet. “De EU wil één infrastructuur bouwen waarop verschillende toepassingen kunnen draaien met betrekking op administratieve dienstverlening. EBSI zal bestaande blockchaintechnologie bovendien niet vervangen, maar ermee compatibel zijn.”
“EBSI voorziet de technologie om data op een blockchain te delen, maar is blockchaintechnologie-transparant”, voegt De Braekeleer toe. “Organisaties zoals universiteiten kunnen met andere woorden hun eigen blockchain bouwen en daar informatie zoals diploma’s op bewaren. Gecombineerd met de data van een burger ontstaat er zo verifieerbare informatie die je aan een andere partij kan overmaken.” De informatie die EBSI zal beheren, krijgt zo een zeker meta-gehalte. De blockchain zal de nodige informatie bevatten om bijvoorbeeld diploma’s gelinkt aan een identiteit door te sturen, maar houdt zelf geen gevoelige data bij.
Op naar versie 2
Versie één van de EBSI-infrastructuur draait al een tijdje als testmodel. Ons land leverde de eerste EBSI-node voor het netwerk met dank aan EBSI. Intussen heeft ook Smals een node online, wat België de eerste lidstaat met twee operationele nodes maakte. “De EBSI-demoversie telt momenteel 25 nodes over heel Europa, met nog eens elf die binnenkort live gaan”, weet Verslype.
EBSI bereidt zich nu voor om een versnelling hoger te schakelen. Verslype: “In april migreren we naar versie twee van EBSI. Daarmee kunnen we meer dan alleen testen. EBSI 2 omvat een piloot- en productie-omgeving. Binnenkort kunnen we EBSI dus echt gebruiken.”
EBSI 2 omvat een piloot- en productie-omgeving.
Kristof Verslype, cryptograaf Smals
Dat betekent dat overheden, organisaties en ontwikkelaars stilaan een beeld moeten krijgen van wat mogelijk is met de EBSI-infrastructuur. Kort door de bocht zou je voor alle internationale administratie waar paperassen voor nodig zijn, een toepassing op EBSI kunnen uitwerken. De vlotte uitwisseling van diploma’s is het eerste voorbeeld, maar de ambitie rijkt verder. Denk aan vergunningen, subsidieaanvragen, notariële aktes, een unieke Europese digitale identiteit, smart contracts…
EBSI voor België
Om EBSI in België te ondersteunen, zetten Smals, Belnet, de KU Leuven en de FOD Beleid en Ondersteuning het EBSI4BE-initiatief op. EBSI4BE wil in eerste instantie een hub worden waar de Belgische publieke sector ideeën kan delen en knowhow kan opdoen. Later moet EBSI4BE zich ontpoppen tot een nationale helpdesk waar alle stakeholders kunnen samenwerken. Het initiatief heeft een duidelijke link met het internationale project, zodat een overheidsinstantie met een idee voor een toepassing voor EBSI het warmwater niet opnieuw hoeft uit te vinden als Franse collega’s al een gelijkaardig plan uitwerkten.
Het zichtbare startschot voor EBSI4BE kwam er vorige week met een digitaal seminarie. “Dat was de officiële kick-off”, zegt Verslype. “We proberen zo geïnteresseerden aan te trekken zodat ze in het initiatief kunnen stappen.” Het seminarie zelf combineerde enkele praktische use cases met een uitgebreide inleiding, waarin EBSI zelf uitvoerig werd toegelicht. Het is duidelijk dat EBSI4BE op een breed veld van geïnteresseerden mikt.
lees ook
Hoe de EOSC een specifieke Europese cloud voor wetenschappers wil bouwen
Verslype stipt aan dat er nog geen toepassingen klaar zijn voor productie, ook al ging het project in 2019 van start. Dat is volgens hem geen slechte zaak. “Het is goed om je tijd te nemen. Van snelle projecten hoor je na een tijd niets meer, omdat ze te veel bochten afsneden en bijvoorbeeld de GDPR naast zich neerlegden.” EBSI brengt ook de nodige juridische uitdagingen met zich mee, maar daar heeft het project een heel groot voordeel: Tan: “EBSI heeft de steun van de Europese Commissie, zodat juridische uitdagingen tegelijkertijd met de ontwikkeling van EBSI worden aangepakt.”