LCL heeft er een vierde datacenter bij. De Belgische datacenterspecialist neemt de locatie over van Atos voor 5,5 miljoen euro, inclusief te maken investeringen. Techzine praat met de managing director van LCL over de visie achter de overname.
Naast Aalst, Antwerpen en Diegem heeft LCL voortaan ook een datacenter ten zuiden van Brussel, in Huizingen. Het datacenter krijgt de naam LCL datacenter Brussels South en wordt net als de andere locaties van het bedrijf een Tier 3-site (gecertifieerd door IBM). LCL betaalt in totaal 5,5 miljoen voor de locatie en neemt ze over van Atos. Dat bedrag dekt naast de aankoop ook de geplande investering voor vernieuwing van de infrastructuur.
“Een belangrijk deel van het totaalbedrag gaat naar de vernieuwing”, vertelt managing director Laurens van Reijen daarover aan Techzine. Het is logisch dat LCL meteen de nodige aanpassingen wil maken: “Een datacenter schrijf je typisch af over tien jaar. Daarna zijn er grote investeringen nodig om alles opnieuw up-to-date te krijgen.”
Zowel koper als dienstverlener
Het datacenter in Huizingen was in beheer van Atos, dat tegen dergelijke investeringen zat aan te kijken. Digitale transformatie- en HPC-specialist Atos ziet datacenterbeheer niet als zijn core business, en wilde liever in zee gaan met een partij die de infrastructuur voor z’n rekening neemt. Patrick Hendrickx, Director Infrastructure en Data Management bij Atos Belux: “Het bouwen en het beheren van een datacenter is een vak op zich en vereist een zeer specifieke expertise. Daarom zijn we voor ons datacenter in Huizingen op zoek gegaan naar een professionele colocatiepartner.”
Lees ook: LCL en Equinix geven directe toegang tot public clouds en SaaS-providers
Dat is precies waar LCL goed in is. Atos blijft zijn workloads wel in het datacenter draaien. “Het bedrijf wordt zo meteen klant bij ons”, aldus van Reijen. Momenteel zit het datacenter met Atos en diens klanten zelfs aan de maximale capaciteit. De infrastructuur wordt over een periode van twee jaar vernieuwd. De uitbreiding doet het personeelsbestand van LCL groeien met twee fulltime posities. Door de infrastructuur uit te breiden, kan LCL bovendien nieuwe klanten toelaten. De site biedt die ruimte voor groei.
Failover en schaalvoordeel
Voor LCL biedt de overname nieuwe perspectieven. “De locatie van het datacenter is erg interessant”, weet van Reijen. “Voor business continuity-oplossingen waarbij servers via een active-active-verbinding met snelle failover met elkaar verbonden worden, zoek je twee locaties die op 20 à 25 kilometer van elkaar liggen. Dichter volstaat niet vanuit een veiligheidsstandpunt, verder maakt de active-active-verbinding moeilijker.” In dat opzicht is LCL’s aanwinst in Huizingen perfect gesitueerd ten opzichte van het datacenter in Diegem. “Om die reden is ook het datacenter in Aalst populair”, voegt van Reijen nog toe. Verder brengt het datacenter servers natuurlijk dichter naar klanten ten zuiden van Brussel, wat op zichzelf al interessant is.
Het nieuwe datacenter in Huizingen is perfect gesitueerd ten opzichte van dat in Diegem.
LCL ziet met de investering ook een kans om schaalvoordeel te verwezenlijken. Van Reijen: “We hebben de laatste jaren sterk ingezet op software, monitoring van allerhande datapunten en toegangscontrolesystemen. Dat kostte de afgelopen jaren heel wat geld, maar nu kunnen we die innovaties automatisch uitrollen naar het nieuwe datacenter.”
Groei
In dat opzicht is het voor LCL interessant om te groeien. “We zijn de tweede onafhankelijke partij in België”, analyseert van Reijen nog. “Met de overname komen we een stapje dichter bij de nummer één. Het is een leuke ambitie om ooit de grootste te worden, maar we willen in de eerste plaats de referentie worden in de datacentermarkt. De beste speler hoeft daarom niet de grootste te zijn.” De overname kadert in LCL’s plan om doordacht te groeien, op een manier die meerwaarde biedt binnen de huidige organisatie. Het datacenter in Huizingen past omwille van zijn locatie en de mogelijkheid om eerder gemaakte investeringen uit te rollen, perfect in dat plaatje.
Omdat Atos zelf gebruik blijft maken van het datacenter, zocht de partij naast een koper ook een partner. LCL moest opboksen tegen één andere partij. “Wij kwamen eruit omdat we binnen de organisatie de ervaring hebben om het datacenter uit te baten”, vermoedt van Reijen.