Op zijn jaarlijkse .Next-conferentie kondigt Nutanix heel wat nieuwe functies aan voor zijn platform. Nog belangrijker is de steeds duidelijkere visie van het bedrijf op IT en de manier waarop het ter ondersteuning daarvan een ecosysteem uitbouwt.
De eerste opvallende nieuwigheid voor Nutanix tijdens de .Next 2021-conferentie is de aangepaste slogan. ‘We make infrastructure invisible’ is nu ‘We make infrastructure complexity invisible.’ “Of je de infrastructuur nu wel of niet ziet, is eigenlijk niet zo belangrijk”, beaamt Luc Costers, Country Lead voor BeLux en Oost-Europa. Het is de complexiteit waar organisaties mee worstelen. “Bedrijven willen dat de verschillende componenten van hun infrastructuur aan elkaar plakken en geïntegreerd zijn. Bij een nieuwe release wil je niet dat een IT’er twee dagen moet breien voordat alles in elkaar past.”
Vijf blokken
Nutanix zet in op die integratie en een bijhorend ecosysteem. De HCI-specialist zag het levenslicht als verkoper van HCI-toestellen, maar evolueerde vervolgens naar software. Intussen ontpopte die software zich tot een platform met vijftien verschillende producten. Costers: “Op .Next groeperen we die producten onder vijf verschillende blokken om klanten meer overzicht te geven in de capaciteiten van ons platform.”
Concreet gaat het over volgende blokken:
- Hybride infrastructuur (daaronder valt onder andere het AOS-besturingssysteem voor HCI-omgevingen)
- Management van de hyperconverged infrastructuur (met de Prism-software)
- Opslag (van gestructureerde en ongestructureerde data: in dit domein deed Nutanix één van zijn grootste aankondigingen)
- Database (met Era)
- End user computing (VDI)
Wat end user computing betreft, valt de vernieuwde relatie met Citrix op. Na de overname van Citrix-concurrent Frame bekoelde de relatie met Nutanix, maar de vriendschap kent nu een heropleving. “Concreet geeft Citrix aan dat een installatie op bare metal-servers niet noodzakelijk de beste keuze is en Citrix het best werkt op Nutanix.”, verduidelijkt Costers.
Samen sterk
Citrix is niet de enige partij waarmee Nutanix de banden versterkt. Op .Next krijgt ook de relatie met Commvault en Red Hat een belangrijke plek. Costers kijkt sterk uit naar de samenwerking met Red Hat. “Sommige prospecten onderzoeken gerichte pistes voor hun IT-infrastructuur. Ze willen bijvoorbeeld inzetten op DevOps en daarop heeft Nutanix alleen geen compleet antwoord. In samenwerking met Red Hat kunnen we de rode loper uitrollen voor OpenShift.” Costers en Nutanix zien in Red Hat een krachtige tandem in de strijd tegen VMware.
Langs de kant van de cloud verdiept Nutanix zijn relatie met hyperscalers. Nutanix werkte al netjes samen met AWS. “Klanten konden via ons platform eenvoudig hun on-premises infrastructuur opschalen in de cloud”, legt Costers uit. “Dat is handig om snel nieuwe capaciteit toe te voegen of zaken te testen. De hybride cloud wordt uitgebreid naar een bare metal-aanbod van AWS dat -net als on-premises- samenstelbare HCI-infrastructuur ondersteunt. Klanten kunnen dan in hun vertrouwde Nutanix-omgeving verder werken. Zelfs licenties worden mee overgezet.”
Eenvoudige hybride cloud
De HCI-specialist breidt de samenwerking nu uit naar Microsoft Azure en het Google Cloud Platform. De samenwerking met Google wordt nog uitgewerkt maar die met Azure zit al in de testfase. “Ook in België draaien we al tests met Nutanix op Azure”, zegt Costers.
Ook in België draaien we al tests met Nutanix op Azure.
Luc Costers, Country Lead voor BeLux en Oost-Europa
De samenwerking met hyperscalers zoals Azure en AWS maakt het mogelijk voor IT-beheerders om een eenvoudig te beheren hybride omgeving uit te rollen. Costers wijst op het prijsvoordeel: “Zonder Nutanix voorzie je drie verschillende virtuele machines voor drie verschillende workloads, die ieders iets te ruim gerekend zijn om zeker geen pk’s tekort te komen. Met Nutanix betaal je voor één poule aan hardware die je naar believen kan verdelen over je workloads zodat je niet teveel hoeft te investeren.” In essentie brengt Nutanix het voordeel van HCI naar de cloud op een manier die aanvoelt als een extensie van het on-premises platform.
Voordelige slaapstand
Verder biedt het bedrijf enkele heel specifieke functies. Zo kondigde Nutanix op .Next de verbetering van de ‘Hybernation’-functie aan. Costers: “Daarmee neem je een snapshot van een workload die je vervolgens op goedkope opslag kan parkeren wanneer je die even niet nodig hebt. De hardwarekost voor de workload daalt zo naar nul euro. Wanneer je de workload opnieuw wil gebruiken duurt het slechts enkele seconden om die verder de initialiseren.
Tot slot wijst Costers op de eenvoud van de uitgebreide Nutanix-omgeving. “Via het platform is de IT-omgeving echt één geheel. Zo rol je hetzelfde beleid uit on-premises en in de cloud. De Country Lead denkt dat die vereenvoudiging essentieel is voor de toekomst van het hybride cloudmodel.
Verbeteringen in het eigen platform
De focus op partners ligt in het verlengde van de visie van Nutanix. Het bedrijf sleutelt langs de ene kant aan de uitbouw van het eigen platform en wil langs de andere kant zoveel mogelijk relevante partners bij dat platform betrekken. Nauwe samenwerkingen met partijen als Red Hat en Microsoft Azure tonen aan hoe dat ecosysteem stilaan volwassen wordt. Toch mag ook de focus op de eigen producten niet ontbreken.
Daarbij zien we op .Next vooral incrementele verbeteringen. Hybernation wordt bijvoorbeeld een stuk sneller en AOS krijgt overzichtekijker netwerkbeheer mee. Het meest in het oog springt echter Nutanix Data Lens: een nieuw product onder het ‘Opslag’-blok van het Nutanix-platform.
“Nutanix Data Lens is een cloudgebaseerde dienst voor data governance”, zegt Luc Van Remoortel, Senior Manager System Engineering, daarover. “Data Lens geeft beheerders een globaal overzicht van alle ongestructureerde data in zowel Nutanix Files als S3 Object-opslag. Daarmee kunnen organisaties de data aan een intelligent lifecycle-beheer onderwerpen.”
lees ook
Hoe België via HCI de concurrentie met cloudgiganten aan gaat
De oplossing helpt verder bij beveiliging en compliancy met de hulp van AI-algoritmes. “Data Lens zal proactief gegevens beschermen tegen ongeoorloofd gebruik en ransomware detecteren”, aldus Van Remoortel.
Sterke hand
De tool illustreert de totale aanpak van Nutanix die zo zichtbaar is op deze .Next. Het eigen platform wordt uitgebreid waar nodig, bestaande oplossingen krijgen updates en nauwe samenwerkingen met relevante partners zorgen voor een totaal ecosysteem. Op de conferentie toont Nutanix een erg sterke hand. Het bedrijf moet zijn volwassen aanbod nu verzilveren door interessante prospecten te overtuigen, maar ook daar zit volgens Costers intussen flink wat tractie. We zijn benieuwd naar de toekomst.