Traditionele hosting of containers met Kubernetes? En moet dat dan bij een hyperscaler?

Containers en Kubernetes kan je bijna een rage noemen. Moet je om mee te zijn altijd de sprong wagen van traditionele hosting naar containers? En wil dat dan automatisch zeggen dat je naar Amerikaanse hyperscalers in de cloud moet kijken?

Wil je starten met containers? Bezint eer ge begint. Containers en Kubernetes zijn een populaire hype met onmiskenbare voordelen, maar dat betekent niet dat ze voor iedereen de interessantste oplossing zijn.

“Wie kiest voor Kubernetes, kiest voor schaalbaarheid”, vertelt Johnny Bouckaert, Teamlead SRE bij Combell. “De flexibiliteit is een voorname troef. Met containers kan je componenten van een toepassing als kleine stukjes code draaien. Moet je componenten opschalen, dan kan dat heel efficiënt.”

Niet voor iedere app

Dat klinkt goed, maar betekent natuurlijk wel dat je een applicatie nodig hebt die je kan opsplitsen in componenten. “Niet iedereen heeft Kubernetes nodig, of kan er optimaal gebruik van maken”, weet Bouckaert. Hij maakt deel uit van een team bij hostingprovider Combell dat Kubernetes aanbiedt aan klanten. Bouckaert beseft dat organisaties soms een beetje begeleiding nodig hebben met hun geplande keuze voor containers.

“Eerst en vooral onderzoeken we samen met de klant of een bepaalde applicatie wel klaar is voor Kubernetes”, verduidelijkt Bouckaert. “Een grote monolithische applicatie haalt er geen voordeel uit. In dat geval is traditionele cloudhosting interessanter, tot de toepassing wordt aangepast.”

Logisch: een grote onsplitsbare applicatie heeft geen componenten die je kan opschalen of aanpassen om aan de vraag te voldoen. Zo’n traditionele applicaties draaien als één geheel en voelen zich perfect thuis op een virtuele machine binnen traditionele cloud hosting. Dat betekent niet dat Kubernetes voor zo’n toepassingen op termijn geen oplossing kan zijn, wel dat de applicatie in kwestie er nog niet klaar voor is.

Frederik Vandersteene, Solutions Architect bij Combell benadrukt dat: “We hebben klanten al geadviseerd om te wachten en de stap naar containers voorlopig niet te zetten.”

Splitsen of niet?

Samengevat is het best eenvoudig. Bij moderne applicaties die je kan opsplitsen in componenten die in containers passen, is Kubernetes interessanter dan traditionele hosting. Een Kubernetes-cluster biedt niet alleen meer functionaliteit, maar laat klanten ook toe om efficiënter te schalen en zo te besparen.

“Om bijvoorbeeld één eenvoudige website te hosten, heeft Kubernetes dan weer geen zin”, zegt Vandersteene. “Vooral applicaties waarvoor je al meerdere virtuele machines op meerdere servers draait, halen voordeel uit containers.”

Vooral applicaties waarvoor je al meerdere virtuele machines op meerdere servers draait, halen voordeel uit containers.

Frederik Vandersteene, Solutions Architect Combell

Dat gebeurt sneller dan je denkt. Bouckaert: “Heb je meer capaciteit nodig voor een monolithische applicatie, dan moet je de database ontdubbelen alsook de toepassing zelf. Zo kom je al snel aan enkele extra virtuele machines. Dat is niet efficiënt: containers bieden dan wel een beter alternatief.”

Zomaar van start?

Containers en Kubernetes zijn zo vaak handig, maar kan je er ook meteen mee starten? Hyperscalers suggereren van wel: de oplossingen van de grote cloudproviders lijken het eerste gezicht interessant. “De drempel is inderdaad heel laag”, merkt Vandersteene, op. “Met een klik ben je begonnen, maar een goede Kubernetes-cluster opzetten is niet zo evident. Er komt veel meer bij kijken dan gewoon klikken.”

Containers in goed georganiseerde clusters draaien vereist meer expertise, maar die heeft niet ieder team. Daar probeert Combell op in te spelen met een lokaal eigen aanbod. Het bedrijf werkte daarom een dienst uit op maat van organisaties die aan de slag willen met containers en hun applicaties ook wel kunnen gebruiken, maar hulp nodig hebben bij het opzetten en het onderhoud en de back-up van de clusters en de infrastructuur.

Van intern gebruik naar externe dienst

“Intern gebruiken we al geruime tijd containers met Kubernetes”, verduidelijkt Bouckaert. “We kregen de afgelopen jaren steeds meer de vraag van klanten of we iets aanbieden op dat vlak. Zij hebben doorgaans wel technische kennis, maar niet van Kubernetes.”

Combell zette de dienst op geïnspireerd op zijn bestaande cloudhosting-aanbod. “Bij hosting zijn wij verantwoordelijk voor monitoring, onderhoud en back-up. Dat doen we ook voor Kubernetes”, verduidelijkt Bouckaert.

Persoonlijke samenwerking

De troef van Combell zit bij de persoonlijke aanpak. Klanten krijgen niet gewoon een kant-en-klare oplossing die maar moet passen. Combell heeft momenteel een toegewijd team van experts die aan de dienst werken. Zij werken nauw met de klant samen om infrastructuur op te zetten op maat van diens ambities.

lees ook

Een schild voor je website: hoe hostingprovider Combell zijn klanten van malware beschermt

Vandersteene: “We bieden een Slack-kanaal voor een-op-een communicatie tussen onze Kubernetes-ingenieurs en de klant. Het proces loopt helemaal samen, met een korte lijn tussen alle partijen. We gaan samen vooruit.” Dat gebeurt in combinatie met een vaste factuur, die niet beïnvloed wordt door de communicatie. “Hoe vaak klanten ook overleggen met ons team, het budget blijft hetzelfde.”

Onderhoud en beheer

Combell neemt ook het onderhoud van de Kubernetes-omgeving voor zijn rekening. Klanten moeten zich vooral bezighouden met hun applicatie, en de provider regelt wat erachter gebeurt. De overeenstemming met hosting, waar de klant de website voorziet en Combell die in de lucht houdt, is treffend.

Dat wil niet zeggen dat de monitoring achter gesloten deuren gebeurt. Integendeel. Bouckaert wijst erop dat klanten logs perfect zelf kunnen analyseren in hun favoriete tools. Combell zorgt over de hele lijn voor een nauwe integratie met bestaande oplossingen en de CI/CD-pipeline.

Veiligheid voorop

De provider ontfermt zich verder over back-ups, beveiliging en updates. “Ieder half jaar upgraden we Kubernetes naar een nieuwe versie”, licht Bouckaert verder toe. “We nemen dan proactief contact op en kijken vooraf naar zaken die misschien problemen zullen opleveren. De klant krijgt dan een duidelijk overzicht van wat er eventueel moet aangepast worden binnen de container-applicatie om problemen te voorkomen.”

Daarmee neemt Combell al een belangrijke drempel voor tijdige upgrades weg en dat is belangrijk. Een omgeving die up-to-date is, is immers veel minder kwetsbaar voor cyberaanvallen. Daar houdt het niet op. “We voeren onder andere automatisch CVE-scans uit op images om eventuele beveiligingsfouten aan het licht te brengen”, weet Bouckaert.

Loopt er toch ergens iets mis, door een cybercrimineel of gewoon door een foutje van de klant zelf, dan volstaat een telefoontje. Binnen het half uur is de omgeving via een back-up hersteld, maken beide heren zich sterk.

Enthousiaste markt

De experts van Combell zijn blij met het tempo waarop nieuwe klanten intekenen. Daarbij gaat het niet alleen om organisaties die nieuw zijn bij Kubernetes, maar ook bedrijven die de overstap maken van hyperscalers omdat ze op zoek zijn naar meer ontzorging.

Het valt Bouckaert op dat Kubernetes-klanten doorgaans technischer aangelegd zijn, al wijst hij erop dat ervaring met containers of Kubernetes niet noodzakelijk is. “Als klanten nieuw zijn hebben ze heel veel vragen. We organiseren dan uitgebreide calls. In de praktijk is één van onze experts dan bijna fulltime met de klant bezig. We zien doorgaans dat alles na een week of drie op rails staat en onze input minder nodig is.”

Containers 101

Die beginperiode kan erg leerrijk zijn voor de klant. “We werken met partijen die Kubernetes al kennen, maar net zo goed met mensen die nog nooit iets ontwikkeld hebben voor containers. We leggen hen dan uit hoe ze een image moeten maken”, gaat Bouckaert verder. “We laten hen voor de eerste keer met een container Hello world zeggen.

We werken net zo goed met mensen die nog nooit iets ontwikkeld hebben voor containers.

Johnny Bouckaert, Teamlead SRE Combell

De persoonlijke ondersteuning op maat zien Bouckaert en Vandersteene als de grootste troeven van het aanbod van Combell. Op prijs of schaalbaarheid concurreren met hyperscalers is niet de ambitie van het bedrijf. Een directe klantenrelatie, maatwerk en voorspelbaarheid via een vaste kost per maand moeten de juiste partijen overtuigen. “Ook wij kunnen snel schalen”, verduidelijkt Vandersteene wel, “maar je moet het ons wel zelf even laten weten. Zo bewaken we de voorspelbaarheid van de kosten en kijken we mee na of een opschaling wel nodig is.”

Toekomstperspectief

De experts zijn er zeker van dat hun Kubernetes-aanpak een plaats heeft in de markt en het snelgroeiende enthousiasme onderschrijft dat. Traditionele cloudhosting blijft de belangrijkste pijler voor de hostingspecialist, maar Kubernetes wint duidelijk aan belang. Naarmate meer traditionele monolithische applicaties naar moderne component-gebaseerde toepassingen evolueren, zal de relevantie van Kubernetes bovendien alleen maar toenemen.

“De ondersteuning die we bieden spreekt aan, maar ook inzake stabiliteit en beveiliging gooien we hoge ogen”, zegt Bouckaert nog. Voor de toekomst houdt Combell de vinger aan de pols. Het aanbod van oplossingen zal in de toekomst nog meer aandikken op vraag van klanten. Er lijkt immers plaats te zijn in de markt voor het gezicht van een betrokken expert als alternatief voor de anonimiteit van de hyperscalers.

Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Combell. Klik hier voor meer informatie over het Kubernetes-aanbod van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home