Een managed hosting provider speelt een belangrijke sleutelrol in de hosting en beveiliging van je bedrijf. Hij houdt de boel op de achterkant recht, zodat jij je kan focussen op je bedrijf.
Binnen je bedrijf is het belangrijk dat je je kan focussen op de core business en je eigen takenpakket. Applicaties en websites beheren en onderhouden, zijn daar vaak geen onderdeel van. Daarvoor bestaat er de managed hosting provider. Voor welke zaken van je website of applicatie kan je rekenen op je hosting provider? Wesley Hof, CTO bij Combell, licht de belangrijkste taken van een managed hosting provider toe.
Stopcontact
We starten met de ‘wat’-vraag. Wat is een managed hosting provider? Hof maakt de vergelijking met een stopcontact. “Net zoals je een apparaat in een stopcontact steekt om het van elektriciteit te voorzien en te laten functioneren, zet je je website op een server van een hosting provider om die toegankelijk te maken op het internet.”
De managed hosting provider zorgt er vervolgens voor dat je website up-to-date en beveiligd is. Wat houdt dat dan precies in? Hof zet de belangrijkste taken op een rij:
- Het beheren van je server
- Zorgen dat alles beveiligd is
- Prestaties monitoren en optimaliseren
- Back-up en disaster recovery
- Continu ondersteuning bieden
Omgeving op punt
Een eerste belangrijke taak van de hosting provider is om een up-to-date omgeving te creëren. “Websites of applicaties die werken in een wankelende serveromgeving, kunnen een impact hebben op je bezoekers”, stelt Hof. Een goede provider zorgt dus voor de installatie en configuratie van je server. Ook daar stopt het niet bij. De provider dient alles up-to-date te houden om beveiligingsrisico’s te minimaliseren.
Die beveiligingsrisico’s inperken gaat verder dan alleen het up-to-date houden. Providers staan daarnaast in voor de beveiliging van servers, iets wat vandaag de dag één van de belangrijkste zaken is binnen een IT-omgeving. “Managed hosting providers staan in voor alle veiligheidsmaatregelen, zoals het implementeren en onderhouden van next generation firewalls en intrusion detection-systemen voor het afweren van cyberaanvallen”, aldus Hof.
lees ook
Migreer je website naar een andere hostingprovider: hoe eenvoudig is dat eigenlijk?
Tot dat beveiligingstakenpakket behoort ook het scannen en verwijderen van malware, alsook belangrijke data op een veilige manier versleutelen. Daarnaast is het continu monitoren van alle IT-systemen cruciaal om beveiligingsinbreuken te voorkomen. “Kortom, hosting providers bouwen het security schild voor jouw applicatie”, stelt Hof.
Prestaties monitoren
Naast een goede beveiliging, wil je natuurlijk dat je website of applicatie ook optimaal presteert. “Hosting providers monitoren daarvoor continu de prestaties om problemen zoals hoge belasting of ongewoon internetverkeer te identificeren”, weet Hof. Ze kunnen de serverkracht aanpassen om te voldoen aan de veranderende behoeften op basis van verschillende technieken, waaronder caching om de laadtijd te versnellen.
Dataverlies is misschien wel één van de grootste angsten van een bedrijf. Om dit te voorkomen, zorgen hosting providers voor een back-up en disaster recovery. Wanneer de gevreesde situatie zich voordoet, kunnen ze snel gegevens herstellen en bedrijfscontinuïteit waarborgen. Zo ben je als bedrijf gerust dat je data ook in situaties van dataverlies veilig blijven.
Steun en toeverlaat
“Dit alles staat nergens zonder ondersteuning”, meent Hof. “Je moet 24/7 beroep kunnen doen op jouw hostingpartij en hun experten.” Hij raadt bovendien aan om te werken met een lokale provider. “Je krijgt dan een expert aan de lijn die je eigen taal spreekt, jouw omgeving en server kent, en bovendien weet waar jouw business voor staat”, besluit Hof.
Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met Combell. Kijk hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.