De multicloud volgens VMware: applicaties centraal

VMware

De toekomst is multicloud, en VMware staat naar eigen zeggen uniek gepositioneerd om organisaties daarbij te begeleiden. Tijdens VMworld 2021 horen we hoe de virtualisatiespecialist zijn toekomstvisie vertaalt naar strategie.

VMware-CEO Raghu Rahuram ziet zijn bedrijf een derde levensfase binnenstappen. De eerste fase heeft VMware groot gemaakt: het bedrijf verwierf naam en faam als virtualisatiepionier in het eerste decennium van deze eeuw. Tegen 2010 vond er een verschuiving plaats richting de cloud en verlegde VMware zijn focus. Het bedrijf ontwikkelde een uitgebreid softwareportfolio ter ondersteuning van het private datacenter, vertrekkende vanuit zijn sterktes binnen virtualisatie.

Raghuram ziet hoe er intussen een derde fase is aangebroken: die van de multicloud. Ook daar heeft VMware de ambitie om een leidersrol op zich te nemen. Tijdens de digitale VMworld 2021-conferentie wordt duidelijk hoe die plannen eruit zien.

Vijf pijlers voor moderne IT

“Applicaties staan centraal”, vertelt Frederiek Van Hoornick, manager solution engineering bij VMware. “Het zijn toepassingen waarmee klanten en werknemers in contact komen.” VMware bouwt zijn toekomst daarom rond de modernisering van toepassingen en focust op vijf belangrijke domeinen die daarbij komen kijken.

  • Cloudinfrastructuur: VMware wil consistentie aanbieden met Cross-Cloud Services en organisaties toelaten moderne en bestaande applicaties samen te draaien.
  • Applicatiemodernisering: dit is de lijm van de aanpak. Apps moeten schaalbaar draaien in de ideale omgeving. VMware Tanzu drijft dit luik aan.
  • Edge: VMware ziet applicaties niet alleen verspreid raken over een hybride multicloudomgeving, maar stelt ook een groeiend belang van de edge vast. Ook daarvoor wil het bedrijf oplossingen en diensten voorzien.
  • Beveiliging en connectiviteit: cyberaanvallen worden alsmaar complexer en komen vaker voor. Daarom doorspekt VMware zijn aanbod met nieuwe beveiligingsmogelijkheden. Zero Trust speelt een belangrijke rol en de technologiereus zet in op ransomwarebescherming.
  • Anywhere workspace: dit luik hangt samen met zowel beveiliging als applicaties. VMware wil dat toepassingen mensen bereiken zodat ze op een veilige manier kunnen werken van overal.

Cloud: de nieuwe silo

Van Hoornick merkt dat organisaties wereldwijd maar zeker ook bij ons de verschillende cloudproviders nog te vaak als silo’s behandelen. “Iedere cloud wordt een nieuwe silo en dat is niet de bedoeling.” Sophie Decock, Country Manager Belux, valt hem bij: “Bedrijven zitten bijvoorbeeld bij Microsoft Azure, kijken dan naar het Google Cloud Platform of AWS, en denken dat ze ook daarvan kennis moeten hebben.”

VMware wil het platform zijn op die complexe cloudinfrastructuur. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat zijn klanten apps vlot en veilig kunnen ontwikkelen, uitrollen en draaien op de plaats die daarvoor het meest geschikt is. In de praktijk zal dat een combinatie van on-premises en verschillende publieke cloudlocaties zijn. Via het eigen platform zorgt VMware ervoor dat IT-specialisten geen expert meer hoeven te worden in alle afzonderlijke omgevingen.

Cloud Smart, niet Cloud First

Decock en Van Hoornick spreken van ‘cloud smart’ als alternatief voor de boutade ‘cloud first’. Ze suggereren daarmee dat bedrijven per toepassing moeten nadenken welke locatie of provider het meest geschikt is. “Welke services zijn er nodig om een klant te bedienen”, stipt Van Hoornick aan. “Op basis daarvan moet je beslissen.” De silomentaliteit blokkeert die manier van denken en moet dus op de schop.

Een cloud kies je in functie van de applicatie en de klant.

Sophie Decock, Country Manager Belux

Decock: “Ondernemingen moeten snel aan de slag kunnen om de noden van hun klanten en werknemers te vervullen, maar ze moeten tevens naar de toekomst kijken. De cloud is een blijver, maar we moeten er slim mee omgaan. Een cloud kies je in functie van de applicatie en de klant. Om dat te doen, heb je wel consistentie nodig in de ontwikkeling van de applicaties.”

Kapers op de kust

Het verhaal klinkt ons bekend in de oren. Enerzijds komt dat omdat VMware consistent is. Het ‘cloud smart’-principe en de push naar multicloud komt niet uit de lucht gevallen. Al sinds 2015 is het de ambitie van VMware om organisaties te helpen hun toepassingen overal te draaien. De visie op VMworld 2021 ligt in het verlengde.

Anderzijds denken we aan concurrent Nutanix, die wat cloud betreft een gelijkaardige visie in de schijnwerpers zet. Zowel Nutanix als VMware hameren erop dat je workloads op de meest geschikte locatie moet draaien en dat een hybride multicloud een logisch gevolg is. Beide bedrijven geven toe dat een dergelijke infrastructuur heel complex is en bieden een overkoepelend platform aan dat de complexiteit wegwerkt.

Unieke positionering

Van Hoornick ziet drie speerpunten waarmee VMware zich kan onderscheiden van de rest. Hij haalt aan dat VMware al sinds 2015 aan deze visie werkt en dus al zeven jaar lang samenwerkingen smeedt. De nauwe bandt met AWS springt in het oog en wordt nu uitgebreid met andere hyperscalers.

Vervolgens benadert VMware de multicloudproblematiek vanuit het standpunt van de applicatie. “De overname van Pivotal in 2019 drukt zijn stempel. Applicaties en de modernisering ervan staan centraal in onze aanpak.”

lees ook

Nutanix zet in op automatisering en veiligheid op .Next

Tot slot is Van Hoornick trots op de end-to-end-aanpak van VMware: “Van eindgebruiker over multicloud tot edge: wij kunnen alles end-to-end verzorgen en beveiligen.” VMware en Nutanix delen misschien een doel in de vereenvoudiging van complexe infrastructuuromgevingen, maar de focus ligt anders.

België is mee

Hoe staat België er nu voor? Ons land is internationaal niet befaamd voor de snelle omarming van nieuwe technologie. Bij hybride cloud is dat anders, zoals we eerder al opmerkten. “Belgische ondernemingen staan samen met Ierland, Finland en Nederland aan de kop van het hybride model”, weet Decock.

De inzet van VMware op VMworld 2021 is dus erg relevant voor onze contreien. Raghuram verwacht dat multicloud de standaard wordt voor de komende 20 jaar. Is dat inderdaad het geval, dan wordt de rol van overkoepelende platformen kritiek. VMware windt er geen doekjes om: het wil de leidersrol op zich nemen in de ontluikende sector.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home