Elke euro telt: FinOps legt de basis voor hoger rendement in de cloud

finops

Bedrijven die geen zicht hebben op wat ze uitgeven in de publieke cloud, kunnen voor een onaangename verrassing komen te staan bij de eindafrekening. Met een FinOps-strategie zorg je ervoor dat elke gespendeerde euro het gewenste rendement oplevert.

Het niet weten waar men precies voor betaalt of hoeveel, lijkt een veel voorkomende trend te zijn in de publieke cloud. Cast AI berekende dat bedrijven gemiddeld 37 procent meer CPU-capaciteit afnemen bij publieke cloudproviders dan dat ze werkelijk nodig hebben, waardoor ze met dertien procent over hun budget gaan, ongeacht de grootte van de organisatie. Dergelijke situaties kunnen vermeden worden door meer zichtbaarheid te krijgen in wat je uitgeeft aan clouddiensten en of je uitgaven ook renderen.

FinOps is de discipline die zich daar over buigt. We bespreken wat FinOps inhoudt en waarom je bedrijf er zo snel mogelijk mee moet starten.

Is de cloud duur?

Het grote voordeel dat de cloud biedt ten aanzien van on-premises infrastructuur, is een lage instapkost. Je hoeft immers geen eigen servers en andere hardware aan te kopen: je huurt een stukje servercapaciteit bij de provider. De rekening wordt uiteindelijk bepaald door de hoeveelheid opslag, CPU en RAM die je afneemt, vaak per actief uur, minuut tot zelfs seconde berekend. Hoe meer je nodig hebt, hoe meer je moet betalen.

Dat klinkt logisch, maar toch laten veel bedrijven zich daardoor verrassen, merkt Niels Buekers, CTO bij Devoteam G Cloud, een gecertificeerde Google Cloud-partner. “Door het ‘pay-as-you-go’ model dat cloudproviders hanteren, hebben bedrijven moeite om hun kosten te alloceren. Het klassieke procurementproces valt weg, engineers hebben het recht verworven om kosten te maken zonder eerst goedkeuring te vragen. Dat gaat lang goed, tot de kosten plots hoog oplopen.”

Toch blijft voor veel organisaties de cloud een financieel aantrekkelijkere optie dan on-premises, is Buekers overtuigd. Om een representatieve vergelijking te maken, moet je de total cost of ownership in rekening nemen. Buekers: “In je cloudkost zit veel meer omvat dan in een traditionele omgeving. Je neemt in de cloud vaak managed services af, waar ook vervanging van defecte hardware, security, back-ups, configuraties en meer zaken die op het eerste zicht niet zichtbaar zijn, mee inbegrepen zitten. Dit zou je allemaal zelf moeten voorzien indien je de infrastructuur in eigen beheer hebt. Dat kost tijd en geld, om nog maar te zwijgen over het aantal werkuren dat vrijkomt voor het IT-personeel om meer waardevolle taken uit te voeren. Dit moet je allemaal meenemen in de totale kosten van de cloud.”

Drankrekening

In de cloud is het niet meer of minder belangrijk om je kosten te kennen dan in een on-premises omgeving, maar de aanpak is wel totaal verschillend. Uit deze nood is FinOps ontstaan, een samentrekking van finance en DevOps, dat op zijn beurt IT-development en -operations samenbrengt. De focus ligt op samenwerking tussen engineers, finance en business teams.

Het samenbrengen van al deze verschillende teams vereist een culturele shift binnen organisaties, legt Buekers uit. “Waar vroeger procurement vooraan in het proces kwam op het moment dat hardware moest aangekocht worden, werken we in de cloud met een ‘drankrekening’-systeem waar de kosten pas op het einde komen. Vroeger kwamen IT en finance eens een keer om de zoveel jaar samen om het budget vast te leggen. Door de cloud is dit veranderd en vindt de wisselwerking veel frequenter plaats. Het doel is om elke euro die je uitgeeft te linken aan een specifiek team om engineers verantwoordelijk te houden voor de kosten die ze maken.”

Buekers wil een misverstand rond het concept van FinOps de wereld uithelpen. “FinOps wordt wel eens gelijkgestemd met kosten besparen, maar dat vind ik kort door de bocht. Het gaat ook om kosten voorspellen en die te optimaliseren in verhouding tot hoe je business groeit. Zijn je kosten toegenomen met twintig procent maar je klanten in dezelfde periode met tachtig procent, dan is die twintig procent wellicht aanvaardbaar. Maar dat kan je pas zeker weten als je inzicht hebt in het totale plaatje. Door FinOps als een geheel te aanschouwen, en niet enkel te kijken hoe je kosten kan besparen, krijg je dat inzicht.”

FinOps is niet alleen kosten besparen. Het gaat ook om hoe kosten te optimaliseren in verhouding tot je business.

Niels Buekers, CTO Devoteam G Cloud

Beginnen bij jezelf

In economisch onzekere tijden zullen veel bedrijven elke euro die ze hebben minstens eens een keer omdraaien alvorens die uit te geven. FinOps moet ervoor zorgen dat geen middelen verspild worden, al loopt zoals vaak de theorie nog voor op de praktijk. Buekers: “We zien wel meer vraag, maar nog lang niet al onze klanten zijn actief bezig met FinOps. Er is nood aan een langetermijnvisie.”

Een FinOps-strategie is sneller opgebouwd dan Rome, maar in één dag ben je er niet mee klaar. Om te beginnen, moeten bedrijven eerst aan retrospectie durven doen. Buekers legt uit: “We zullen eerst samen met de klant een Maturity Assement uitvoeren. Daarbij kijken we hoe lang en ver klanten in de cloud zitten en welke cultuur binnen de organisatie heerst: zien teams zelfs wat ze verbruiken en worden ze daar verantwoordelijk voor gehouden? In veel organisaties is hier nog geen kader voor.”

Daarna is het een kwestie van stap voor stap te werken, gaat Buekers verder. “Het beste is om een klein centraal team samen te stellen met mensen uit meerdere domeinen, zoals product, engineering, finance en management. Dit team kan de basis vormen om een FinOps-cultuur in je organisatie te laten groeien. Je kan je op zoveel zaken focussen dat je door de bomen het bos niet ziet. Wij adviseren om zowel strategisch te werken als enkele concrete operationele acties te ondernemen en zo geleidelijk aan maturiteit te ontwikkelen. Eens je ondervonden hebt wat wel en niet werkt voor je bedrijf, kan je richtlijnen en principes uitwerken en die verder in de organisatie implementeren.”

Vijf geboden van FinOps

Een beetje technologische hulp kan geen kwaad en het is zeker niet zo dat cloudproviders de kosten van hun diensten proberen te verbergen. Buekers beaamt: “Iedere provider heeft wel zijn specifieke tools om consumptiekosten te meten en bij langetermijncontracten kan je betere tarieven onderhandelen. Werk je in meerdere clouds, dan bestaan er ook cross-platformtools om zichtbaarheid over de clouds heen te vergroten. Het is niet per se een kwestie van niet weten dat de tools bestaan, maar bedrijven weten niet altijd niet welke belangrijk zijn. De beschikbare tools zullen je ook niet het volledige plaatje kunnen tonen waarom de kosten zijn zoals ze zijn.”

Devoteam G Cloud hanteert zelf het framework dat wordt aangeboden door de FinOps Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet om best practices rond FinOps uit te bouwen. Dit framework bevat de vijf kerncapaciteiten van een FinOps-strategie:

  • Kostentoewijzing: het geheel van werkwijzen om een geconsolideerde factuur of rekening te verdelen onder diegenen die verantwoordelijk zijn voor de verschillende onderdelen ervan.
  • Gegevensanalyse & rapportering: creëer een (bijna) real-time rapportagemechanisme voor belanghebbenden.
  • Voorspellen: toekomstige uitgaven voorspellen en inzicht krijgen in de impact van toekomstige veranderingen in de cloudinfrastructuur kan gevolgen hebben voor het budget.
  • Efficiënt gebruik van resources: identificeer ongebruikte resources, gebruik de schaalbaarheid van de cloud en zet resources efficiënter in.
  • Beheer van contracten: krijg de beste tarieven van uw leverancier met mechanismen zoals verplichtingen op langere termijn of samenwerking met een cloudpartner.

Maar daarmee is de FinOps-kous nog niet af. Je kostenstrategie dient ook zelf aan regelmatige evaluatie onderworpen te worden. Devoteam voert bij klanten herhaaldelijk een FinOps Maturity-test uit. “Deze assessment omvat alle domeinen en capaciteiten en laat zien hoe goed teams FinOps toepassen. Het is handig om deze beoordeling elke zes maanden te herhalen om de vooruitgang van het team te volgen. Je kunt dan per domein of capaciteit een volwassenheidsniveau toekennen”, besluit Buekers.

FinOps is een marathon en geen sprint, maar wie er nu mee begint, zal daar spoedig de vruchten van plukken. Technologische vooruitgang staat niet stil en bedrijven zullen moeten blijven investeren in IT om mee te blijven. Weten wat je uitgeeft en welk rendement je daarvoor terugkrijgt, is de basis voor een gezonde IT- en cloudstrategie.


Deze redactionele bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Devoteam G Cloud.