DataCore richt zijn vizier op cloudrealisten en edge-opportuniteiten

DataCore is aan een sprint bezig, maar tegelijk ook aan een marathon. Cloud is niet de allesomvattende oplossing. Data vindt zijn weg deels terug, en daarop wil het merk kapitaliseren.

Software Defined Storage, SDS voor de vrienden, is de basis waarmee DataCore groot mee is geworden sinds 1998. SANsymphony is de sleutel tot het succes van het merk en ook het enige product binnen het portfolio tot 2020 met een focus op block- en bestandsopslag.

Het is een marathon, maar stiekem ook een sprint. Op vier jaar tijd nam het vijf organisaties over om verder uit te breiden naar cloud, kubernetes en edge. De eerste, met Swarm als resultaat, focuste nog erg op SDS. De overname van MayaData met OpenEBS bracht een containerplatform. De twee volgende overnames legden de focus op edge met Perifery en Object Matrix.

De meest recente is diegene met de grootste ambities: AI+ met onder andere geautomatiseerde workflows.  

Data-explosie en NIS2

DataCore CEO Dave Zabrowski staat gezwind op het podium van de jaarlijkse DataCore Days, dit jaar in het Franse Menton. Net daarvoor mochten we nog een uiterst ludiek filmpje zien. Work hard, play hard, zo voelt het allemaal aan bij DataCore.

Zabrowski wijst naar de trend die elke opslagboer aanhaalt: “De data-explosie is overal. Elke veertien maanden verdubbelt de data. Voor ons zijn dat marktopportuniteiten.”

Hij hangt er nog naadloos zijn NIS2-wagon aan:. “De nieuwe regelgeving wijst op een verplichte cyberweerbaarheid voor bedrijven. Datamanagement wordt de sleutel. Voorkomen, detecteren en herstellen.” We zien de drie woorden meermaals verschijnen in de andere presentaties die dag.

NIS2 wordt een belangrijk focuspunt voor DataCore. Later deze maand volgt een nieuwe NIS2-specifieke oplossing waarover voorlopig nog weinig is bekend.

Ruim aanbod dankzij overnames

Met DataCore.Next heeft het bedrijf een sterke kern in handen voor de toekomst, met dank aan de vele overnames en verschillende investeringsrondes:

  • SANsymphony: SDS, de basis waarmee DataCore is gegroeid. Dit focust puur op cloud en edge.
  • Swarm: Een AWS S3-native oplossing. Toepasbaar in de cloud, edge en on-premises.
  • AI+: AIOps workflows, oftewel de automatisering van AI in de edge en workflowautomatisatie. Toepasbaar in de cloud, on-premises en de edge.
  • OpenEBS: Container-native opslagplatform voor Kubernetes-gebaseerde oplossingen. Opnieuw hier de drie pilaren: on-premises, cloud en edge.

Zabrowski wijst naar de opportuniteiten de komende jaren omdat er een duidelijke trend is. “Eind 2024 zullen we richting een totale wereldwijde opslagcapaciteit van 4.250 exabytes evolueren, komende van 1.420 exabytes in 2020. Dat is een enorme klim, maar het budget dat organisaties aan IT-infrastructuur geven, is niet evenredig mee gegroeid. In dat gat moeten we springen.”

Cloudrealisme

De CEO haalt in zijn keynote meermaals deze trend naar boven: de exodus naar on-premises is gestart. “Cloudklanten zien vandaag in dat de kosten de pan uit zwieren en dat de datasets te groot worden. Zelfs Amazon gaf vorig kwartaal nog in de toelichting van zijn kwartaalcijfers toe dat het deze trend waarneemt.”

De edge gaat een erg belangrijke rol spelen volgens Zabrowski. “Grote datasets moeten in de edge beheerd worden. Alle data zijn te groot geworden om vanaf één centrale locatie te beheren. Alles gebeurt in de edge, enkel de metadata wordt naar een centrale locatie verhuisd.”

Niet toevallig is dat de kern van DataCore, waardoor het vanzelfsprekend is dat Zabrowski op die nagel blijft slagen. Anderzijds moeten we hem gelijk geven dat DataCore optimaal is gepositioneerd om hiervan te kunnen profiteren in Europa waar het voornamelijk actief is.

Kubernetes als groeipoot

Op het einde van zijn keynote wijst de CEO erop dat organisaties zich niet in de luren mogen leggen. “Let op cloudwashing. Organisaties droppen oude applicaties in de cloud en denken dat ze klaar zijn. Nee hè. Hetzelfde gebeurt op dit ogenblik massaal met artificiële intelligentie. Probeer realistisch te zijn, anders haalt de realiteit je in.”

Let op cloudwashing. Organisaties droppen oude applicaties in de cloud en denken dat ze klaar zijn. Nee hè.

DataCore CEO Dave Zabrowski

Tot slot wil Zabrowski nog een lans breken voor containers. “Voor ons is Kubernetes strategisch ontzettend belangrijk. Het is namelijk de meest efficiënte manier om applicaties uit te rollen vandaag. Virtualisatie heeft het gewonnen van bare metal. Kubernetes gaat op dezelfde manier zijn stempel drukken.”

Tegelijk koppelt hij aan zijn liefde voor containers een belangrijke nieuwe aankondiging met een ondersteunde oplossing van OpenEBS voor het enterprisesegment.

Kubernetes wordt een belangrijke bron van inkomsten voor DataCore, aldus de CEO. Dat in combinatie met trouw werkpaard SANsymphony en de start van een AI-traject maakt van het bedrijf een interessante partij om de komende periode in het oog te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.