Je data on-prem of in de cloud: het is bijzaak (maar heeft wel consequenties)  

Waar zet je je data best: in de cloud, of toch on premises? Eigenlijk is dat niet het hoofdvraagstuk voor wie waarde wil halen uit zijn data. Zelfs het dataplatform dat je kiest, speelt niet zo’n grote rol. Al kies je toch maar beter juist.  

Je kan geen waarde uit je data halen, zonder dat je de data onder controle hebt. Daarbij dringt een keuze zich op: kies je voor data on-premises, of omarm je de cloud? “In principe kan het allebei”, merkt Christophe Robyns, Managing Partner bij Agilytic op. Hij schuift samen rond de tafel met Mathias Coopmans, Cloud en Architecture Lead bij SAS, Ziad A Fayad, Data Cloud Specialist Lead bij Salesforce en Thijs Paepen, Accountmanager bij Ctac. Samen bespreken de experts de rol van data binnen bedrijven, het beheer ervan, en hoe je gegevens uiteindelijk ontsluit om waarde te verkrijgen.  

Belangrijk en irrelevant  

De vraag rond on-premises of de cloud is in die context heel belangrijk, maar tegelijkertijd ook helemaal niet. “In feite is het irrelevant waar je data staan”, zegt Coopmans. “Er zijn technologische en financiële redenen die spelen, en ook vereisten rond regulering sturen de discussie. Wat de uitkomst ook is, technologie die in de cloud werkt, kan ook on-premises werken.”  

Coopmans vindt de discussie niet onbelangrijk, maar denkt dat de echte ontsluiting van de data pas begint wanneer je naar de rest van de technologiestack gaat kijken. Een goede implementatie daarvan zorgt voor goede resultaten, zowel on-premises of in de cloud.  

Gedwongen keuze  

Paepen nuanceert dat graag een beetje. “De keuze tussen on-premises en de cloud hangt inderdaad af van de specifieke behoeften en beperkingen van een organisatie, en zowel on-premises als de cloud zijn opties. Dat zal altijd zo blijven. On-premises blijft relevant voor specifieke gevallen.”  

“Bedrijven worden niet letterlijk gedwongen om naar de cloud te gaan”, gaat hij verder. “Maar in de praktijk heb je weinig échte keuze. Als je de recentste moderne capaciteiten en functies wil gebruiken, en wil genieten van al het nieuwe lekkers, moet je in de praktijk voor de cloud kiezen. Bovendien verhuizen steeds meer bedrijven hun oplossingen integraal naar de cloud. Kijk maar naar SAP. Je moét niet mee migreren. Maar zoek vandaag maar eens een ERP-systeem dat exclusief gebouwd is voor on-premises omgevingen.”  

Uitzondering  

“Cloud wordt de standaard”, valt Fayad bij. “On-premises blijft altijd mogelijk, maar wordt meer en meer de uitzondering.” Een hybride aanpak komt op dit moment vaak voor binnen de totale IT-omgeving van organisaties, maar is volgens hem niet gebruikelijk wat het data-platform betreft. “De hybride situatie is doorgaans het resultaat van een geleidelijke migratie naar cloud. Het hybride datalandschap is nog altijd te vinden, maar steeds meer bedrijven sturen aan op cloud.” 

On premise blijft altijd mogelijk, maar wordt meer en meer de uitzondering.

Ziad A Fayad, Data Cloud Specialist Lead bij Salesforce

De keuze voor on-premises of cloud wordt volgens de experts rond de tafel gestuurd door verschillende logische factoren, zoals regulering, en soms minder logische factoren zoals de voorkeur van bepaalde mensen en departementen. De cloud biedt het meeste flexibiliteit en de laatste nieuwe capaciteiten, maar in de praktijk raakt alles wel netjes met elkaar verbonden.  

‘Allemaal hetzelfde’  

Belangrijker is dan ook de volgende laag: die van het dataplatform. Paepen illustreert: “Bedrijven vragen vaak niet meer of een platform in de cloud zit of niet. Ze kiezen voor de capaciteiten van het platform en stellen niet meer de vraag rond on-premise.”  

lees ook

Kiezen is niet verliezen in een hybride cloud 

De keuze voor het juiste dataplatform is ingegeven door de noden, al zijn die niet noodzakelijk puur functionaliteitsgebonden. “Eigenlijk kunnen alle grote dataplatformen voor negentig procent hetzelfde”, merkt Robyns op en de rest van de tafel knikt instemmend. “Andere factoren geven de doorslag. Zit je als organisatie al voor een groot stuk in het Microsoft-ecosysteem, dan zal een oplossing binnen Azure er aantrekkelijk uitzien. Mensen vinden met expertise is erg moeilijk vandaag. Door te kiezen voor wat vertrouwd is, kunnen organisaties de kennis hergebruiken die ze al hebben.”  

Zero copy  

“Uiteindelijk zijn alle systemen toch verbonden met elkaar”, herhaalt Fayad. “Met zero-ETL, of zero copy in de volksmond, zijn omgevingen goed met elkaar geïntegreerd. Wat het meest van al uitmaakt, is wat je boven op het dataplatform bouwt en hoe snel mensen daarmee aan de slag kunnen gaan.”  

Fayad wijst naar het belang van een platform dat dicht bij de gebruiker staat, terwijl Robyns aanstipt dat het eigenlijk mogelijk is om met API’s of andere moderne data integratiemogelijkheden, zowat alles aan elkaar te lijmen. De fundering moet stevig zijn, maar wat je doet is prioritair.  

Wat is de context  

De discussie over on-premises, cloud of het ideale dataplatform is interessant voor techneuten en maakt sowieso een onderdeel uit van de datastrategie. Robyns hamert er echter op dat de datafundering geenszins het startpunt mag zijn van een discussie over AI, analytics of een ander plan om waarde uit data te halen.  

Je mag nooit IT-projecten doen omwille van IT.

Christophe Robyns, Managing Partner bij Agilytic

“Je mag nooit IT-projecten doen omwille van IT”, legt hij uit. “In ieder gesprek moet je starten vanuit zakelijke doelstellingen. Wat is er nodig? Welk probleem wil je oplossen?” De rest valt hem bij. “Het is essentieel om de zakelijke vraag te identificeren en te begrijpen voor je begint met de verzameling en de analyse van data. Wie projecten start zonder duidelijk begrip van de zakelijke context, loopt het gevaar oplossingen te ontwikkelen die niet aansluiten bij de behoeften van het bedrijf.”  

Kiezen in de marge  

Een zakelijke doelstelling kan je oplossen door waarde uit data te halen. Om dat te doen, moeten die data ergens staan en heb je een platform nodig. Maar de data, servers, cloudoplossingen en platformen moeten steeds ten dienste staan van het probleem dat je wil oplossen. In dat opzicht is de discussie over on-premises of cloud er één in de marge, zoals Coopmans aanhaalt. Maar wat je beslist, zal toch meebepalen hoe je toekomstige problemen te lijf gaat.   

Met andere woorden: het maakt niet uit of je voor de cloud kiest of niet. Maar kies om veilig te zijn toch maar voor de cloud, als de omstandigheden het toelaten. 


Dit is het tweede redactionele artikel in een reeks van drie rond het thema data en analytics. Klik op onze themapagina om alle artikelen van de ronde tafel te zien, de video en onze partners.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.