Simplexity: Dr. Werner Vogels’ op AWS re:Invent 2024 

aws werner vogels

Het is altijd uitkijken naar het moment waarop misschien wel de meest interessante keynote op AWS re:Invent plaatsvindt: die van Werner Vogels, CTO van Amazon. Tijdens de editie van 2024 kwam hij het podium op in een T-shirt van Linkin Park. 

Vogels stond tijdens zijn keynote stil bij een algemeen probleem binnen de technologie: hoe beheers je de groeiende complexiteit van systemen en behoud je gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker? Het onderwerp van zijn keynote was ‘Simplexity’, zo omschreef hij het. 

Moeilijke eenvoudigheid 

“Eenvoud is niet simpel,” stelde Dr. Vogels. Terwijl diensten als Amazon S3 en DynamoDB de belofte van eenvoud waarmaken voor gebruikers, zijn deze systemen onder de motorkap uitgegroeid tot uiterst complexe ecosystemen. Vogels noemt dit fenomeen “Simplexity”: het bouwen van complexe systemen die ondanks hun complexiteit overzichtelijk blijven. 

Hij illustreert dit met een voorbeeld: Amazon’s S3, gelanceerd in 2006, begon als een vrij simpele opslagdienst. Vandaag de dag verwerkt S3 miljarden verzoeken per dag, heeft het een sterke consistentie en gebruikt het microservices-architecturen die naadloos samenwerken. De kern? Complexiteit is onvermijdelijk, maar het moet doelgericht zijn. 

Vogels verwijst hij naar “Tethers Law”, het idee dat complexiteit niet kan worden vermeden, maar wel verplaatst. Bij AWS wordt deze wet toegepast door complexiteit te concentreren waar deze het meest waardevol is, zoals in S3’s back-end om sterke consistentie te waarborgen. Dit verlicht de last voor klanten en voorkomt dat ze zelf met deze complexiteit moeten omgaan. 

Evolueerbaarheid is nummer een 

“Maak evolueerbaarheid een vereiste vanaf dag één,” benadrukt Vogels. Bij het ontwerpen van software moeten organisaties rekening houden met schaalbaarheid en veranderende eisen. Vogels omschrijft evolueerbaarheid als “de capaciteit van een systeem om toekomstige veranderingen eenvoudig te ondersteunen”. 

Een voorbeeld hiervan is de overstap van monolithische architecturen naar microservices. In de beginjaren van AWS bestonden applicaties uit grote, geïntegreerde systemen. Vandaag de dag werken duizenden microservices onafhankelijk van elkaar, en dat versnelt innovatie. “Elke verandering van grootte in schaal vereist een herziening van je architectuur,” aldus Vogels. 

lees ook

Re:Invent 2024: AWS richt pijlen volledig op AI

Twee pizza’s en celarchitecturen 

Een van de meest iconische innovaties bij Amazon is de “Twee-Pizza-Regel”: teams moeten klein genoeg zijn om gevoed te worden met slechts twee pizza’s. Dit concept heeft geleid tot autonome teams die snel kunnen innoveren zonder afhankelijk te zijn van andere teams of meerderen. 

De tweede iconische innovatie bij AWS zijn celarchitecturen, waarbij systemen worden opgedeeld in onafhankelijke cellen. Dit beperkt de impact van storingen tot één cel, waardoor het systeem als geheel beter bestand is tegen zulke storingen. Klantencases zoals Route 53 en CloudFront laten zien hoe AWS klantverzoeken toewijst aan cellen via slimme algoritmen. 

Lessen voor de toekomst 

Dr. Vogels sluit af met zes kernlessen om systemen simpel te houden: 

  1. Bouw systemen die kunnen evolueren. Stilstaan is achteruitgaan. 
  1. Breek complexiteit op in kleinere bouwstenen. Kleine beheersbare componenten maken beheren makkelijk. 
  1. Stem systemen af op de behoeften van het bedrijf. Gebruik daarvoor principes zoals de KISS-regel (“Keep It Simple, Stupid”). 
  1. Organiseer het werk in cellen. Cell-based architecturen helpen om storingen te isoleren. 
  1. Anticipeer op onbedoelde complexiteit. Houd systemen voorspelbaar, flexibel en begrijpelijk. Dat vermindert de foutenmarge. 
  1. Automatiseer. Automatisering zou de standaard moeten zijn, toch bij zaken waar geen groot menselijk vermogen nodig is. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.