Maandoverzicht: de beste achtergrondstukken van januari en februari

Bij Techzine duiken we graag in de producten, technologieën en innovaties die je bedrijf draaiende houden, of in de (nabije) toekomst zullen transformeren. Dat vertaalt zich in diepgravende achtergrondstukken, die duiding brengen bij de IT-trends van het moment. Elke maand schotelen we je een ‘best of’ voor van de boeiendste artikels, volgens onze redactie én de lezers.

 

blockchain

Blockchain in 2019

De Bitcoin-bubbel lijkt voor goed gebarsten, maar dat wil niet zeggen dat blockchain plots irrelevant is. Integendeel, nu is misschien wel het uitgelezen moment om de technologie eens serieus te bekijken. Wat maakt blockchain zo speciaal en wat kan je er nu eigenlijk mee doen?

Grote spelers die zich vandaag al op blockchain hebben gestort, zoals Microsoft of IBM, gaan op twee manieren om met de technologie. Langs de ene kant bieden ze een raamwerk waarmee organisaties aan de slag kunnen gaan om hun eigen blockchaintoepassing te ontwikkelen, langs de andere kant werken ze samen met partners aan heel concrete toepassingen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat blockchain een fantastische technologie is om bepaalde businessprocessen met te stroomlijnen of problemen met op te lossen. Zoals bij iedere goede digitale transformatie moet je weten wat je wil bereiken en kan je dan eventueel voor blockchain kiezen. Andersom te werk gaan en naar een blockchaintoepassing binnen jouw organisatie zoeken omdat het hip klinkt, zal geen waardevolle resultaten opleveren.

Lees meer: Waarom je ook in 2019 nog moet wakker liggen van blockchain

 

 

hpc voor kmo

Supercomputers voor de kmo

Supercomputers, of high performance computing (HPC)-systemen voor de vrienden, worden vaak gezien als abstracte verwezenlijkingen op maat van de academische sector. Zowel Vlaanderen als Europa willen echter organisaties groot en klein aanspreken om de beschikbare rekenkracht te benutten.

“HPC-rekenkracht kan heel veel sectoren stimuleren”, denkt Lieven Stassen, hoofd van big data en security bij Atos België. Hij ziet veel kmo’s waar vandaag grote workstations dagenlang draaien om specifieke simulaties af te ronden. “Draai zo’n workload op een HPC-systeem en je kan 50 verschillende simulaties draaien op dezelfde tijd”, weet Stassen. Het probleem is dat de meeste organisaties gewoonweg niet weten dat HPC bestaat en een nut heeft buiten de academische sector.

Dat bevestigt ook Caroline Volckaert van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). “De stap naar high performance computing is voor vele bedrijven moeilijk en duur.” Een mogelijk oplossing daarvoor is om supercomputing als een service aan te bieden, naar analogie met een traditioneel cloudaanbod.

Lees meer: Supercomputers voor de kmo: waarom iedere organisatie wel een HPC-systeem kan gebruiken

 

 

IoT providers

Internet of Things in België

Naast 5G kennen telecomboeren vandaag nog een tweede groot strijdperk, dat er enigszins mee verweven is. Het Internet of Things (IoT) is al een hele tijd onderwerp van trendrapporten, maar de grote doorbraak komt er nog aan.

Door steeds meer fysieke apparaten te verbinden met het internet en de data die ze genereren te verzamelen, krijg je een alsmaar beter virtueel beeld van de werkelijkheid, waardoor je betere beslissingen kan maken. De gegevensuitwisseling tussen apparaten onderling laat bovendien toe om machines automatisch te laten handelen op basis van de data. Bovendien kan historische informatie worden gebruikt om voorspellingen te maken over de toekomst en daar op te anticiperen.

We maken een stand van zaken op voor de Belgische IoT-netwerkmarkt, lopen door de verschillende technologieën die beschikbaar zijn, hun voor- en nadelen en welke operatoren ze aanbieden.

Lees meer: Internet of Things in België: hoe ziet het netwerklandschap eruit?

 

 

VR voor industriële toepassingen

Virtual reality-brillen laten dikwijls een straffe eerste indruk na. Er dagelijks mee werken, is een ander paar mouwen. Vooral de beschikbare schermresolutie per oog is niet genoeg om haarfijn te werken.

Varjo heeft dat ook begrepen en lanceert de VR-1 headset. In plaats van één oledscherm (gemiddeld 1.080 x 1.200 pixels) per oog, combineert Varjo twee technieken in één scherm: micro-OLED en AMOLED. Die laatste gebruikt de concurrentie al jaren, maar micro-OLED is gloednieuw.

Varjo heeft bovendien met Autodesk en Lockheed samengewerkt om ondersteuning te bieden voor industriële applicaties. Wat deze bril verder zo speciaal maakt, lees je in onze uitgebreide analyse.

Lees meer: Varjo toont haarscherpe virtual reality voor industriële toepassingen

 

 

Trabbia orange ceo

Orange wil groeien op de zakelijke markt

Hoe sterk worstelt Orange met de zakelijke markt? Is fiber belangrijk in de (nabije) toekomst en wat staat er in de steigers? Wanneer komen de internet-only-abonnementen en hoe sterk kan Internet of Things (IoT) en Machine 2 Machine (M2M) nog groeien?

We ontmoeten Michaël Trabbia, CEO van Orange België, net nadat hij positieve jaarresultaten heeft kunnen presenteren. Overal groei met klinkende cijfers zorgt ervoor dat we een glimlachende CEO voor de microfoon krijgen. De focus van de jaarcijfers gaat dikwijls naar resultaten in de consumentenmarkt. Wij graven dieper met hem om de zakelijke markt te analyseren.

Lees meer: Orange CEO: ‘We zullen nog sterk groeien op de zakelijke markt’

 

 

Microsoft HoloLens 2

Eerste indruk Microsoft HoloLens 2

Vier jaar na de lancering van de eerste HoloLens, bracht Microsoft de nieuwe generatie van zijn AR-headset mee naar het Mobile World Congress in Barcelona. Onze redacteur ging langs op de stand voor een eerste indruk.

De HoloLens 2 is nog niet de perfecte AR-bril, maar Microsoft zet wel een flinke stap in de goede richting. Hoewel de nieuwe bril eigenlijk maar een incrementele upgrade is van de vorige generatie, zijn de juiste zaken aangepakt om de gebruikservaring drastisch te verbeteren.

Als de partnerdemo’s op Microsofts stand bovendien één ding duidelijk maakten, dan is het wel dat de toepassingen dit product moeten dragen. Dat software-ecosysteem is er vandaag al voor verschillende verticale markten.

Lees meer: Eerste indruk: Microsofts HoloLens 2 is klaar voor het echte werk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home