Het optimaliseren van IT-kosten: waar beginnen?

budget geld euro

Het optimaliseren van IT-uitgaven is cruciaal voor het behouden van concurrentievermogen en financiële stabiliteit. Soms kan je geconfronteerd worden met de taak om te bekijken waar je kosten kan besparen. Dat is geen gemakkelijke oefening, vooral als je geen idee hebt waar te beginnen.

We hebben een routekaart van expertstrategieën samengesteld die bedrijven helpt om te navigeren door de complexiteit van budgetallocatie.

Voer uitgebreide infrastructuurbeoordelingen uit:

Een grondige beoordeling van je IT-infrastructuur is de hoeksteen van effectieve kostenoptimalisatie. Naast het identificeren van redundante systemen, verouderde hardware en onderbenutte middelen, is het zinvol om regelmatig audits uit te voeren om inzicht te krijgen en gehoor te geven aan de veranderende behoeften. Het implementeren van geautomatiseerde tools voor continue monitoring kan hierbij helpen en realtime inzichten bieden in de prestaties van systemen en het gebruik van middelen, waardoor proactieve aanpassingen mogelijk zijn om inefficiënties en ongeplande IT-kosten te voorkomen.

Door inefficiënties aan te wijzen, kan je aanzienlijke kostenbesparingen realiseren en de algehele prestaties verbeteren.

Omarm cloudoplossingen:

Vandaag de dag zijn veel organisaties al aanwezig in de cloud. Uit een onderzoek van PWC blijkt dat 78% van de ondervraagden al geheel of gedeeltelijk naar de cloud zijn getransformeerd.

Overweeg om over te stappen naar cloud gebaseerde diensten om schaalbaarheid, flexibiliteit en kosteneffectiviteit te benutten. Het is echter cruciaal om een strategische benadering te volgen voor migratie. Begin met het uitvoeren van een grondige analyse van je huidige infrastructuur en workloads om kandidaten voor cloudmigratie te identificeren.

Vergeet niet om cloudopties te evalueren voor opslag, computing-kracht en softwareapplicaties om infrastructuurkosten te verlagen en de operaties te verbeteren.

Optimaliseer softwarelicenties:

Veel bedrijven hebben deels inzichtelijk welke software er binnen de organisatie wordt geïnstalleerd, maar een groter deel heeft geen idee van het gebruik of de kosten van deze software.

Er zijn diverse monitoring hulpmiddelen om beter inzicht en controle te krijgen over je applicatielandschap en het gebruik daarvan. Door je licentie modellen te optimaliseren op basis van het gebruik kun je:

  • Boetes voorkomen doordat er niet voldoende licenties zijn aangekocht
  • Kosten besparen door het aantal licenties naar beneden te brengen
  • Kosten besparen door een ander licentie model te overwegen.

Bovendien moet je rekening houden met de impact van licentie-optimalisatie van software op het algehele IT-beheer en de beveiliging. Het centraliseren van licentiebeheer kan helpen om de risico’s van ongeautoriseerd softwaregebruik te beperken en ervoor te zorgen dat deze in overeenkomst zijn met organisatorische beleidslijnen en normen.

Implementeer virtualisatietechnologieën:

Virtualisatie kan kostenbesparende voordelen bieden door het consolideren van meerdere virtuele servers op minder fysieke machines, waardoor hardwarevereisten en gerelateerde kosten zoals aankoop, onderhoud en energieverbruik worden verminderd. Virtualisatie optimaliseert het gebruik van middelen door ze dynamisch toe te wijzen op basis van vraag. Hierdoor worden hogere gebruiksniveaus bereikt en dalen de operationele kosten. Centraal beheer maakt IT-beheer eenvoudiger en bespaart tijd en arbeidskosten.

Tegelijkertijd stellen schaalbaarheid en flexibiliteit organisaties in staat om snel te reageren op veranderende zakelijke behoeften zonder grote investeringen in hardware. Daarnaast vergemakkelijkt virtualisatie kosteneffectieve oplossingen voor noodherstel en hoge beschikbaarheid, waardoor de downtime en gegevensverlies worden geminimaliseerd.

BYOD-beleid (Bring Your Own Device) stelt werknemers in staat om hun persoonlijke apparaten voor werkdoelen te gebruiken, waardoor de organisatie geen bedrijfseigen hardware hoeft aan te kopen en te onderhouden. Deze vermindering van hardwarekosten omvat niet alleen de initiële kosten van apparaten, maar ook doorlopende kosten zoals onderhoud, reparaties en upgrades. Dit gaat gepaard met meer flexibiliteit, die de prestaties kan verbeteren, maar je moet ervoor zorgen dat je strikt toezicht houdt op het gebruik van apparaten en de naleving van beveiligingsvoorschriften om de bijbehorende risico’s te beperken.

Implementeer BYOD-beleid:

Voel je je onzeker over waar te beginnen met je reis naar IT-kostenoptimalisatie? Overweeg om te starten met de implementatie van monitoring tools. Die bieden een eenvoudige start waarmee je waardevolle inzichten in je IT-landschap kan verkrijgen. Dit zal je helpen bij het identificeren van gebieden waar kostenbesparingen mogelijk zijn, wat je in staat stelt om licentie-optimalisatie uit te voeren.


Dit is een bijdrage in samenwerking met Dilaco. Voor meer informatie over hun oplossingen rond application management, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home