Inetum zet digibank op in zes gemeenten in Zuiderkempen

Inetum heeft een digibank opgezet in zes gemeenten in Zuiderkempen. Burgers uit deze regio kunnen hier terecht met digitale vragen en om veilig digitaal materiaal te lenen.

Inetum heeft in samenwerking met de lokale besturen van Zuiderkempen een digibank opgericht om digitale inclusie te bevorderen. De zes deelnemende gemeenten zijn Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout en Westerlo.

Dit initiatief biedt kwetsbare jongeren en andere burgers toegang tot de digitale wereld binnen een veilige omgeving. De digibank vormt een plek waar burgers digitale vragen kunnen stellen, tweedehands toestellen kunnen inleveren, digitaal materiaal kunnen lenen en studeren of printen.

Het project maakt deel uit van het relanceplan Vlaamse Veerkracht en wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. De digibank helpt de digitale kloof te dichten door een veilige omgeving te bieden waar iedereen terechtkan.

Impact op burgers en gemeenten

Jo Leemans, Director Technologies bij Inetum België, benadrukt dat het opzetten van digibanken past binnen de strategie van Inetum om digitalisering veilig en toegankelijk te maken voor de maatschappij. Het bedrijf wil een actieve rol spelen in de digitale transformatie van de samenleving.

De digibank in Zuiderkempen maakt gebruik van de bestaande raamovereenkomst met de stad Brugge. Leemans: “De Workplace-as-a-Service-dienstverlening van Inetum staat in voor het operationele van de digibank. Dit vereenvoudigt het beheer voor de gemeente. Daarnaast zorgt Inetum voor de cybersecurity van de omgeving, wat belangrijk is voor het veilige gebruik van de diensten.”

De Workplace-as-a-Service-dienstverlening staat in voor het operationele van de digibank.

Jo Leemans, Director Technologies bij Inetum België

Tinne Lommelen, deskundige tewerkstelling en wijk-werken bij Sociaal Huis Geel, benadrukt dat Inetum het IT-departement van de gemeente ontlast. “Het zorgt ervoor dat burgers veilig toegang hebben tot digitale middelen. De digibank telt momenteel tien digipunten, met plannen om dit aantal verder uit te breiden. Per punt staan gemiddeld vijf laptops ter beschikking.”

“Elke locatie beschikt over vrijwilligers die tijdens vaste tijdsloten beschikbaar zijn in een digipunt. We zijn nog steeds op zoek naar extra hulp. Wie zich geroepen voelt, mag me altijd contacteren.”

Kopen, niet huren

Met de subsidie van de Vlaamse overheid heeft Lommelen de toestellen gekocht. Huren was ook een optie, maar dat wilde ze niet. “De subsidieperiode loopt tot eind 2026. Door de toestellen nu aan te kopen via raamcontract Brugge, zijn we niet afhankelijk van deze deadline. Elk digipunt blijft operationeel.”

De Workplace-as-a-Service-dienstverlening van Inetum blijft wel een kost. “We zijn ons daarvan bewust. De kost valt terug op het budget van elk lokaal bestuur. Zo kunnen we doorgaan na de subsidieperiode en hebben we een langetermijnoplossing.”

De grootste uitdaging blijft wel mensen tot hier krijgen. Het blijft een drempel om ergens fysiek aan te kloppen voor hulp

Tinne Lommelen, deskundige tewerkstelling en wijk-werken bij Sociaal Huis Geel

Leemans: “We leveren het totaalpakket met Inetum dat zowel software als security omvat. Vaak is dat een lappendeken wat voor problemen kan zorgen. De zes gemeenten in Zuiderkempen hebben voor een alles-in-een-oplossing gekozen. Zijn er problemen, dan openen ze een ticket bij ons en wij doen de rest.”

Elke pc wordt leeggemaakt wanneer een gebruikerssessie achter de rug is. Zo ben je zeker dat de privacy van iedereen die een laptop raadpleegt, wordt gegarandeerd.

Doorgroeien

Met de digibank wil de Vlaamse overheid de digitale kloof dichten. Elk digipunt is een veilige omgeving waar iedereen terechtkan. “De grootste uitdaging blijft wel mensen tot hier krijgen. Het blijft een drempel om ergens fysiek aan te kloppen voor hulp”, zegt Leemans.

Wie dat wel doet, mag ook rekenen op een verdere opvolging indien gewenst. Er is een samenwerking met het volwassenenonderwijs regio Kempen. Daar kunnen burgers opleidingen genieten, zoals het gebruik van een smartphone of werken op een laptop. Hierdoor kunnen burgers hun digitale vaardigheden verder ontwikkelen en optimaal profiteren van de geboden faciliteiten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home