[ADV] Europese financiering voor tech start-ups kan beter

[ADVERTORIAL] Iedere ondernemer droomt ervan het “million-dollar”-idee te hebben waar hij of zij de wereld mee veroverd. Die ene oplossing, die geweldige gadget, die fantastische software: de kennis en de ideeën zijn er maar wat vaak ontbreekt is de financiering. En dat is precies wat beter kan in Europa.

Technologie is waar de wereld op draait. Haast dagelijks worden de meest revolutionaire technologische ontwikkelingen aangekondigd, vaak vanuit grote bedrijven als Microsoft, Apple, Google en Tesla. Deze bedrijven hebben één groot voordeel: door hun enorme kapitaal kunnen ze experimenteren, investeren en ontwikkelen dat het een lieve lust is. Tech startups hebben dat kapitaal vaak niet, en daarom zijn ze ernaar op zoek. Dat kan via verschillende manieren: zo kan je een Kickstarter campagne op zetten, waarbij mensen geld doneren op basis van je verkooppraatje. Veel succesvolle campagnes gingen je al voor, zoals je kunt lezen op deze blog. Een van de succesvolste campagnes ooit gelanceerd daar is Oculus Rift, dat zich ontwikkelde tot een van de meest toonaangevende bedrijven in de virtual reality (VR) sector.

Bron: Pexels.com

Zo willen Frankrijk en Duitsland, de twee grootste economieën in Europa, dat er een samenwerkingsverband komt om zowel de innovatie als de research door tech startups te ondersteunen, onder andere om te kunnen concurreren met Azië en de VS. Europa zou minder ondernemend zijn dan Azië en de VS door de cultuur, waardoor baanbrekende ideeën hier niet altijd van de grond komen. EU-initiatieven moeten samen geld inleggen voor de stimulering en groei van tech startips: Frankrijk heeft al 1,5 miljard euro toegezegd in 2022 voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Wie niet wil wachten op zo’n fonds, moet kijken waar wel al geld te halen is. De ING Bank blijkt van alle banken in Europa het meest te investeren in tech startups. Via hun fonds ING Ventures zouden er al meer dan twintig investeringen zijn gedaan in startups, met in totaal 190 partnerschappen. Voor de vestiging van je tech startup is de locatie ook al duidelijk: het Silicon Valley van België is Gent. Daar zou dankzij de aanwezigheid van accelerator iMinds een klimaat zijn ontstaan dat startups de handvatten biedt die het nodig heeft in de eerste fase.

Bron: Pexels.com

Verder zijn er financiële programma’s van de overheid. Zowel in België als bijvoorbeeld in Nederland, bij hun Kamer van Koophandel, kunnen tech startups zich inschrijven voor programma’s. Toch is in Europa nog niet die explosiviteit die startups in Azië en de VS hebben. Maar als het aan ons ligt, komt daar snel verandering in.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home