Cyberbeveiliging van A tot Z, maar alleen met Europese partners. Cyber Security Management probeert die niche vanuit België voor zichzelf uit te bouwen en kan al enkele unieke samenwerkingen voorleggen.
Cyber Security Management, CSM voor de vrienden, is een op en top Belgisch bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in verdeling en integratie van beveiligingssoftware. Zo zijn er tal van integratoren, maar CSM trekt een unieke kaart: het bedrijf biedt enkel oplossingen van Europese providers aan. We praten over die keuze met Peter Braem, zaakvoerder en oprichter van het bedrijf.
Vraag van de markt
Braem is zelf in zijn nieuwe rol als securityspecialist gerold toen hij in 2014 in contact kwam met iemand die een product had ontwikkeld ter beveiliging van een mailbox. Dat product heet Idecsi en het waarschuwt klanten wanneer iemand een mailbox bezoekt. Dat moet een extra beveiligingslaag voorzien voor organisaties, waarin gevoelig mailverkeer rondgaat. Braem sprak zijn professioneel netwerk aan voor de verdeling van het product en was omvergeblazen door het enthousiasme van prospecten.
“In die gesprekken ontdekte ik dat klanten vaak op zoek waren naar erg specifieke producten”, vertelt Braem, “en daarbij hadden ze een specifieke vraag.” Denk daarbij aan beveiligingsoplossingen die aan de hoogste eisen moeten voldoen. “Klanten willen bijvoorbeeld dat gegevens gegarandeerd in de Europese Unie blijven om aan de GDPR en andere vaak nog striktere regels te voldoen. Ze eisen bovendien dat bepaalde certificaten, zoals het Franse ANSI, gehaald worden.” Er zijn tal van integrators op de markt, geeft ook Braem toe. In een vergelijking met Cegeka, Talos of Atos ziet hij zijn bedrijf als een nichespeler, die zich heeft toegespitst op volledig Europese oplossingen. “Concurrenten grijpen vaak naar Amerikaanse opties. Daar richten wij ons niet op.”
Europees als betrouwbaar alternatief
Die niche lijkt vandaag relevanter dan ooit. Nadat de Verenigde Staten destijds door de mand vielen als gevolg van de Snowden-lekken en het land nu in ware pot-verwijt-de-ketel-stijl de Chinezen, en dan specifiek Huawei, door het slijk haalt, lijkt het idee van Europese cyberbeveiliging op kritieke punten belangrijker dan ooit.
Het idee van Europese cyberbeveiliging op kritieke punten lijkt belangrijker dan ooit.
Het portfolio, dat met Idesci begon, is intussen uitgegroeid tot een waaier van meer dan 50 op en top Europese en volledig complementaire beveiligingsoplossingen. CSM profileert zich zo als centraal aanspreekpunt voor oplossingen gaande van identiteitsmanagement over endpointbeveiliging tot governance en preventie, en alles daartussen. “We zijn de enigen die een dergelijk toegespitst, maar allesomvattend portfolio aanbieden”, zegt Braem.
Hexatrust
Logisch, aangezien hij zijn bedrijf positioneerde als exclusieve verdeler van alles Hexatrust. Hexatrust, een Frans gestuurd label, omvat een portfolio dat aan de hoogste (Franse) beveiligingsstandaarden voldoet.
Eén van de eisen waaraan de partners voldoen, heeft te maken met overnames. Zo kan het niet de bedoeling zijn dat een Europese organisatie wordt overgenomen door een buitenlandse mogendheid. Op die manier zijn klanten ook voor de toekomst gerust. CSM heeft enkele grote namen onder de arm, waaronder Sanofi en Airbus. De klinkendste van al is misschien wel de Europese Unie zelf.
Europese beveiliging van de EU
“CSM is een belangrijke partner voor ons”, klinkt het daar, onder andere omdat de integrator meerdere fabrikanten kan voorleggen. Veel mag de Unie niet kwijt over de samenwerking. Zo is het sowieso geen optie voor iedere tak van de EU om te stipuleren dat oplossingen van Europese origine moeten zijn, maar in bepaalde kritieke sectoren mag dat wel. “We hebben vertrouwen nodig in het ontwikkelings- en certificatieproces. De angst voor achterpoortjes loert altijd om de hoek.”
Braem wil met CSM en het portfolio van Europese bedrijven een antwoord op maat kunnen bieden aan iedere organisatie die heel specifieke security-noden heeft. Dat leidt soms tot samenwerkingen met grote integrators, precies omdat CSM een exclusief partnernetwerk met erg toegespitste functionaliteiten heeft. “We verkopen onze producten niet zozeer als dat we raad geven aan klanten. Een verkoper komt altijd vergezeld van een techneut langs. Samen proberen ze te ontdekken wat een goede oplossing is voor een organisatie. Op basis daarvan raden we pas producten aan.”
Gerelateerd: Cybersecurity in Europa: hoe de EU een internationale security-aanpak uitbouwt