AXS Guard: “Waarom meer betalen voor een internationale security-partner wanneer het goedkoper en lokaal kan?”

Iedereen kent internationale partijen als Fortinet, Check Point, Cisco, Sophos of Palo Alto Networks wanneer je gaat winkelen voor een betere netwerksecurity binnen je organisatie. Dat het Belgische AXS Guard op hetzelfde hoge niveau opereert, is velen onbekend. Onterecht, het combineert dezelfde kwaliteit met lokale ondersteuning en gezonde Vlaamse nuchterheid

Nog nooit van AXS Guard gehoord? Het is je vergeven, want het merk moet fors opboksen tegen gevestigde waarden. AXS Guard bestaat wel al 25 jaar, maar heeft een hobbelig parcours doorlopen waarin het twee keer werd overgenomen. Sinds de laatste scheiding in 2017 profileert het merk zich als scale-up die razendsnel innoveert en de uiterst trouwe klantenportefeuille wil uitbreiden.

Oprichter Alex Ongena barst van ambitie en evolueerde AXS Guard van een firewall-specialist tot een aanbieder van complete Security as-a-Service oplossingen om veilig te werken binnen een organisatie. “We positioneren ons als de partner waar je op kan rekenen. De rode draad door ons hele verhaal is de vereenvoudiging van IT-security binnen elke organisatie.”

Scherp geprijsde dienst

Ongena ademt doorheen ons hele interview Vlaamse nuchterheid. Voeten in de grond en werken, nooit zweven. Wanneer we achter prijzen informeren bij de concurrentie, krijgen we nooit een duidelijke indicatie of is de prijsvork veel te breed om een realistisch beeld te scheppen. Bij AXS Guard liggen ze daar niet echt wakker van en is transparantie troef.

Voor 600 euro per jaar haal je een firewall in huis voor vijf tot tien gebruikers. Middelgrote ondernemingen komen jaarlijks met 1.500 euro tot 2.000 euro toe voor 40 tot 50 gebruikers. In die prijs zit alles in waaronder service, hardware, software-licenties en een helpdesk. Is er nieuwe hardware beschikbaar die krachtiger is? Dan wordt die automatisch opgestuurd.

AXS Guard

Door de as-a-Service-aanpak ligt de instapdrempel laag voor organisaties. In principe kan de organisatie elk moment uit het aanbod stappen, maar Ongena benadrukt dat er altijd wel met een ‘gentlemen agreement’ wordt gewerkt. “Standaard is er een engagement van drie jaar bij het intekenen van een nieuwe klant. Dat betekent echter niet dat we hen voor het blok zetten mochten ze niet tevreden zijn. In onderling overleg kunnen we altijd een oplossing vinden en laten we de hardware terugkomen. Gelukkig weten we uit ervaring dat klanten die instappen lang klant blijven. We zijn niet de traditionele, steriele Amerikaanse boîte waaruit ze meestal moeten kiezen.

Unieke aanpak

Rond de prijsstrategie is AXS Guard opvallend transparant, en hetzelfde geldt voor de service. Alles is Belgisch, inclusief een Belgische helpdesk die je in het Frans, Nederlands of Engels kan verder helpen. “Je wil niet tijdens een kritiek moment als onderneming door een internationale fabrikant worden doorgestuurd naar een helpdesk in India met een kans op interactie met gebrekkig Engels”, merkt Ongena fijntjes op. “Hier blijft alles in België en kan je in onze twee landstalen en Engels terecht.”

Op de vraag waarom AXS Guard uniek is, moet hij niet lang denken. Hij sleutelt al 25 jaar aan de hardware en software en heeft vandaag een heel andere conceptmatige aanpak. Zo worden alle regels gebundeld in verschillende policies. Bijvoorbeeld: iemand die mag mailen, krijgt een policy waar zaken als IMAP en SMPT worden vrijgegeven. Wanneer er een nieuwe werknemer start, moet je een aantal policies toekennen en alles is veilig geconfigureerd.

“We merken dat onze aanpak drastisch verschillend is van andere fabrikanten. Daarom dat we continu gratis basisopleidingen geven om alles te duiden. Heel veel ervaren al snel een aha-moment en maken daarna de klik. De verschillende regels en hiërarchieën de je opstelt, maken het daarna bijzonder eenvoudig om te blijven beheren.”

Ongena is er ook trots op dat je bij elke functie notities kan achterlaten. Dat klinkt banaal, maar het is ontzettend belangrijk wanneer iemand van het IT-team het bedrijf verlaat. “Hoe vaak gebeurt het vandaag niet dat de firewall perfect wordt beheerd tot de verantwoordelijke vertrekt. Zijn of haar opvolger weet niet hoe alles is geconfigureerd, durft daarom ook niets te wijzigen, en dan wordt het gevaarlijk. Daarom kan je bij ons overal digitale notities achterlaten zodat de overdracht naar een nieuwe werknemer of een nieuw IT-team naadloos kan gebeuren.”

Opensource zoals al de rest

Hoe kan een kleine garnaal als AXS Guard vandaag innoveren vergeleken met giganten met een veel groter R&D-team? “We proberen heel slim in te spelen op security databases en ontwikkelen veel zelf om die componenten te integreren”, aldus Ongena. “We gebruiken veel opensource-onderdelen die heel krachtig zijn en de andere fabrikanten ook gebruiken. Wanneer je er zo een aantal moet groeperen, dan zie je dat niemand dat naadloos kan. Dat is onze expertise.” Het resultaat is een uniforme interface waar enkel de relevante zaken worden weergegeven.”

AXS Guard combineert zijn expertise ook met andere security-experten om het totaalpakket sterker te maken. Sinds kort is er bijvoorbeeld de samenwerking met ReaQta, een Nederlands bedrijf dat een geavanceerde EDR-oplossing heeft. Hiermee kan het endpoint-security aanbieden binnen AXS Guard, zodat de firewall actie kan ondernemen wanneer er iets fout gebeurt op een endpoint.

AXS Guard

AXS Guard werkt vandaag ook samen met Secutec, een veilig DNS-platform dat op DNS-niveau al bescherming biedt. Wanneer een stukje malware connectie maakt met een server, scant Secutec niet alleen het ingebakken IP-adres maar ook de DNS. Hiermee kan je eenvoudig slechte botnets buiten houden.

Dergelijke samenwerkingen worden in AXS Guard gebakken en bieden een win-win voor beide partijen. Ongena spreekt over het 7-lagenconcept waarbij je gaat van de perimeter tot de data tot uiteindelijk de end-user. Die samenwerkingen zijn cruciaal, maar wat als er een partij wordt overgenomen? “Daar maak ik me geen zorgen om. We zijn financieel interessant voor elke partij die met ons samenwerkt. Bij elke overname wordt er altijd gekeken naar wat geld opbrengt en wat niet. Wie zou er dan een inkomstenbron schrappen?”

Wat brengt de toekomst?

Tijdens ons gesprek merk je dat Ongena vertrouwen ademt, maar tegelijk met beide voeten op de grond staat en AXS Guard gezond wil laten groeien.

Vandaag focust AXS Guard zich voornamelijk op IT-partners die nu beginnen te groeien om het merk te omarmen. “Partners die hun producten willen standaardiseren, structuur zoeken, dat is voor ons de interessantste groep. Zij kunnen met de kennis die wij hen leren klanten benaderen om zo België en de buurlanden verder te veroveren.”

We combineren onze expertise ook met andere security-experten om het totaalpakket sterker te maken.

Alex Ongena, oprichter AXS Guard

Tot slot kaart hij nog snel de verschrikkelijke taak van migraties aan, want iedereen heeft vandaag al wel een firewall actief binnen zijn of haar organisatie. Volgens Ongena vraagt dat altijd wat tijd, maar wie niet de stap maakt blijft continu overal brandjes blussen en groeit niet. “Eens je over die berg bent, moet het IT-team mogelijk maar de helft van de tijd in dat onderdeel steken en komt er tijd vrij voor andere zaken. We ontzorgen reeds 25 jaar onze klanten en blijven dat vandaag nog steeds doen.”


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met AXS Guard. Voor meer informatie rond hun security-oplossingen en aankomende webinars kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home